More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Εκδοτικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2022 των εκδόσεων Παπαδόπουλος

    Το Εκδοτικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022 των εκδόσεων Παπαδόπουλος

    Με πολλές και όμορφες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες θα κλείσουν την εκδοτική χρονιά οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη και φαντασία κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών την χρονιά που διανύουμε. Μια συναρπαστική επιστημονική και επιχειρηματική ιστορία επιτυχίας, αλλά και συλλογικής προσπάθειας για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου mRNA ανακαλύψαμε στο βιβλίο Το εμβόλιο που άλλαξε τον κόσμο των βραβευμένων ερευνητών και ιδρυτών της Biontech Δρ. Τουρετζί και Δρ. Σαχίν (πρόλογος του Γκίκα Μαγιορκίνη). Σε μια εποχή που τα γεγονότα μοιάζουν να ξεπερνούν την ίδια την Ιστορία, ο Κωνσταντίνος Φίλης επιμελήθηκε το συλλογικό έργο Το μέλλον της Ιστορίας, όπου 16 ειδικοί έδωσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο τώρα αλλά και στο μέλλον.

    Αλλά και ο συγγραφέας Andy Weir επέστρεψε με ένα διεθνές best seller – το ανατρεπτικό Αποστολή Χαίρε Μαρία – που κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών το φετινό καλοκαίρι.

    Η φετινή χρονιά όμως σηματοδοτήθηκε και από την κυκλοφορία σημαντικών παιδικών τίτλων με αποκορύφωμα το σπουδαίο έργο του Maurice Sendak Η χώρα των τεράτων (Where the wild things are) σε απόδοση Γιάννη Παλαβού. Έχει χαρακτηριστεί ως το «καλύτερο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963 και αγαπήθηκε ήδη και από το ελληνικό κοινό.

    Γνωρίσαμε επίσης σπουδαία εικονογραφημένα βιβλία όπως το ποιητικό Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά της Maria Popova και περάσαμε Και εμείς… καλύτερα! με το νέο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφικού δίδυμου Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη.

    Το χειμώνα που μας πέρασε κυκλοφόρησε επίσης το πολυβραβευμένο Μας μεγάλωσαν λύκοι της Kimberly Brubaker Bradley σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη το οποίο θίγει επίκαιρα ζητήματα όπως η παιδική κακοποίηση, η σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τις ψυχικές αντοχές.

    Το 2022 ξεκίνησε με εξαιρετικά ονόματα και βραβευμένες εκδόσεις και θα συνεχιστεί στο ίδιο μοτίβο με βιβλία που παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

    ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

    ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ

    Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο 2022 και τη νέα σχολική χρονιά με τίτλους που θα συναρπάσουν τους μικρούς μας φίλους. Υποδεχόμαστε με χαρά το νέο βιβλίο του πολυαγαπημένου μας λύκου Ζαχαρία, με τίτλο Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να πάει στο σχολείο. Δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για την επιστροφή στα θρανία καθώς ο λύκος Ζαχαρίας μας μαθαίνει πόσο σημαντική είναι η γνώση και η εκπαίδευση αλλά και πώς το σχολείο των ονείρων μας είναι εφικτό!

    Από τις δημιουργούς του αγαπημένου μας λύκου Ζαχαρία, Orianne Lallemand και Eleonor Thuillier, καλωσορίζουμε στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έναν νέο χαρακτήρα, ο οποίος είναι μικρός, είναι γλυκός και… τετραπέρατος! Είναι ο Μικρός Λύκος, η νέα σειρά για παιδιά από 2 ετών και άνω. Η σειρά αυτή αναφέρεται στις πρώτες συνήθειες και εμπειρίες των μικρών παιδιών, με απλό, λιτό και τρυφερό κείμενο, σελίδες που δε σχίζονται, σε μικρό μέγεθος.. για μικρά χεράκια! Τα πρώτα βιβλία της σειράς Πρώτη μέρα στο σχολείο και Λέει πάντα όχι! θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο του 2022, και θα ακολουθήσουν τα Περιμένει τον Άγιο Βασίλη και Φοβάται το σκοτάδι.

    Πάντα χαιρόμαστε να καλωσορίζουμε νέους συγγραφείς στις εκδόσεις μας, και αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό! Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο πρώτο βιβλίο του αγαπημένου (σε μικρούς και μεγάλους) δάσκαλου, Μάριου Μάζαρη, Η αγκαλιά που ψήλωνε, σε εικονογράφηση της Άρτεμις Πρόβου. Μια ιστορία για δρόμους που φωτίζονται, για φόβους που μοιράζονται, μα πάνω απ’ όλα για την αγκαλιά και την ανάγκη να σκορπάμε αγάπη γύρω μας!

    Πόσοι τρόποι υπάρχουν άραγε… για να στύψεις ένα λεμόνι; Πάρα πολλοί! Και αυτό θα μας αποδείξει η ταλαντούχος πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Δανάη Δάσκα στο πολύχρωμο και… μυρωδάτο 1000 τρόποι για να στύψεις ένα λεμόνι, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε εικονογράφηση Χρύσως Χαραλάμπους.

    Στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος αγαπάμε το καλό παιδικό βιβλίο και τις κλασικές εκδόσεις και αποτελεί σταθμό για εμάς η έκδοση του κλασικού παιδικού βιβλίου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947  Καληνύχτα, φεγγάρι (Goodnight moon) της Αμερικανίδας Margaret Wise Brown, σε μία εμπνευσμένη απόδοση του βραβευμένου συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, με πάνω από 48 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, πολλές ερμηνείες αλλά και συμβολισμούς. Η χαρακτηριστική εικονογράφηση του Clement Hurd και το λιτό αλλά ρυθμικό κείμενο της Brown το έχουν καταστήσει ως ένα από τα σπουδαιότερα «βιβλία καληνύχτας» σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Όπως τα μικρά παιδιά, έτσι κι εμείς περιμένουμε τα Χριστούγεννα με ανυπομονησία και λαχτάρα. Και Χριστούγεννα σημαίνει πολλά και ωραία βιβλία! Ο Τζιμ, το αγαπημένο, γκρινιάρικο μαϊμουδάκι από το Τέλεια μέρα για νεύρα! και Τέλεια μέρα για πάρτι! της Suzanne Lang δεν θα μπορούσε να λείπει από το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Το νέο βιβλίο Τέλεια μέρα για Χριστούγεννα!, σε απόδοση του Γιώργου Τσακνιά, μας αποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητο να γιορτάζουμε όλοι τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τρόπο ούτε όπως μας προστάζουν οι γύρω μας.

    Και επειδή οι κλασικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες θα είναι πάντα οι αγαπημένες μας, φροντίσαμε να συγκεντρώσουμε σε έναν τόμο τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια που αγαπούν εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο! Οι Αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες περιλαμβάνουν κλασικές αφηγήσεις όπως τον Καρυοθραύστη του E.T.A. Hoffmann και τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens και είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη.

    ΧΑΡΤΟΝΕΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

    Στα χαρτονένια, διαδραστικά βιβλία μας, για ηλικίες 18 μηνών και άνω προστίθεται ένας νέος τίτλος, σε εικονογράφηση και σχεδιασμό της Άννας Γκουτζουρή, για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Τα πρώτα μου Χριστούγεννα, με χαρτονένιες λαβές και κινούμενες εικόνες, είναι η ιδανική αρχή για να γνωρίσουν οι μικροί “αναγνώστες” τη μαγεία των εορτών.

    Τον Σεπτέμβριο 2022 θα κυκλοφορήσουν δύο πρωτότυπα βιβλία με ανθεκτικές, χρωματιστές κορδέλες σε κάθε σελίδα  που τα παιδιά δεν θα χορταίνουν να παίζουν! Πρόκειται για τα πολύχρωμα βιβλία Μαγικές κορδέλες – Χαρούμενα λαγουδάκια και Μαγικές κορδέλες – Απίθανοι μονόκεροι.

    ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

    Καλωσορίζουμε τον σούπερ σταρ συγγραφέα και εικονογράφο Rob Biddulph με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με την ηρωίδα Πίνατ Τζόουνς. Μια ιστορία γεμάτη με μαγεία, τέχνη, φαντασία και φιλία, για αγόρια και κορίτσια 8+. Η ξεχωριστή Πίνατ Τζόουνς είναι ένα κορίτσι που αγαπά τη ζωγραφική, το σχέδιο και τα χρώματα. Όταν ο πατέρας της εξαφανίζεται μυστηριωδώς, η Πίνατ ανακαλύπτει ένα  μολύβι με υπερδυνάμεις, με το οποίο μεταφέρεται σε έναν τόπο μαγικό γεμάτο χρώματα και κινδύνους … και η περιπέτεια ξεκινά! Ένα βιβλίο- έμπνευση  σε μετάφραση Γιώργου Τσακνιά.

    Η φετινή εκδοτική χρονιά σηματοδοτήθηκε από την κυκλοφορία της Χώρας των τεράτων του αξεπέραστου Maurice Sendak. Ο Sendak, μεταξύ άλλων, εικονογράφησε βιβλία άλλων συγγραφέων, δίνοντάς τους ξεχωριστή ταυτότητα και διαχρονικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κλασική σειρά βιβλίων της Else Holmelund Minarik Ο μικρός Αρκούδος. Ο πρώτος τίτλος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις μας σε απόδοση του Γιάννη Παλαβού. Η σειρά αυτή εγκαινίασε την σειρά πρώτης ανάγνωσης του εκδοτικού Οίκου Harper Collins “I Can Read”, μια σειρά πρωτοποριακή για την εποχή της.

    Το 1997 το New York Times Book Review χαρακτήρισε τη σειρά του μικρού Αρκούδου ως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 20ου αιώνα ενώ έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι κριτικοί αποθέωναν για πολλά χρόνια τα βιβλία τόσο για τις ζεστές και τρυφερές ιστορίες όσο και για την ιδιαίτερη, σχεδόν βικτωριανή εικονογράφηση του Maurice Sendak. Μέχρι και σήμερα, τα βιβλία αυτά θεωρούνται ιδανικά τόσο για «ιστορίες καληνύχτας»  όσο και για τα πρώτα βήματα των παιδιών στην ανάγνωση.

    Το Νοέμβριο 2022 καλωσορίζουμε στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα Μαριαλένα Σπυροπούλου με το νεανικό της έργο Οι πριγκίπισσες… Τσιμπώ, μια διασκεδαστική ιστορία… ακατάλληλη για ενηλίκους! Μια έφηβη καταγράφει τη θεότρελη καθημερινότητα στην οικογένειά αλλά και στο σχολείο της. Η συγγραφέας καταφέρνει να αποτυπώσει με φρεσκάδα και ζωντάνια τις σκέψεις μιας έφηβης, με τρόπο που όλα τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν!

    Όλοι γνωρίζουν και αγαπούν εδώ και δεκαετίες την κλασική και διαχρονική σειρά των Εκδόσεων Παπαδόπουλος ΤΟΞΟ, η οποία φέρνει τα παιδιά κοντά στα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας. Η σειρά εμπλουτίζεται αυτή τη χρονιά με το αξεπέραστο έργο της Mary Mapes Dodge Τα ασημένια πατίνια το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1865 και εξακολουθεί να αποτελεί μια ωδή στην παιδική αθωότητα, την οικογενειακή αγάπη και θαλπωρή. Τη διασκευή και απόδοση στα ελληνικά έκανε η βραβευμένη μεταφράστρια και συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη.

    ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Τον Οκτώβριο 2022 εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά βιβλίων αφιερωμένη στην ανατροφή των παιδιών από τους πρώτους μήνες ανάπτυξης. Η πολύχρονη εμπειρία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος στο παιδικό βιβλίο ήταν το πρώτο βήμα και φέτος ανανεώνουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που διατηρούμε εδώ και δεκαετίες με τους γονείς, δίνοντας έμφαση στις δικές τους ανάγκες.

    Η πρώτη έκδοση της καινούργιας σειράς έρχεται από την Ισπανία. Ο Álvaro Bilbao είναι κορυφαίος νευροψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, ειδικός στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της θετικής διαπαιδαγώγησης. Το βιβλίο του Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: ένας οδηγός για γονείς κυκλοφορεί σε 24 γλώσσες και έχει διαβαστεί ήδη από 400.000 αναγνώστες! Εκατομμύρια γονείς παρακολουθούν τα σεμινάρια που πραγματοποιεί ο Bilbao διά ζώσης και διαδικτυακά. Όλο και περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών και λειτουργικών ενηλίκων. Η ελληνική έκδοση έχει ειδικό πρόλογο του συγγραφέα και πρόλογο του καθηγητή παιδιατρικής Γεωργίου Χρούσου. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες γονέων και εκπαιδευτικών!

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Πύρρος, με το μικρό μου όνομα η πρώτη σε βάθος βιογραφία ενός ζωντανού θρύλου κυκλοφορεί τον Οκτώβριο! Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μοιράζεται με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου τις αφηγήσεις των πολλών ζωών που έζησε (μέλος καταπιεσμένης Ελληνικής μειονότητας, μετανάστης, αθλητής, Ολυμπιονίκης, οικογενειάρχης, Βουλευτής), τόσο συναρπαστικών που ξεπερνάνε οποιοδήποτε μυθιστόρημα. Με την αφοπλιστική ευθύτητα που τον χαρακτηρίζει, ο Πύρρος Δήμας φανερώνει το σώμα πίσω από τον πρωταθλητή, τα συναισθήματα πίσω από τα μετάλλια, τον σύζυγο, τον πατέρα, τον μετανάστη και τον παγκόσμιο αστέρα – παραμένοντας πάντοτε ο Πύρρος που γελάει και κλαίει με την ίδια ευκολία. Μια βιογραφία που θα συγκλονίσει!

    ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Gwynne Dyer υπογράφει ένα καίριο και περιεκτικό βιβλίο. Σήμερα που ο πόλεμος δυστυχώς έχει ξαναμπεί στο καθημερινό λεξιλόγιο μας, Η πιο σύντομη ιστορία του Πολέμου αποτελεί ένα συμπυκνωμένο χρονικό της ύπαρξης του πολέμου από τους προϊστορικούς καιρούς έως τις μέρες μας. Ο συγγραφέας απευθύνεται στους αναγνώστες με καθαρή ματιά και ζωντανή γραφή, αναλύοντας τον ρόλο του πολέμου στην Ιστορία, τις αιτίες που τον προκαλούν και τους τρόπους που μπορούμε να τον σταματήσουμε.

    Η μελέτη του Βλάση Αγτζίδη που αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις του Ποντιακού Ζητήματος θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο με τίτλο Πόντος: Μια ιστορία από τον μικρασιατικό Βορρά. Ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τοποθετεί την προσπάθεια ανεξαρτησίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα στο πλαίσιο του ευρύτερου Μικρασιατικού Ζητήματος με υπόβαθρο την απολυταρχική εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένα φλέγον διεθνοτικό ζήτημα αναλύεται σε ιστορικό και πολιτικό βάθος, με το βλέμμα στις τρέχουσες εξελίξεις

    ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

    Με το βιβλίο του ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προσεγγίζει σε θεωρητική και πρακτική βάση τις έννοιες Αποτροπή και Άμυνα. Νέες μορφές πολέμου προέκυψαν τις τελευταίες δεκαετίες. Τι μας διδάσκουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρωσικός υβριδικός πόλεμος; Πώς εξελίχθηκαν η αποτροπή και η άμυνα στην Ελλάδα μετά το 1974;

    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

    Η Toni Morrison έγραψε ένα και μόνο διήγημα στην καριέρα της, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο 2022 σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Το ονόμασε Recitatif, μια μορφή μουσικής σύνθεσης μικρής διάρκειας, όπου η φωνή αφηγείται μελωδικά και η μουσική επενδύει τις διακυμάνσεις του λόγου. Δύο γυναίκες αχώριστες χάνουν την επαφή τους στη διαδρομή της ζωής για να βρεθούν ξανά, μεγαλύτερες και αλλαγμένες. Όπως η φωνή και η μελωδία, έτσι και οι δύο φίλες ακολουθούν τις διακυμάνσεις μιας ιδιότυπης σύνθεσης, γραμμένης μόνο για εκείνες.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular