More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Animation & VideoΤο αγόρι και ο κόσμος: κινουμενα σχεδια απο χρυσάφι

    Το αγόρι και ο κόσμος: κινουμενα σχεδια απο χρυσάφι

    Το Αγόρι Και Ο Κόσμος
    O Menino e o Mundo/ The Boy and the World
    του Άλε Αμπρέου
    Βραζιλία, 2014
    Κινούμενα Σχέδια

    Ο Βραζιλιάνος Άλε Αμπρέου καθηλώνει με 79 θαυμάσια, αμίλητα λεπτά. Το Αγόρι και ο Κόσμος είναι ένα διαφορετικό animation, από εκείνα που θα ήθελες να είναι σε θέση να δει ένα παιδί. Το πολύ το παραχάιδεμα και το πολύ το αμερινοκανάκεμα (υπάρχουν και σπουδαία animation εξ' Αμερικής) όμως απομακρύνουν τα βλέμματα από τέτοιες δημιουργίες.

    Χωρίς λόγια και διαλόγους, με υπέροχη μουσική από τους Ρούμπεν Φέφερ και Γκουστάβο Κουρλάτ, το πολυβραβευμένο πια αριστούργημα του Αμπρέου μας ξεναγεί στην "Οδύσσεια" ενός μικρού αγοριού στη σύγχρονη Βραζιλία που μπορεί να είναι κάθε γη του κόσμου.

    Πρόκειται για κινούμενα σχέδια που φεύγουν από την οπτική τελειότητα των χρωμάτων των στούντιο και συνδυάζουν την εικαστική δημιουργία θυμίζοντας έντονα τον τρόπο που τα παιδιά παράγουν τα σκίτσα τους σε ηλικία 5-8 ετών. Γελοιγραφική προσέγγιση, καρικατούρες, ελλιπείς μορφές, σχήματα και γεωμετρίες που παραπέμπουν στα κινούμενα σχέδια του πρώην ανατολικού μπλοκ της δεκαετίας του 80' και υλικά που ανοίγουν την καταπακτή των εικαστικών τεχνικών που χρησιμοποιούν τα παιδιά: νερομπογιές, λαδοπαστέλ, κολάζ, τέμπερες. Stop motion που τρέχει. Η ανεμοστροβιλική διάθεση των χρωμάτων και της κίνησης καθηλώνουν το βλέμμα και αναπληρώνουν την απουσία λόγου τον οποίο είμαστε εθισμένοι να αποζητάμε λες κι η εικόνα δεν έχει τις δικές της ξεχωριστές δυνατότητες σα σχολιάσει, να αφηγηθεί.

    Μαζί με τις εξαίρετες εικόνες, τους πάμπολλους ήχους και τις ελάχιστες λέξεις που ακούγονται, υπάρχει μια υπέροχη μουσική που σαγηνεύει με τη διείσδυσή της στην αφήγηση και αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σχόλιο από μόνη της.

    Η υπόθεση δεν τρελαίνει και θα τη χαρακτήριζα μάλλον αναμενόμενη λατινοαμερικάνικη εμμονή με ολίγη κακή παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο, αποτελεί έναν δυνατό πομπό μηνυμάτων και προβληματισμών για τον σύγχρονο κόσμο και την πορεία του μέσα στην απόλυτη εκβιομηχάνιση, την παντοδυναμία της εργασίας/ανεργίας, την υποβάθμιση των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και τον δεύτερο ρόλο στον οποίο περνά η τύχη ενός παιδιού ως κληρονόμος αυτού του παράξενου κόσμου.

    Η ταινία αξίζει της προσοχής σας ως ένα εικαστικό κινηματογραφικό σχόλιο υψηλού επιπέδου.

    Η υπόθεση
    Ένα μικρό αγόρι, του οποίου ο πατέρας το εγκαταλείπει σε αναζήτηση εργασίας σε κάποια μεγαλούπολη, αφήνει το ανέμελο παιχνίδι και κινάει να τον αναζητήσει. Στο ταξίδι του, θα δει εικόνες και ανθρώπους που παλεύουν να φτιάξουν τη δική τους ζωή, το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας του: εργάτες, εκβιομηχάνιση, δύσκολες συνθήκες ζωής, ζόρικες γειτονιές, ανθρώπους που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, Το ταξίδι του θα είναι αποκαλυπτικό και η παιδική αθωότητα γρήγορα θα εγκαταλειφθεί.

    Δείτε τρέιλερ της ταινίας

    Βραβεία που κέρδισε
    Annecy International Animated Film Festival 2014 (Βραβείο "Κρύσταλλο")
    Cuiabá Film and Video Festival 2014
    Mill Valley Film Festival 2014
    Seattle International Film Festival 2014
    Shanghai International Film Festival 2014
    São Paulo International Film Festival 2013
    Armenian Animation Festival ReAnimania 2014

    ********** (8/10)

    RELATED ARTICLES

    Most Popular