More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι τρέχει με τον Μπαντού, της Άννας Μιχίδη (εικ.: Γιώτα Κοκκόση)

    Τι τρέχει με τον Μπαντού, της Άννας Μιχίδη (εικ.: Γιώτα Κοκκόση)

    Ο Μπαντού είναι μαθητής της πρώτης τάξης Δημοτικού και δεν του αρέσει καθόλου το σχολείο. Τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περίμενε και τον αρχικό ενθουσιασμό του για το σχολείο, γρήγορα διαδέχτηκε η απογοήτευση. Το σχολείο δεν είναι γέλιο και παιχνίδι με τ’ άλλα παιδιά, όπως νόμιζε. Ο Μπαντού δυσκολεύεται να γράψει και να διαβάσει και του φαίνονται όλα δύσκολα. Κάποιες μέρες δεν έχει διάθεση να πάει σχολείο και τη μια πονάει η κοιλιά του, την άλλη πονάει το κεφάλι του.

    Η δασκάλα του η κυρία Σόνια είναι καλή μαζί του και δείχνει κατανόηση. Όμως οι συμμαθητές του περιμένουν πότε θα κάνει λάθος για να τον κοροϊδέψουν. Μια μέρα που η δασκάλα ζήτησε να βρουν λέξεις από «δέλτα» εκείνος είπε «δάλασσα» και όλοι ξέσπασαν σε γέλια. Από τότε ο Μπαντού δεν ξαναμίλησε, από φόβο μήπως πει κάτι λάθος. Άρχισε ν’ απομονώνεται και να μην παίζει με τ’ άλλα παιδιά. Μόνη του συντροφιά ο Πέτρος που κάθεται στο ίδιο θρανίο μαζί του.

    Ο Μπαντού είναι ένα ακόμη παιδί από ξένη χώρα και οι γονείς του δεν μπορούν να τον βοηθήσουν. Σίγουρα το σχολείο του προκαλεί πολύ άγχος και κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Μια μέρα όμως η δασκάλα θα ρωτήσει λέξεις που αρχίζουν από «Ζήτα». Αυτή τη φορά ο  Μπαντού είναι σίγουρος για τη λέξη που θα πει. Η Ζάμπια είναι ο τόπος καταγωγής του, δεν έχει πάει όμως γνωρίζει τόσα πράγματα και είναι περήφανος για την πατρίδα του. Οι συμμαθητές του ήθελαν να μάθουν τα πάντα και ο Μπαντού έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο Μπαντού θα καταφέρει μέρα με τη μέρα, να ξεπεράσει το φόβο του και την άρνηση του για το σχολείο;

    Η συγγραφέας θίγει το θέμα του σχολικού άγχους που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα παιδιά τις πρώτες μέρες του σχολείου. Αισθάνονται το φόβο της απόρριψης, της μη αποδοχής από την ομάδα των συνομηλίκων. Ο ρόλος του δασκάλου είναι πολύ σημαντικός ώστε όλα τα παιδιά να αισθανθούν ισότιμα. Η οικογένεια στέκεται δίπλα στο παιδί και φροντίζει να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.
    Ήδη από το εξώφυλλο καταλαβαίνει κανείς ότι ο Μπαντού είναι ένα αγόρι από άλλη χώρα με θλιμμένα μάτια και απόγνωση στο βλέμμα. Ο Μπαντού όμως έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της γλώσσας και τα παιδιά στην τάξη τον κοροϊδεύουν όταν κάνει λάθος.
    Η δασκάλα του, η κυρία Σόνια πάντα υποστηρικτική προσπαθεί να τον βοηθήσει με κάθε τρόπο. Οι γονείς  μιλάνε τη γλώσσα, όμως δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά και αδυνατούν να τον βοηθήσουν.

    Η εικονογράφηση έγινε από την Φωτεινή Τίκκου με έμφαση στο πρόσωπο του Μπαντού με έντονα χρώματα Σε κάθε σελίδα του ξεπροβάλει η χαρακτηριστική φιγούρα του Μπαντού με τα σγουρά μαλλιά του και σκηνές από την καθημερινότητα του.  Σε ένα δισέλιδο ξεδιπλώνεται ένα πολύχρωμο μωσαϊκό με εικόνες από την Αφρική και την κουλτούρα των ανθρώπων που ζουν εκεί. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο υπάρχουν επιγραφές και γράμματα που τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν  για να δημιουργήσουν λέξεις που αρχίζουν από κάποιο γράμμα. Εντυπωσιακή η εικόνα του Μπαντού από το φόβο του, κάνει λάθος και ξεστομίζει τη λέξη δάλασσα αντί θάλασσα. Ευρηματική η εικόνα με την γαλάζια σφαίρα και τον αυτοσχέδιο χάρτη της Αφρικής με την τεχνική του κολάζ.
    Στο τέλος του βιβλίου είναι ένα παράρτημα με δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και να νιώθουν ασφάλεια, ικανοποίηση και αποδοχή.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τι τρέχει με τον Μπαντού;
    Συγγραφέας: Άννα Μιχίδη
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 30 Χ 22
    ISBN: 978-960-563-141-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular