More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΤο δώρο του Αι Βασίλη θα το βρεις με περιπετειώδη τρόπο

    Το δώρο του Αι Βασίλη θα το βρεις με περιπετειώδη τρόπο

    Οι μέρες των δώρων έχουν έρθει. Τυχερά όσα παιδιά λαμβάνουν δώρα από τον δικό τους Άγιο ή τους "αντικαταστάτες" του. Αν λοιπόν έχουμε ένα δώρο, ένα οποιοδήποτε δώρο, να ξέρετε ότι αυτό στα μάτια του παιδιού θα λάβει επικές διαστάσεις αν το πασπαλίσουμε με την πιο περιπετειώδη κορδέλα.

    Στο χριστουγεννιάτικο εργαστήρι της τάξης μας, ως φινάλε, παίξαμε ένα κυνήγι χριστουγεννιάτικου θησαυρού. Δεν κυνηγούσαμε ακριβώς θησαυρό αλλά το Κλειδί που ξεκλειδώνει τις πιο μαγικές ευχές από την καρδιά μας. Είχε χαθεί αυτό το κλειδί. Μα πώς έγινε;

    Ετοιμαζόμασταν θεωρητικά (πολύ θεωρητικά) να σχολάσουμε. Οι παρόντες γονείς περίμεναν τα παιδιά τους για να φύγουν. Όμως, η μιλημένη μαμά Καλλιόπη μπήκε μέσα και μας είπε ότι κάποιος άνθρωπος στην εξώπορτα της έδωσε ένα στικάκι για να το δώσει με τη σειρά της στα παιδιά. 

    Τα παιδιά ανακαλύπτουν ένα ένα τα στοιχεία

    Εξοικειώμενα τα παιδιά με την τεχνολογία, είπαν αμέσως να το βάλουμε στην τηλεόρασή μας που παίζει απευθείας δεδομένα από usb. Ουπς! Ένα βίντεο μας περίμενε. Μια φωνή πίσω από μια καρέκλα έλεγε ότι "Χάθηκε το μαγικό κλειδί των Χριστουγέννων που ξεκλειδώνει τις πιο όμορφες ευχές από την καρδιά μας. Μπορείς να βοηθήσεις" και η κάμερα ζούμαρε σιγά σιγά στο βιβλίο όπου βασίστηκε η χριστουγεννιάτική μας γιορτή. Αυτό υπήρχε μέσα στην τάξη μας και στις σελίδες του κρυβόταν το πρώτο στοιχείο. Ακολούθησε ένα πραγματικό κυνήγι αναζήτησης άλλων 9 στοιχείων με διάφορους τρόπους όπου παράξενα στοιχεία εμπλέκονταν. Ενδεικτικά, χρησιμοποιήσαμε:

    -USB (με βίντεο)-
    -CD (το οποίο περιείχε ένα τραγούδι όπου… κάποιος τραγουδούσε κάλαντα έχοντας αλλάξει το στίχο δίνοντας το στίγμα του επόμενου στοιχείου- "Άγιος Βασίλης έρχεται μαζί μ' ένα κλειδάκι, όμως καθώς είν' έξυπνος το κρύβει σε κουτάκι. Βρείτε τώρα το κουτάκι, μέσα σ' ένα σσσσυρταράκι")
    -Κάρτες/χαρτόνι
    -Αντικείμενα: πορτοφόλι (μέσα στο πορτοφόλι υπήρχε ένα πλακίδιο με έναν αριθμό που οδηγούσε κάτι στρογγυλό μέσα στην τάξη που δείχνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό), ρολόι (είχαμε σταματήσει το ρολόι στον ίδιο αριθμό με το πορτοφόλι), μπαλόνι ("φούσκωσε το μπαλόνι για να δεις που κρύβεται το επόμενο στοιχείο" και καθώς το παιδί το φούσκωνε μεγάλωνε και αποκαλυπτόταν η λέξη που φώτιζε την επόμενη κρυψώνα) κ.α.

    Οι παρόντες γονείς μπήκαν στο κόλπο. Το παιδί που ανακάλυπτε το στοιχείο επέλεγε έναν γονιό να διαβάσει το νέο στοιχείο. Εκτός κι αν μπορούσε να διαβάσει μόνο του.

    Με αυτόν τον τρόπο, πολλά διαφορετικά στοιχεία εναπλάκησαν στην περιπέτεια των παιδιών που βρήκαν το κλειδί και απόλαυσαν το παιχνίδι. Με έναν παρόμοιο τρόπο, με μια έξυπνη περιπέτεια μπορείτε να οδηγήσετε το παιδί/παιδιά σας στο δώρο του αντί να του το παραδώσετε απλά ή να πάτε στα παιχνιδάδικα και να το πάρει εκεί.

    Ένα σημείωμα, ένα βίντεο, ένας ήχος, ένα αντικείμενο που θα φροντίσετε να ανακαλύψει εύκολα θα δώσει το έναυσμα. Από εκεί και πέρα δημιουργήστε μια δική σας δομή περιπέτειας ανάλογα με το χώρο που λαμβάνει χώρα το μυστήριο. Η ανακάλυψη του δώρου από το παιδί θα είναι μαγική και αξέχαστη. Το εγγυώμαι. Το έχω κάνει σε παιδί (πέρα από την τάξη μου).

    Ένα μαγικό κλειδί πάντα βοηθάει!

    Μπορούμε:

    -να προμηθευτούμε μικρά κουτάκια που πωλούνται σε χαμηλές τιμές και να τα αξιοποιήσουμε στην τοποθέτηση των στοιχείων.
    -να τοποθετούμε μέσα σε κάθε κουτί, μετά την εύρεση ενός στοιχείου, μικροδωράκια ή σοκολατάκια ή κάποια μικρά bonus (ένα εισιτήριο για την ταινία που θέλει να δει κτλ)
    -να χρησιμοποιήσουμε όπως προαναφέραμε πολλά διαφορετικά μέσα: βίντεο/τηλεόραση, cd, φωτογραφίες, εκτυπωτές/υπολογιστές (αν οι γνώσεις του παιδιού το επιτρέπουν), γράμματα, αριθμούς και κωδικούς, ασκήσεις/γρίφους, αντικείμενα που έχουν σημασία για το παιδί.
    -να εντείνουμε την αγωνία καθώς κυλά η διαδικασία

    Όταν το κλειδί ανακαλύφθηκε, ακούστηκαν οι πιο όμορφες ευχές. Με το κλειδί στο χέρι ασφαλώς.

    Η περιπέτεια σας εγγυάται τη μνήμη. Όμορφες περιπέτειες πάντα να έχουμε. Καλή διασκέδαση!

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular