More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο βιβλίο των συγκρίσεων- Ο κόσμος στα μέτρα σου, του Κλάιβ Γκίφορντ...

    Το βιβλίο των συγκρίσεων- Ο κόσμος στα μέτρα σου, του Κλάιβ Γκίφορντ (εικ.: Πολ Μπόστον)

    Το λέμε και το ξαναλέμε. Το σημαντικότερο στα βιβλία γνώσεων είναι η ιδέα γύρω από την οποία θα ξετυλιχθεί το πρότζεκτ. Αν αραδιάσεις απλώς γνώσεις π.χ. πλανήτες σε ένα βιβλίο για το διάστημα, προφανώς έχεις αποτύχει αφού αυτό μπορεί να του το δώσει πολύ καλύτερα η τεχνολογία σε ελάχιστα λεπτά και με πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα.

    Το βιβλίο των Συγκρίσεων του πολυγραφότατου και έμπειρου συγγραφέα Κλάιβ Γκίφορντ παίρνει μια σημαντική έννοια για όλα τα παιδιά, ήδη από τα 2 περίπου χρόνια τους: μικρό, μεγάλο. Μικρότερο, μεγαλύτερο. Και ακολουθούν όλες οι συναφείς διακλαδώσεις: ψηλότερο, μακρύτερο, ταχύτερο, βαρύτερο κτλ. Αυτά όλα όμως έχουν αξία όταν μπορείς να τα αξιολογήσεις συγκριτικά με άλλα. Για παράδειγμα πόσο μικρός είναι ένας άνθρωπος μπροστά σε έναν ελέφαντα ή μια καμηλοπάρδαλη;

    Το σημαντικό όμως είναι να δούμε (και το βλέπουμε σε αυτό το βιβλίο) ότι υπάρχουν πολλά είδη και επίπεδα συγκρίσεων. Ξεκινούν από το σώμα μας, την ενέργεια της γης ή της ζωής μας (κύματα, σεισμοί, νερό, ηλεκτρισμός, ζωική ενέργεια), τα καιρικά φαινόμενα (θερμοκρασία, ύψος βροχής, χιονιού και αέρα), τα βουνά, τα κτίρια, τα ποτάμια, τα ύψη, τα βάθη, τα μήκη κατασκευών, τα ταξίδια και τις αποστάσεις και φτάνουν μέχρι το διάστημα και  τη θέση μας σ’ αυτό, τη βαρύτητα και το βάρος, τα μεγέθη ζώων, τις ποσότητες φαγητού, τα αθλήματα (άλματα, ύψη, ταχύτητες κτλ), τις μηχανές και τις αισθήσεις.

    Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απλά διατάσσει μεγέθη. Εκτός του ότι προβάλλει το μεγαλύτερο και το μικρότερο, βλέπει στη μεταξύ τους σύγκριση πολλές ευκαιρίες παροχής γνώσης, ταξινόμησης του κόσμου, κατανόησης του πλήθους των μεγεθών που υπάρχουν γύρω μας, καθώς και των όντων και αντικειμένων που “χτίζουν” αυτές τις συγκρίσεις.

    Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ έξυπνη και μεστή εγκυκλοπαίδεια που παίζοντας με τα μεγέθη χαρίζει ποικίλη γνώση σε πολλά πεδία. Η λεπτομέρεια στην εικονογράφηση, τα πολλά εικονογραφικά στοιχεία που δεν αφήνουν το κείμενο να πορεύεται μόνο του, κάνουν το βιβλίο ελκυστικό για τα παιδιά.

    Για παιδιά από 6-7 ετών μέχρι περίπου τα 11.

    Εκδόσεις Susaeta.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Party- Henry Mancini

    Mission Impossible- Larry Mullen, Adam Clayton

    Mission Impossible- Larry Mullen, Adam Clayton

    The Kiss- Trevor Jones & Randy Edelman

    The Kiss- Trevor Jones & Randy Edelman

    Το τρελοβοριαδάκι- Άννα Καραγεωργιάδου

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το βιβλίο των συγκρίσεων- Ο κόσμος στα μέτρα σου
    Τίτλος: The book of comparisons
    Συγγραφέας: Clive Gifford
    Εικονογράφηση: Paul Boston
    Μετάφραση: Τατιάνα Ραπακούλια
    Εκδόσεις: Susaeta, Μάιος 2020
    Επιμέλεια: Κατερίνα Καρόγιαννη
    Σελ/ση, προσ. εξωφ.: Νάνσυ Τζαννή
    Σελίδες: 98
    Μέγεθος: 25,7 Χ 30,4
    ISBN: 978-960-617-311-0

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular