More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο δώρο του παππού μου, της Φιόνα Λάμπερς

    Το δώρο του παππού μου, της Φιόνα Λάμπερς

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    εικόνα < αρχαία ελληνική εἰκών < εἴκω (μοιάζω)

    Μετακόμισε πριν λίγες εβδομάδες στην πόλη. Του έλειπε το παλιό του σπίτι. Εδώ ψηλά κτίρια και τσιμέντο παντού. “Έχω μια έκπληξη για σένα” του είπε ο παππούς. Πήγαν σε ένα μαγαζί με διάφορα πράγματα, σαν παρατημένα. Η έκπληξη του παππού ήταν μια γκρίζα, βαρετή πέτρα. “Όταν ήμουν μικρός, η γιαγιά μου μού είχε πει πως η ομορφιά και η μαγεία μπορούν να βρεθούν στα πιο απίθανα μέρη. Αρκεί να ψάξεις”. Όταν ο παππούς άνοιξε την πέτρα, ξεπήδησαν από μέσα της χίλια αστέρια σε υπέροχες αποχρώσεις του μπλε. Ήταν υπέροχη η “βαρετή” πέτρα. Η συνέχεια της βόλτας του με τον παππού ήταν μια αποκάλυψη. Η ομορφιά ξετρύπωνε από παντού. Αρκεί να είχες βλέμμα να την κοιτάξεις…

    Η αλλαγή τόπου κατοικίας είναι από τα πιο συντριπτικά γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου και ασφαλώς ενός παιδιού. Το αγαπημένο παλιό διαδέχεται ένα παγερό, μονότονο καινούριο. Μα και οι γκρίζες πόλεις, αυτό το συνήθως μουντό αστικό τοπίο, έχουν την ομορφιά τους. Μικρή, σε δόσεις, με υποσχέσεις, με μικρές εμφανίσεις και εξαφανίσεις, η πόλη είναι δημιούργημα ανθρώπων και φύσης. Και οι πρώτοι γίνονται κάποτε αυθάδεις, η δεύτερη δεν ξεχνά ποτέ τη δύναμή της.

    Το σημαντικό είναι να έχεις βλέμμα, να έχεις μάτια να δεις αυτήν την ομορφιά που ξετρυπώνει από ραγισμένα πεζοδρόμια, πίσω από παλιές καγκελόπορτες, στα σκονισμένα ράφια παλιών μαγαζιών δίχως γυαλιστερές βιτρίνες, στα κλαδιά των δέντρων και αλλού.

    Η Φιόνα Λάμπερς φτιάχνει μια γλυκιά σχέση παππού εγγονού και πάνω σε αυτήν δομεί ολόκληρη την ιστορία της με τις αξίες να απλώνονται είτε με ευθύτητα είτε με νύξεις. Μετακόμιση, η ζωή στην πόλη, η αναζήτηση της ομορφιάς, η αξία της στιγμής (ενσυνειδητότητα), η ομορφιά κάθε μέρας που φεύγει και δεν επιστρέφει ποτέ. Καμιά μέρα δε γυρίζει ποτέ ακριβώς ίδια. Μία από τις σπουδαιότερες αξίες και στάσεις ζωής που οφείλουμε να εμπνεύσουμε τα παιδιά, ήδη από την προσχολική ηλικία. Και κυρίως, ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σου, όπου κι αν βρίσκεσαι, να έχεις ένα ζευγάρι μάτια να ξέρουν να κοιτάνε. Γιατί η ζωή φεύγει… τικ… τακ… και ο χρόνος δε γυρνά. Και η στιγμή πετά…

    Υπέροχα δοσμένη ιστορία, η οποία γίνεται το έδαφος η δημιουργός να αποτυπώσει εικονογραφικά το σκληρό, μουντό, τραχειών αποχρώσεων αστικό τοπίο, αλλά και τις μικρές διακλαδώσεις των χρωμάτων μέσα από… αστικές χαραμάδες. Η εικονογράφηση της Λάμπερς είναι μια ωδή στην αισιοδοξία, καθώς με έναν ιδιαίτερο τρόπο τράβηξε στο προσκήνιο την ομορφιά των πόλεων: αγάλματα, συντριβάνια, παιδικές χαρές, καθρεφτισμοί τζαμιών, δέντρα, πουλιά, τέχνες μαγαζιών, παραθυρόφυλλα που επιβιώνουν κ.α.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 ετών.

    Εκδόσεις Ποταμός.

    Με μια ματιά

    • Η Φιόνα Λάμπερς φτιάχνει μια γλυκιά σχέση παππού εγγονού και πάνω σε αυτήν δομεί ολόκληρη την ιστορία της με τις αξίες να απλώνονται είτε με ευθύτητα είτε με νύξεις. Μετακόμιση, η ζωή στην πόλη, η αναζήτηση της ομορφιάς, η αξία της στιγμής (ενσυνειδητότητα), η ομορφιά κάθε μέρας που φεύγει και δεν επιστρέφει ποτέ.
    • Η εικονογράφηση της Λάμπερς είναι μια ωδή στην αισιοδοξία, καθώς με έναν ιδιαίτερο τρόπο τράβηξε στο προσκήνιο την ομορφιά των πόλεων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Peer Raben – Dark Chariot

    The Promise Michael Nyman

    The Cinematic Orchestra – Arrival of The Birds & Transformation

    Any Other Name – Thomas Newman

    Nothing else matters

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το δώρο του παππού μου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Grandpa’s Gift
    Συγγραφέας: Fiona Lumbers
    Εικονογράφηση: Fiona Lumbers
    Εκδόσεις: Ποταμός, Δεκέμβριος 2020
    Μετάφραση: Χλόη Παπαδοπούλου
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 28,5 Χ 25
    ISBN: 978-960-54-5151-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular