More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο δίχτυ της ζωής- Ιστορίες βιοποικιλότητας, της Ελένης Σβορώνου (εικ.: Zafouko Yamamoto)

    Το δίχτυ της ζωής- Ιστορίες βιοποικιλότητας, της Ελένης Σβορώνου (εικ.: Zafouko Yamamoto)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 6-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    The human impact on biodiversity, to put the matter as briefly as possible, is an attack on ourselves
    (Η ανθρώπινη επίδραση στη βιοποικιλότητα είναι, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, μια επίθεση εναντίον των ίδιων των εαυτών μας)
    Edward O. Wilson, Αμερικανός Βιολόγος

    Η Ελένη Σβορώνου είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Η εμπειρία της και η αγάπη της για τα παρακλάδια της σύγχρονης περιβαλλοντικής κρίσης (κλιματική αλλαγή, μόλυνση, πλαστική ρύπανση, τοξικά απόβλητα κ.α.) βρίσκουν διέξοδο σε δράσεις και επιμορφώσεις αλλά ασφαλώς και στα βιβλία, όπως αυτό το καινούριο βιβλίο για τη βιοποικιλότητα που κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική σε εικονογράφηση της κατά κόσμον Ζαφειρούλας Σιμοπούλου.

    Βίος+ποικιλία όπως προκύπτει από τις ελληνικές αυτές λέξεις και αυτή η ποικιλία της ζωής είναι και το κλειδί επιβίωσης και ισορροπίας στον πλανήτη μας. Ποικιλία ζωής σε ζώα, φυτά αλλά και τους τόπους τους, τα σπίτια τους. Τι συνέβη και απειλούνται ή και χάνονται καθημερινά τόσα είδη; Γιατί να τα προστατεύσουμε και να τα σώσουμε; Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρουν όλα, μέχρι και τα κουνούπια που μας ενοχλούν τόσο πολύ; Τι είναι αυτά τα οικοσυστήματα και γιατί πρέπει να μας νοιάζουν όσο μακριά από εμάς κι αν βρίσκονται; Τι μας προσφέρουν οι μονοκύτταροι οργανισμοί και πρέπει εμείς να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς; Οι άνθρωποι είμαστε οικοσύστημα; Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη δική μας υγεία από την απώλεια βιοποικιλότητας, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση εδάφους, υδάτων και αέρα; Η τεράστια παγκόσμια βιομηχανία κρέατος στην οποία οι περισσότεροι συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγεί σε βάναυση μεταχείριση εκατομμύρια ζώα προκειμένου να φτάσουν στο τραπέζι μας. Πώς θα αλλάξουμε για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και εν τέλει εμάς τους ίδιους;

    Η συγγραφέας θέτει συνεχή ερωτήματα και προσπαθεί μέσα από τη διατύπωσή τους να προκαλέσει προβληματισμό και έτσι να προκύψει πολύτιμη γνώση για θέματα ευαίσθητα, κρίσιμα, όπου η διάχυσή της δεν είναι συχνή και εύκολη. Γιατί ένα παιδί δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει σε τι του χρειάζονται οι ιοί, οι μικροοργανισμοί και τα κουνούπια. Μέσα σε πέντε κεφάλαια δίδονται εικόνες προς παρατήρηση και προβληματισμό, ενώ η γνώση αναπτύσσεται μέσα από μικρές επισημάνσεις αλλά και σπιρτόζικους διαλόγους μεταξύ ενός παιδιού και του πατέρα του, όπου το χιούμορ και η αμεσότητα κυριαρχούν προκειμένου να μετατρέψουν αυτούς τους διαλόγους σε δυναμικά κείμενα γνώσης.

    Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto λεπτομερής, πολύχρωμη, σε δυναμική αλληλεπίδραση με το κείμενο της συγγραφέα.

    Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 6 ετών, ωστόσο με την κατάλληλη προσαρμογή από γονιό ή εκπαιδευτικό, μπορεί να δουλευτεί ήδη από τα 4-4,5 έτη ενός παιδιού, καθώς η περιβαλλοντική συνείδηση και γνώση και η ευαισθητοποίηση δεν μπορεί να περιμένει την Α’ δημοτικού για να αρχίσει.

    Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η συγγραφέας θέτει συνεχή ερωτήματα και προσπαθεί μέσα από τη διατύπωσή τους να προκαλέσει προβληματισμό και έτσι να προκύψει πολύτιμη γνώση για θέματα ευαίσθητα, κρίσιμα, όπου η διάχυσή της δεν είναι συχνή και εύκολη. Μέσα σε πέντε κεφάλαια δίδονται εικόνες προς παρατήρηση και προβληματισμό, ενώ η γνώση αναπτύσσεται μέσα από μικρές επισημάνσεις αλλά και σπιρτόζικους διαλόγους μεταξύ ενός παιδιού και του πατέρα του, όπου το χιούμορ και η αμεσότητα κυριαρχούν προκειμένου να μετατρέψουν αυτούς τους διαλόγους σε δυναμικά κείμενα γνώσης.
    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το δίχτυ της ζωής- Ιστορίες βιοποικιλότητας
    Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
    Εικονογράφος: Zafouko Yamamoto
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Νοέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
    Γραφιστ. επιμέλεια: Δάφνη Κουλούρη
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-563-405-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular