More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Το βιβλίο του νέου γονέα, της Μαρίας Α. Μακρή

    Το βιβλίο του νέου γονέα, της Μαρίας Α. Μακρή

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  – Πρακτικός οδηγός-Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο

    Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται.
    Εμίλ Ζολά

    Το ταξίδι ενός νέου γονέα στην γονεϊκότητα μέσα από στον ατελείωτο σωρό υποχρεώσεων, επιθυμιών και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων που δημιουργούν εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσες, συνθέτοντας ένα χάος που είναι δύσκολο να τακτοποιήσεις. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο όπου είσαι σύζυγος, εργαζόμενος, γιος/κόρη, φίλος, συνεργάτης, ο ρόλος του γονέα είναι τόσο απαιτητικός αλλά και τόσο σύνθετος που χρειάζεται γνώση, υπομονή, οργάνωση και εσωτερική αναδιοργάνωση.

    Η δασκάλα Μαρία Α. Μακρή επιχειρεί να δει τα πράγματα από τη σκοπιά του νέου γονιού δίχως να εξιδανικεύει αλλά και δίχως να βλέπει ιδεατές καταστάσεις όπου τέλειοι άνθρωποι κάνουν τέλεια πράγματα για τα τέλεια παιδιά τους. Η συγγραφέας περιγράφει το πόσο άλλαξαν οι εποχές, πόσο αλλάζει τον ίδιο τον γονιό η έλευση του/των παιδιού/παιδιών του και επιδιώκει συχνά πυκνά να απενοχοποιήσει τους γονείς επαναλαμβάνοντας πόσο φυσικό είναι να κάνουν σφάλματα. Τα πρώτα βήματα του παιδιού, όχι απλώς κυριολεκτικά, αλλά και ο βηματισμός του μέσα στην οικογένεια ως νέου μέλους και κυρίως ο αντίκτυπός του στη ζωή των γονιών του.

    “Αφήστε το μωρό να πιάσει το ποτήρι και να πιει το νερό μόνο του, δώστε του να μεταφέρει ένα γυάλινο αντικείμενο και να το δώσει στον μπαμπά του, στη γιαγιά του, στον παππού του, δείξτε του εμπιστοσύνη και αφήστε το να ανέβει στο καρεκλάκι για να πιάσει το παιχνίδι του, εξηγήστε του τι είναι το μαχαίρι, αγοράστε ένα πλαστικό για να μάθει να αλείφει μόνο του. Επίσης, μην κρύβετε το ψαλίδι∙ έχω συναντήσει στα σχολεία πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας, στο προνήπιο ή το νηπιαγωγείο, που δεν ξέρουν να πιάνουν το ψαλίδι. Μην αποφεύγετε να του το δίνετε. Σταθείτε δίπλα του και κόψε μαζί του χαρτιά, χαρτόνια ή συσκευασίες”.

    Σε όλο το βιβλίο η συγγραφέας ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, την εμπιστοσύνη, την αυτενέργεια, το βίωμα, συμβουλεύοντας τους γονείς να δίνουν στα παιδί τους κατάλληλα περιβάλλοντα και ερεθίσματα για εξερεύνηση και πειραματισμό, γιατί αυτό θα δουλέψει και θα βελτιώσει τις δεξιότητές του αλλά και άλλες ουσιαστικές ικανότητες.

    Παρατηρητικότητα, κανόνες, υπομονή, διάθεση για αλλαγή και επιμονή, παιχνίδι μεταξύ μικρών φίλων, ρόλοι, διαχείριση θυμού, μοναδικότητα και αποδοχή, συγκρίσεις, σχολική προσαρμογή και επιτυχία, συναισθηματική ενδυνάμωση και στήριξη του παιδιού. Η συγγραφέας δεν περιδιαβαίνει το σύνολο των πτυχών της γονεϊκότητας. Προσπαθεί να φωτίσει σημαντικές πτυχές κατά τη γνώμη της όψεις δίνοντας συμβουλές. Σημαντικό για την προσπάθειά της είναι τα πολλά παραδείγματα και οι βιωματικές καταστάσεις που παραθέτει και συσχετίζει με τα θεωρητικά κομμάτια του βιβλίου της.

    Η οπτική της συγγραφέα ισορροπεί μεταξύ μιας νέας μητέρας αλλά και της δασκάλας, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα ματιά πάνω σε ζητήματα που αναδύονται από την καθημερινότητα με ένα ή περισσότερα παιδιά.

    Εκδόσεις iWrite.

    Με μια ματιά

    • Η συγγραφέας ενθαρρύνει την πρωτοβουλία, την εμπιστοσύνη, την αυτενέργεια, το βίωμα, συμβουλεύοντας τους γονείς να δίνουν στα παιδί τους κατάλληλα περιβάλλοντα και ερεθίσματα για εξερεύνηση και πειραματισμό, γιατί αυτό θα δουλέψει και θα βελτιώσει τις δεξιότητές του αλλά και άλλες ουσιαστικές ικανότητες.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το βιβλίο του νέου γονέα
    Συγγραφέας: Μαρία Α. Μακρή
    Ατελιέ: Αντώνης Καραναύτης, Γιάννης Ερμείδης, Λυδία Χατζημάρκου
    Εκδόσεις: iWrite, Σεπτέμβριος 2021
    Δ/νση έκδοσης: Βαλάντης Ναγκολούδης
    Σύμβουλος έκδοσης: Μηνάς Παπαγεωργίου
    Φιλολογική επιμέλεια: Κατερίνα Κουμέλη
    Σελίδες: 146
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-62-7274-5

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular