More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ αετός κι ο τρυποκάρυδος, της Τζέιν Γκούντολ

    Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος, της Τζέιν Γκούντολ

    Μια φορά κι έναν καιρό τα πουλιά στήσανε καβγά για το ποιο μπορεί να πετάξει ψηλότερα.

    Ο κορυδαλλός ισχυρίστηκε ότι πετάει τόσο ψηλά που γίνεται μια μικρή κουκίδα στον ουρανό. Εξαφανίζεται εντελώς κι αν δεν ακουγόταν το υπέροχο τραγούδι του δε θα τον έβρισκε κανείς! Το περιστέρι με τη σειρά του, υποστήριξε πως αυτό πετάει ψηλότερα. Άλλωστε αυτό επέλεξε ο Νώε να στείλει για να ανακαλύψει σημάδια ζωής μετά τον κατακλυσμό. Ενώ ο αετός υποστήριξε πως είναι ο βασιλιάς των πουλιών και πετάει τόσο ψηλά ώστε είναι σε θέση να βλέπει τα πάντα κάτω στη γη.

    Η σοφή κουκουβάγια πρότεινε να οργανωθεί ένας διαγωνισμός για να διαπιστωθεί πόσο ψηλά μπορεί να πετάξει κάθε πουλί. Έτσι κι έγινε. Όλα τα πουλιά άνοιξαν τα φτερά τους και με κραυγές και σφυρίγματα πέταξαν στον αέρα.

    Κάποια πουλιά δεν κατάφεραν να πετάξουν καθόλου ψηλά. Επιστρέφοντας στη γη στεναχωρημένα δέχθηκαν τα αληθινά υποστηρικτικά σχόλια που τους είπε η στρουθοκάμηλος. “Έχετε όλα φτερά, αλλά καθένα από εσάς  μπορεί να πετάξει μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος, για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Άλλωστε, εγώ δεν μπορώ να πετάξω και καθόλου δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Με τις φτερούγες μου μπορώ να χορεύω και να μαγεύω το ταίρι μου.”

    Κάποια πουλιά πέταξαν πολύ ψηλά αλλά τα περισσότερα κάποια στιγμή κουράστηκαν κι εγκατέλειψαν τον αγώνα. Στο τέλος μόνο ένα πουλί πετούσε στον ουρανό. Πετούσε τόσο ψηλά που έμοιαζε να βρίσκεται στα επουράνια. Ήταν ο αετός!

    Τη στιγμή του πανηγυρισμού εμφανίστηκε ένας μικρός κορυδαλός για να μας θυμίσει ότι στις μικρές και μεγάλες πτήσεις της ζωής μας, πάντα υπάρχει ένας “αετός” να μας κουβαλήσει στα φτερά του και να μας βοηθήσει να πετάξουμε ψηλά.

    Η Τζέιν Γκούντολ  διασκευάζει μια ιστορία των παιδικών της χρόνων που κρύβει δυνατές αλληγορίες. Με γλώσσα και ύφος ανεπιτήδευτα απλά, μας αφηγείται μια ιστορία όπως θα την έλεγε η μητέρα στα παιδιά της. Και η απλότητα αυτή είναι τόσο γοητευτική!

    Η ίδια η συγγραφέας στο ευχαριστήριο, προλογικό σημείωμα του βιβλίου, γράφει μεταξύ άλλων: “Κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει από μόνος του πολύ ψηλά. Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν αετό. Όλοι μας χρειαζόμαστε τον άλλον στον καθημερινό μας αγώνα.”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος
    Τίτλος πρωτοτύπου: The eagle and the wren
    Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ
    Μετάφραση: Άννα Κατωγυρίτη
    Σειρά: Minedition
    Εκδόσεις: Πατάκη, 8/12/2016
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 15 Χ 20
    ISBN: 978-960-16-7106-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular