More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο0-2 ετώνΤο δόντι και Πριτς! της Λέσλι Πατριτσέλι

    Το δόντι και Πριτς! της Λέσλι Πατριτσέλι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6μηνών+ (target 1-2,5) – Picture book για πολύ μικρά παιδιά

    Πριτς: ηχομιμητική λέξη με διπλή σημασία∙ στα παιδιά σημαίνει την πορδή, ευρύτερα χρησιμοποιείται ως ειρωνική ή περιπαικτική άρνηση (=πριτς που θα σου πω κτλ)

    Από έξι ως οκτώ μηνών εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι στα βρέφη και μέχρι τα τρία του χρόνια έχουν εμφανιστεί και τα 20 νεογιλά. Κάποια παιδιά υποφέρουν μάλιστα με τα πρώτα δοντάκια, πονούν, φαγουρίζονται, μασούν συνεχώς αντικείμενα (ειδικά μασητικά).

    Το δόντι της Λέσλι Πατριτσέλι δείχνει αυτό ακριβώς: την έκπληξη, την ενόχληση, την ανάπτυξη, τη λειτουργία, τη φροντίδα, τα λίγα μη και δεν.

    Το άλλο βιβλίο, το Πριτς, απενοχοποιεί μια ακόμα νεοφυή σωματική λειτουργία των βρεφών, την παραγωγή αερίων στο πεπτικό σύστημα που απελευθερώνονται από τον πρωκτό.

    Η κουλτούρα γύρω από το θέμα διαφέρει παγκοσμίως, ακόμα και μέσα στις ίδιες τις χώρες. Υπάρχουν κοινωνίες που θεωρούν αγένεια το πριτς μπροστά σε άλλους. Αναμφίβολα όμως, ένα βρέφος, ένα μωρό δεν μπορεί και δεν πρέπει να πιέζει το πεπτικό του σύστημα. Τον κώδικα ευγενείας της οικογένειας ή της κοινωνίας στην οποία ζει θα τον μάθει λίγο μετά τα 3 του ή κάπου εκεί, όταν θα είναι σε θέση να κατανοήσει στοιχειωδώς αυτή τη λειτουργία του σώματός του.

    Το βιβλίο της Πατριτσέλι το χειρίζεται με πολύ χιούμορ, με την έκπληξη, την περιέργεια και τον πειραματισμό στον οποίο ωθεί το μικρό παιδί η ανακάλυψη αυτής της λειτουργίας.

    Πρόκειται για δύο χαριτωμένα βιβλία, με χαμηλό διδακτικό προσανατολισμό, με χιούμορ, με ρεαλισμό, με απλότητα στις απεικονίσεις που στοχεύουν να γνωρίσουν στα μικρά παιδιά βασικές λειτουργίες και αλλαγές του σώματός τους, να τις αποδεκτούν, να διασκεδάσουν μαζί τους, να τις εξερευνήσουν, να δουν διαφορές με τους μεγαλύτερους.

    Λίγες λέξεις, δίχως πλοκή, αφού πρόκειται για μικρά κοντινά πλάνα σε στιγμές με βάση το δόντι και το πριτς. Πρωταγωνιστής ο χαριτωμένος μπόμπιρας με την πάνα, χαρακτηριστική η μονοχρωμία στο φόντο και η απλότητα των εικόνων όπου ουσιαστικά βλέπουμε μόνο τη μορφή του μπόμπιρα και των γονιών του.

    Το απλό περιβάλλον βοηθάει στην εστίαση στο βασικό οπτικό μήνυμα.

    Για αναγνώστες από 6 μηνών περίπου.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Με μια ματιά

    • Πρόκειται για δύο χαριτωμένα βιβλία, με χαμηλό διδακτικό προσανατολισμό, με χιούμορ, με ρεαλισμό, με απλότητα στις απεικονίσεις που στοχεύουν να γνωρίσουν στα μικρά παιδιά βασικές λειτουργίες και αλλαγές του σώματός τους, να τις αποδεχτούν, να διασκεδάσουν μαζί τους, να τις εξερευνήσουν, να δουν διαφορές με τους μεγαλύτερους. Λίγες λέξεις, δίχως πλοκή, αφού πρόκειται για μικρά κοντινά πλάνα σε στιγμές με βάση το δόντι και το πριτς. Πρωταγωνιστής ο χαριτωμένος μπόμπιρας με την πάνα, χαρακτηριστική η μονοχρωμία στο φόντο και η απλότητα των εικόνων όπου ουσιαστικά βλέπουμε μόνο τη μορφή του μπόμπιρα και των γονιών του.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Rockin’ Sidney – My Toot-Toot

    I brush my teeth! Πλένω τα δοντάκια μου!

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το δόντι
    Πριτς!
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tooth
    Toot
    Συγγραφέας: Leslie Patricelli
    Εικονογράφος: Leslie Patricelli
    Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη, Ιούνιος 2021
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 18 Χ 18
    ISBN: 978-618-5049-89-8
    978-618-5049-88-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular