More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο βουνό, των Ρεμπέκα Γκούγκερ και Σιμόν Ρεθλισμπέργκερ

    Το βουνό, των Ρεμπέκα Γκούγκερ και Σιμόν Ρεθλισμπέργκερ

    to vouno cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το να είσαι ανεκτικός δεν σημαίνει να συμμερίζεσαι τις πεποιθήσεις του άλλου. Σημαίνει όμως να αναγνωρίζεις το δικαίωμά του να πιστεύει και να υπακούει τη δική του συνείδηση.
    Victor Frankl

    Απολαυστικό, με χιούμορ, με απλότητα, με βάθος, με την αξία της ανεκτικότητας και της αποδοχής της άποψης του άλλου να αποθεώνονται.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Το βουνό είναι ένα δάσος γεμάτο δέντρα και πράσινα πράγματα”, λέει η αρκούδα.”…Το βουνό είναι ένα λιβάδι με λουλούδια, βότανα, όμορφες μυρωδιές και μέλισσες που ζουζουνίζουν”, λέει με την ίδια βεβαιότητα το πρόβατο. “Δεν ξέρετε τι λέτε! Το βουνό είναι υγρό και γύρω γύρω έχει νερό. Είναι γεμάτο ψάρια και παράξενα χρώματα”, λέει κλαψουρίζοντας το χταπόδι.

    Τη δική τους εκδοχή, με παρρησία και σιγουριά, εκφράζουν το μυρμήγκι, το αγριοκάτσικο. Πώς είναι τελικά τα πράγματα; Τι είναι ένα βουνό; Και ποιο ζώο έχει δίκιο;

    Εστιάζοντας

    Γράφουν Κατερίνα Χατζηανδρέου και Απόστολος Πάππος

    Τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράζεις το βιβλίο. Με τόση βεβαιότητα. Αλλά ας φωτίσουμε λίγο αυτό το εξαίρετο βιβλίο.

    Ένα βουνό. Ο τρόπος που το βλέπει ο καθένας αναλόγως της φύσης, της ζωής του, των προσλαμβανουσών του. Κυρίως αναλόγως της οπτικής του γωνίας, του σημείου από το οποίο εστιάζει κανείς σε κάτι. Κάθε ζώο βλέπει και γνωρίζει και συνθέτει έναν ορισμό του βουνού με βάση τις εμπειρίες, τις παραστάσεις, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες που του προσφέρουν οι δεξιότητές του, κατά κύριο λόγο φύσει υπαγορευμένες. Είναι κάποιος ορισμός ψευδής; Όχι! Όλοι καταθέτουν μια πλευρά, μια πλαγιά του βουνού. Είναι αληθής. Αλλά είναι μόνο μια όψη, ένα μέρος της πραγματικότητας. Το βουνό είναι όλα αυτά μαζί και μερικά ακόμα. Αυτή η σύνθεση των όψεων και απόψεων, αποδίδει με καθαρότητα την αξία της ανεκτικότητας στην οπτική του άλλου, στην άποψή του. Μέσα από την απλότητά της και τη χρήση αυθεντικά παιδικού χιούμορ, καταθέτει τη διαφωνία της μιας όψης που σταδιακά μετατρέπεται σε σεβασμό και αποδοχή του άλλου, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι κατέχουν ένα μέρος της πραγματικότητας και της αλήθειας.

    Αυτή η σύνθεση των διαφορετικών εμπειριών, η ανεκτικότητα στην άποψη του άλλου, καθώς τελικά αυτή αποδεικνύεται περίπου ισότιμη με τη δική μας, είναι πολύτιμη αξία για κάθε παιδί, σε μια κοινωνία που διαρκώς περιμένει να κατασπαράξει την ετερότητα και όχι να προάγει την ειρηνική συνύπαρξη.

    Αν προχωρήσεις ακόμα πιο μέσα, μπορείς να δεις έναν ιδιαίτερο ψυχαναλυτικό χαρακτήρα της ιστορίας, καθώς σου δίνει τη ευκαιρία να αναλογιστείς πως είναι να αλλάζεις οπτικές γωνίες και πεδία, να κοιτάζεις τα πράγματα από άλλα σημεία, με διαφορετικούς τρόπους, να εξετάζεις τις ιδέες και τις σκέψεις σου, τις επιλογές και το πώς αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα. Και ίσως τότε δεις ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα πράγματα που περιγράφουν μια κατάσταση. Όλα αυτά είναι μια εξόχως χρήσιμη κουλτούρα για μικρούς και μεγάλους που το παρόν βιβλίο θα σας χαρίσει με την ευκρίνεια και την παιδικότητα που πραγματικά ένα παιδί μπορεί να απολαύσει.

    Όσο για την εικονογράφηση, μπορεί να πει κανείς ότι ακολουθεί τις αρετές του κειμένου: απλότητα, αφαίρεση, παιδικότητα, χιούμορ, κίνηση, οξύνοια, εικαστική άποψη και στυλ. Θα απολαύσετε μέχρι και τα μοτίβα των εσωφύλλων, τα οποία είναι εξαίρετη ιδέα για εικαστικό πειραματισμό.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

    Διακρίσεις

    Αναγραφή στη λίστα White Ravens

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το βουνό
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Der Berg

    Συγγραφέας:

    Rebecca GuggerSimon Rothlisberger

     

    Εικονογράφος:

    Rebecca GuggerSimon Rothlisberger

    Εκδόσεις:

    Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Φεβρουάριος 2023

    Μετάφραση:

    Εύη Γεροκώστα

    Επιμέλεια:

    Βαρβάρα Καρζή

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    21,5 Χ 28,7

    ISBN:

    978-618-5482-48-0

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular