More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΧωρίς όνομα, του Στιβ Καβάνα (μετ.: Χρήστος Καψάλης)

    Χωρίς όνομα, του Στιβ Καβάνα (μετ.: Χρήστος Καψάλης)

    Διαβάζεται σε 4′-  Ηλικιακό κοινό: 16+ – Ψυχολογικό θρίλερ

    Αυτός που κλέβει το πορτοφόλι μου, κλέβει σκουπίδια… Αλλά αυτός που μου στερεί το καλό μου όνομα, ληστεύει από εμένα κάτι που δεν θα τον κάνει πλούσιο, κι εμένα με κάνει πραγματικά φτωχό.
    Γουίλιαμ Σαίξπηρ (Οθέλλος)

    Μετά το 13, ο Steve Cavanagh επιστρέφει με ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ να ταράξει, να στρεβλώσει και να αμφισβητήσει καθετί γνωστό, αποδεκτό και κεκτημένο.

    Ποτέ μην αφήνεις έναν φόνο να χαλάσει μια καλή ιστορία….

    Δέκα λέξεις που έχουν επιλεγεί έξυπνα αλλά αινιγματικά, αποτελούν το tag line του εξωφύλλου και είναι αρκετές για τον Steve Cavanagh ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας και να μας δώσει το πρώτο στοιχείο για το κυνήγι αποκάλυψης της αλήθειας. Ένας φόνος και μια ιστορία.

    Αυτό θα είναι το τελευταίο βιβλίο μου. Δεν πρόκειται να γράψω άλλο. Οι λόγοι φαντάζομαι θα έχουν καταστεί απολύτως σαφείς μέχρι να φτάσετε στο τέλος αυτής της ιστορίας. Να μια ενδιαφέρουσα λέξη – ιστορία. Πρόκειται για πραγματική ιστορία; Απομνημονεύματα; Ή μυθοπλασία; Δεν μπορώ να απαντήσω. Ενδεχομένως να βρήκατε το βιβλίο αυτό στο ράφι με τις καταγραφές πραγματικών εγκλημάτων ή στην ενότητα των αστυνομικών μυθιστορημάτων στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας. Δεν έχει σημασία. Ξεχάστε το τελείως. Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

    1. Κατόπιν ρητών οδηγιών μου, οι εκδότες μου δεν προχώρησαν σε επιμέλεια αυτού του κειμένου. Δεν υπήρξε καμία σχετική πρόταση, αλλαγές στη δομή του κειμένου ή άλλη εξωτερική παρέμβαση. Εδώ είμαστε οι δυο μας, εσείς κι εγώ.
    2. Από αυτό το σημείο και έπειτα, μην πιστέψετε λέξη από όσα διαβάσετε.

    Τ.Τ. Λε Μπο

    Καλιφόρνια, 2018

    Ο Steve Cavanagh μας ξαφνιάζει και μας κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του, καθώς ένα σημείωμα από το συγγραφέα θα μας προειδοποιήσει να μην πιστέψουμε τίποτα από όσα διαβάσουμε. Ποιος είναι όμως ο Τ.Τ. Λε Μπο που υπογράφει το σημείωμα; Να είναι ο ίδιος ο Cavanagh; Ίσως να θέλει να θολώσει τα νερά, ώστε να μην ξέρουμε που σταματά η αλήθεια και που άρχιζε η μυθοπλασία; Ίσως του αρέσει αυτό, καθώς μας αναγκάζει διαρκώς να εικάζουμε.

    Ο φόνος ήταν απλά η αρχή, ήταν απλά το τίμημα που έπρεπε να πληρωθεί.

    Ο Τ.Τ. Λε Μπο είναι συγγραφέας θρίλερ με τεράστια επιτυχία. Οι πωλήσεις των  βιβλίων του ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο, όμως κανείς δεν ξέρει ποιος είναι, κανείς δεν τον έχει δει, κανείς δεν τον έχει ακούσει. Τα μέσα ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι αλλά και απλοί θαυμαστές είχαν προσπαθήσει παρά πολλές φορές να ανακαλύψουν  ποιος είναι. Ακόμα και οι εκδότες του δεν γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα. Η φήμη του Λε Μπο ενδυναμώνεται καθώς το μυστήριο της ταυτότητά του παραμένει άλυτο αλλά και εξαιτίας της ικανότητάς του να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του μέσω των στοιχείων που παραθέτει, εμπλέκοντάς τους στο παιχνίδι εξιχνίασης της αλήθειας.

    ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Θέλω να γνωρίζεις τρία πράγματα:

    1. Η αστυνομία προσπαθεί να με κατηγορήσει για φόνο.
    2. Κανείς δεν ξέρει ποιος είμαι ή πώς το έκανα.
    3. Αν πιστεύεις ότι με βρει, είσαι το επόμενο θύμα.

    Όταν διαβάσεις το βιβλίο, θα καταλάβεις ότι η αλήθεια είναι ακόμα πιο ανατρεπτική απ’ ό,τι νόμιζες….

    Ο Πολ Κούπερ, σύμβουλος πωλήσεων είναι παντρεμένος με τη Μαρία. Το ζευγάρι μετακομίζει στο Πορτ Λόουνλι, όμως η δουλειά του Πολ τον κρατάει συχνά μακριά από τη σύζυγό του και έτσι εκείνη αισθάνεται όλο και πιο μόνη και απομονωμένη σε αυτή τη μικροσκοπική αλλά πλούσια κοινότητα. Σύντομα θα αναζητήσει τη συντροφιά του Ντάριλ, ενός φτωχού εκπαιδευτή καταδύσεων και σερβιτόρου. Καθώς τα συναισθήματά της για τον Ντάριλ μεγαλώνουν, η Μαρία θα βρεθεί στο χείλος της λήψης μιας σημαντικής απόφασης. Να μείνει με τον Πολ και την οικονομική ασφάλεια που της προσφέρει ή να ακολουθήσει  τον Ντάριλ στην αβεβαιότητα;

    Όμως όλα θα αλλάξουν, όταν κατά λάθος η Μαρία θα βρει αποδείξεις που θα αποκαλύψουν τα ένοχα μυστικά του Πολ. Μια εσωτερική οργή θα την πλημμυρίσει και θα καταστρώσει σχέδια για να τον κάνει να πληρώσει για την εξαπάτησή του.

    Κάτι όμως πάει στραβά. Κάτι δεν είναι όπως φαίνεται. Οι αναμνήσεις δεν έχουν πια τη βαρύτητα της πραγματικότητας. Τα όρια τους θα δοκιμαστούν και τα σχέδιά της θα πάρουν εντελώς απροσδόκητες κατευθύνσεις. Ο κυνηγός και το θήραμα θα αλλάζουν θέσεις με κάθε γύρισμα της σελίδας. Ανεξιχνίαστες δολοφονίες και εξαφανίσεις θα έρθουν στο προσκήνιο και θα στοιχειώσουν κυνηγούς και κυνηγημένους.

    Οι απελπισμένοι άνθρωποι είναι ικανοί να σκοτώσουν.

    Ορισμένα πράγματα είναι υπερβολικά επώδυνα, σε σημείο που ο ανθρώπινος νους αποφεύγει να τα συγκρατήσει. Οι αναμνήσεις πρέπει να διαγραφούν, ειδάλλως το φαρμάκι τους εξαπλώνεται καταστρέφοντας τον ξενιστή. Η ανθρώπινη μνήμη είναι σχεδιασμένη για να θυμάται και να ξεχνά.

    Ο Steve Cavanagh στήνει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση πάνω στο σκοτεινό καμβά του, με αρχικά αργόσυρτο ρυθμό που αυξάνει σταδιακά προκαλώντας άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες αναταράξεις, με μόνο σκοπό την ανατρεπτική κορύφωση του τέλους. Προδοσία, αβάσιμοι ισχυρισμοί, συκοφαντίες, μυστικά, προσωπικές σχέσεις, συναισθήματα, δόξα, χρήματα, αλήθειες, μυθοπλασία, ανατροπές και φυσικά φόνοι, θα συνθέσουν κομμάτι- κομμάτι το παζλ και θα μας οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας η οποία, από ότι φαίνεται είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

    Τρεις αφηγητές, τρεις χαρακτήρες ισχυροί και τολμώ να πω αντιπαθητικοί που δεν θα σε κάνουν να ταυτιστείς μαζί τους, αλλά θα δημιουργήσουν ένα αλλόκοτο τρίγωνο που θα σε εξιτάρει και να σε παγιδεύσει έτσι ώστε το μόνο που θα μπορείς  να κάνεις είναι να γυρίσεις άλλη μια σελίδα που θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου. Όμως κάθε φορά που θα νομίζεις ότι έχεις καταλάβει τι συμβαίνει, ο συγγραφέας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια σου και βρίσκεσαι να αναρωτιέσαι. Μήπως κάποιο στοιχείο σου διέφυγε; Μήπως κάτι δεν ερμήνευσες σωστά, μήπως δεν έδωσες σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες;

    Το Χωρίς όνομα μπορεί να μην είναι τόσο δυνατό και καθηλωτικό όσο το 13, μπορεί να μην το ερωτευθείς, αλλά σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θα θελήσεις να το προτείνεις σε όσους είναι λάτρεις των ψυχολογικών θρίλερ και ιδιαίτερα μέσα από τη ματιά ενός δικηγόρου. Ίσως αυτή να είναι και η επιτυχία του.

    Η διαφήμιση από στόμα σε στόμα.

    Τίποτα δεν βοηθάει περισσότερο τις πωλήσεις ενός βιβλίου. Υπάρχουν ορισμένα βιβλία που κάνουν τους ανθρώπους να μιλούν γι’ αυτά. Δεν συμβαίνει απαραίτητα με ένα βιβλίο που ερωτεύεται ο αναγνώστης, απλά με ένα βιβλίο που, μόλις το ολοκληρώσει , το δίνει με το ζόρι σε φίλους και συναδέλφους να το διαβάσουν, ώστε να το συζητήσουν στα διαλείμματα ή πίνοντας καφέ. Κι όταν συμβαίνει αυτό, το βιβλίο εξαπλώνεται σαν ιός.

    Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

    Με μια ματιά

    • Ο Steve Cavanagh στήνει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση πάνω στο σκοτεινό καμβά του, με αρχικά αργόσυρτο ρυθμό που αυξάνει σταδιακά προκαλώντας άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες αναταράξεις, με μόνο σκοπό την ανατρεπτική κορύφωση του τέλους. Προδοσία, αβάσιμοι ισχυρισμοί, συκοφαντίες, μυστικά, προσωπικές σχέσεις, συναισθήματα, δόξα, χρήματα, αλήθειες, μυθοπλασία, ανατροπές και φυσικά φόνοι, θα συνθέσουν κομμάτι- κομμάτι το παζλ και θα μας οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας η οποία, από ότι φαίνεται είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Women In White – Philip Glass & The Kronos Quartet

    Maurice Jarre – The collector main theme

    Apparat – Goodbye – Dark (Netflix) Theme Song

    The Burning Heart (Featuring Sir Anthony Hopkins) – Hannibal Soundtrack – Hans Zimmer

    28 Days Later Theme Remix

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Χωρίς όνομα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Twisted
    Συγγραφέας: Steve Cavanagh
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2020
    Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
    Επιμέλεια: Χρήστος Κυθρεώτης
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Έρση Σωτηρίου, Εκδόσεις Διόπτρα
    Σελίδες: 536
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-138-5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular