More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο άγνωστο, του Στιβ ΜακΚάρθυ

    Το άγνωστο, του Στιβ ΜακΚάρθυ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η ευτυχία είναι καμιά φορά κρυμμένη μέσα στο άγνωστο.
    Βίκτωρ Ουγκώ

    Ο Στιβ ΜακΚάρθι σε μια καλοχορδισμένη ιστορία η οποία με χιούμορ, ρεαλισμό και αλληγορικές σημάνσεις φανερώνει τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η ζωή δεν βρίσκεται μόνο στην ασφάλεια του σπιτιού και των βιβλίων αλλά και λίγο πιο έξω…

    Περί τίνος πρόκειται

    Η οικογένεια Βασιλένκο, όπως κάθε μέρα, επιστρέφει από μια καινούρια περιπέτεια στην άγρια φύση. Ο Αρτέμ, όπως κάθε μέρα, τους περιμένει στο σπίτι. Ονειρεύεται να γίνει ένας μεγάλος εξερευνητής, αλλά αντίθετα με τα αδέρφια του, ζούσε τις περιπέτειές του μέσα στα βιβλία, ασφαλής από τους κινδύνους της άγριας φύσης. “Δεν θέλω να έρθω μαζί σας έξω στο Άγνωστο, όπου όλα είναι άγνωστα κι όπου ζει το τέρας“, τους έλεγε ο Αρτέμ που φοβόταν το αγριότερο πλάσμα του κόσμου που είχε διαβάσει σε κάποιο βιβλίο του. Φόβος. Συνεχής. Για τα πάντα. “Δεν πειράζει που φοβάσαι. Κι εγώ φοβάμαι κάπου κάπου. Τον φόβο που νιώθουμε τον νικάει μόνο η γενναιότητα κι αυτό που κάνουμε, οπότε ας το περάσουμε αυτό μαζί κι ας φανούμε διπλά γενναίοι“, του είπε ο μπαμπάς του. Αλλά ο Αρτέμ αμφέβαλλε και πάλι. “Ποτέ δε θα βρω το κουράγιο να γίνω γενναίος και ν΄αγαπήσω την περιπέτεια“, παραπονιόταν στον εαυτό του.

    Και τώρα, αναγνώστη και αναγνώστρια, πρόσεξε καλά. Μην απομακρυνθείς. Γιατί μπορεί να χαθείς και να συναντήσεις το τρομερό τέρας που ζει στο Άγνωστο.

    Εστιάζοντας

    Στο Άγνωστο, ο Στιβ ΜακΚάρθυ στήνει πρώτα στη σκηνή τους πρωταγωνιστές του κι αμέσως ξεχωρίζει τον Αρτέμ από τους υπόλοιπους ήδη από τις δύο εισαγωγικές σελίδες με τα στοιχεία του βιβλίου. Είναι η πολυμελής οικογένεια Βασιλένκο, με τα έντεκα παιδιά που αγαπούν την περιπέτεια και τον Αρτέμ που ζει την περιπέτεια μόνο μέσα από τα βιβλία του. Γιατί έξω υπάρχει το Άγνωστο που τον φοβίζει, τον απωθεί.

    Μέσω του Αρτέμ, ο συγγραφέας δεν σημαδεύει απλώς τους φόβους, τα φοβισμένα παιδιά, εκείνα που τρέμουν το άγνωστο και την περιπέτεια, αλλά κάτι πολύ πιο ευρύ. Καλά και άγια τα βιβλία, ταξίδια μακρινά και εύκολα τα βιβλία, σπουδαίος κόσμος τα βιβλία, αλλά η πραγματική ζωή βρίσκεται έξω και πρέπει να την αναζητάς, να τη ζεις και έξω από τις σελίδες των βιβλίων. Η επαφή με τη φύση, με τη διαχείριση των κινδύνων και των εξωτερικών παραγόντων που προκύπτουν, θα σε μάθουν να διαχειρίζεσαι προβλήματα, να υπερπηδάς εμπόδια, να εφευρίσκεις λύσεις και να βρίσκεις τα αποθέματα θάρρους να αντιμετωπίσεις ακόμα και τον παλιό σου εαυτό, τον φοβισμένο, αυτόν που πίστευε ότι δε θα τα κατάφερνε ποτέ. Αυτές οι διαστάσεις που θίγει στο βιβλίο του ο ΜακΚάρθι συνδυάζονται με πολύ χιούμορ, σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση που έχει άποψη, θαυμάσιες μορφές, εκφραστικότητα και κίνηση, δυναμισμό, ατμοσφαιρικότητα, ιδιαίτερη αποτύπωση των φυσικών τοπίων. Η οικογένεια έχει θέσει τη δραστηριότητα στη φύση ως σημαντικό στοιχείο της ζωής της, ωστόσο δεν υποχρεώνει τον Αρτέμ να ασπαστεί αυτή την πεποίθηση. Κάποτε όμως, έρχεται η ώρα που αυτή η άρνηση πρέπει να σπάσει. Στην αγκαλιά του μπαμπά και την ασφάλειά της ξεκινά το ταξίδι του Αρτέμ στον έξω κόσμο.

    Η αντιμετώπιση του φόβου ξεκινά από εκεί για να καταλήξει σε ένα τετ α τετ που σε φέρνει μόνο μπροστά στο υποκείμενο του φόβου. Ο Αρτέμ τότε κατάλαβε το πιο σημαντικό πράγμα. Είδε στο τέρας τον ίδιο φόβο που ένιωθε εκείνος. Τον χαιρέτησε. Σηκώθηκε στο ύψος του. Ένιωσε σαν ίσος προς ίσο παρά τη διαφορά μεγέθους.

    Τρεις ακόμα σημειώσεις. Οι πολλές μορφές ζωής, μικρές, μεγάλες, εντυπωσιακές, πιο αδιάφορες που ζουν γύρω μας και μας τρομάζουν, μας στρεσάρουν, τις κοιτάμε περίεργα, φοβισμένα, εξερευνητικά, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να τις παρατηρήσεις καλύτερα, όχι μόνο για τη διαφορετικότητα ή το χιούμορ της αλλά για την απομυθοποίηση του φόβου με τον οποίο σε γέμιζαν. Ανάμεσά τους θα βρεις και θα δεις το εκρηκτικό μανιτάρι, το κλαψόδεντρο, την τρεχόριζα, το μπιζζζολούλουδο, το φτερνιζόχορτο, το σφυριχτάγκαθο και πολλά άλλα θαυμαστά.

    Στο πρωτότυπο το όνομα του Αρτέμ είναι Oktober, που σημαίνει ασφαλώς Οκτώβριος. Το τοπίο στο οποίο κινείται η ιστορία αλλά και η εικονογράφηση του ΜακΚάρθι είναι φθινοπωρινό, μια καταφανής κυριαρχία φθινοπωρινών χρωμάτων και φύλλων, που σωριάζονται παντού, που στροβιλίζονται, που υψώνουν ακόμα και το τέρας σε δυσθεώρητο για τον Αρτέμ ύψος.

    Τέλος, το φινάλε της ιστορίας που ουσιαστικά εγκιβωτίζει την περιπέτεια της οικογένειας Βασιλένκο και του Αρτέμ, ο οποίος την έκανε βιβλίο με τίτλο… Το άγνωστο!

    Κάποιες φορές το να χαθείς, είναι ο μόνος τρόπος να ξεκινήσεις ξανά και να βρεις αυτό που δε θα μπορούσες αν δεν είχες χαθεί. Η ασφάλεια δεν είναι πάντα ο ασφαλέστερος οδηγός.

    Για αναγνώστες από 4 ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το άγνωστο
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Wilderness
    Συγγραφέας: Steve MacCarthy
    Εικονογράφος: Steve MacCarthy
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάρτιος 2023
    Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Διορθώσεις: Θανάσης Κοκολόγος
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκύθα
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 24,8 Χ 30
    ISBN: 978-6180-702-70-5

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular