More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤο θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν, της Κέιτ ΝτιΚαμίλο

    Το θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν, της Κέιτ ΝτιΚαμίλο

    Διαβάζεται σε 4′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 9-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Για την Τζέιν Ρες Τόμας,
    που μου έδωσε τον λαγό και μου είπε τ’ όνομά του
    Η αφιέρωση της συγγραφέα στο βιβλίο

    Δεκαπέντε χρόνια (2007) μετά την πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα από την Modern Times (από τις εκδόσεις Candlewick το 2006 η πρωτότυπη έκδοση), οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν σε μετάφραση Μαρίας και Άγγελου Αγγελίδη μια συναρπαστική ιστορία που έχει καθηλώσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Έντουαρντ Τιουλέιν είναι ένας σχεδόν εξολοκλήρου πορσελάνινος λαγός με αυτιά από πραγματική λαγουδίσια γούνα, ο οποίος δόθηκε από τη γιαγιά της στην δεκάχρονη εγγονή της, την Αμπιλίν Τιουλέιν, τη δεκαετία του 30′. Ήτανε ψηλός, ίσαμε ένα μέτρο, και τα μάτια του ήταν γαλάζια. Με λίγα λόγια ένιωθε πολύ ξεχωριστός λαγός. Διέθετε τεράστια γκαρνταρόμπα, ειδικά σχεδιασμένη για εκείνον, καθόταν στο τραπέζι της οικογένειας, και όλοι του φέρονταν με καλοσύνη, ιδίως η Αμπιλίν που τον αγαπούσε τρελά. “Σ’ αγαπάω, Έντουαρντ”, ψιθύριζε κάθε βράδυ η Αμπιλίν.

    Η ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή του Έντουαρντ άρχισε να έχει διάφορες παράξενες εντάσεις. Όπως εκείνη η απροσδόκητη εισβολή του σκύλου του γείτονα στο σπίτι τους, ενώ έλειπαν όλοι, ο οποίος άρπαξε τον Έντουαρντ στο στόμα και τον ταλαιπώρησε αφάνταστα. Ή όταν μια καινούρια υπηρέτρια του φέρθηκε σαν λούτρινο της σειράς και τον τσάκισε στο καθάρισμα.

    Ο Έντουαρντ όμως, παρά τις μικρές αυτές αναποδιές, δεν καταλάβαινε πόσο τυχερός ήταν. Μέχρι που ήρθε εκείνο το ταξίδι στη θάλασσα με το υπερωκεάνιο Κουίν Μαίρη. Ο κύριος, η κυρία Τιουλέιν, η Άμπιλιν και ο Έντουαρντ στάθηκαν στην κουπαστή. Ο λαγός τράβηξε την προσοχή πολλών, ανάμεσα και δύο αγοριών τα οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτόν, μέχρι που τον άρπαξαν από την Άμπιλιν και μέσα στον τσακωμό τον πέταξαν στη θάλασσα!

    Η ζωή του Έντουαρντ Τιουλέιν στον βυθό ήταν μια άλλη, διαφορετική ζωή, άδεια από όσα είχε μάθει να έχει ως τότε, αγάπη και σεβασμό, και γεμάτη από φόβο, σκοτάδι, αβεβαιότητα για το άγνωστο και τον κίνδυνο που παραμόνευε παντού. Θα περάσει 297 μέρες στον βυθό του ωκεανού μέχρι που μια τρικυμία τον ανασηκώνει από τον αφιλόξενο, φοβιστικό βυθό και τον τραβά προς την επιφάνεια όπου τον μάζεψε δυο ψαράδες με το δίχτυ τους.

    “Ξαφνικά το μεγάλο δίχτυ ενός ψαρά απλώθηκε κι άρπαξε τον λαγό. Και το δίχτυ άρχισε να τον ανεβάζει όλο και πιο πάνω, όλο και πιο πάνω. Ώσπου- με μια ανυπόφορη σχεδόν έκρηξη φωτός- ο Έντουαρντ βρέθηκε πίσω στον κόσμο, σωριασμένος στο κατάστρωμα ενός ψαροκάικου, μαζί με πολλά πολλά ψάρια”.

    Η γυναίκα του ψαρά τον βάφτισε Σουζάνα και του έραψε κάμποσα φουστανάκια. Από αγόρι έγινε κορίτσι. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς περιπετειών, όπου ο Έντουαρντ αλλάζει συνεχώς χέρια και τόπους και βρίσκεται στο πλάι ενός άστεγου με τον σκύλο του, ενός αγοριού που έπαιζε φυσαρμόνικα και ενός άρρωστου κοριτσιού. Μέχρι το τέλος του ταξιδιού του, η καρδιά και οι σκέψεις του θα αλλάξουν για πάντα.

    Εστιάζοντας

    Μια γλυκόπικρη Οδύσσεια ενός ξεχωριστού, πολυφροντισμένου παιχνιδιού/αντικειμένου/κούκλας που εξελίσσεται σε ένα τεράστιο ταξίδι αναζήτησης του εαυτού και πιο συγκεκριμένα της καλής του εκδοχής, που πιθανότατα όλοι έχουμε. Ο Έντουαρντ φεύγει ακούσια από μια οικογένεια που του προσφέρει τα πάντα και ξοδεύει χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα του και καταλήγει να ταξιδεύει σε βυθούς και σκουπιδότοπους, να αλλάζει φύλο, να γίνεται διαρκώς κάποιος άλλος πλάι σε διαφορετικές υπάρξεις. Η ήσυχη ζωή του γεμίζει φόβο και περιπέτεια, ανασφάλεια και αγωνία.

    Μέσα από αυτό το αγωνιώδες ταξίδι αναζήτησης και ανακάλυψης του εαυτού, η συγγραφέας ενσωματώνει τη ζύμωση με τις έννοιες της απώλειας, της συντροφικότητας, της μοναχικότητας, της καλοσύνης, της συμπόνοιας, της ασθένειας/ανάρρωσης, της απογοήτευσης, της ελπίδας που πράγματι ποτέ δεν πεθαίνει. Γύρω από αυτές τις έννοιες στροβιλίζει την ύπαρξη και την κυριολεκτική Οδύσσεια του Έντουαρντ μέχρι την τελική εύρεση της Ιθάκης και την επιστροφή, κατόπιν νόστου, στο σπίτι. Από την πτώση του στη θάλασσα μέχρι την τελική λύση, ο Έντουαρντ απομακρύνεται διαρκώς από τον παλιό του εαυτό, δομεί σταδιακά έναν καινούριο, που εγκαταλείπει τους εγωισμούς, τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες του παρελθόντος και αναδύεται ως ένας άλλος, ο οποίος πράγματι έχει αναγεννηθεί μέσα από τη συντριβή του.

    Η απολαυστική απλότητα της αφήγησης, ο ανεπιτήδευτος λόγος που πραγματικά ρέει με φυσικότητα, τα μικρά κεφάλαια και η κομψότητα με την οποία η συγγραφέας κεντά την πλοκή, δημιουργούν την πολυπόθητη αίσθηση της αναγνωστικής απόλαυσης, γεννούν έντονα συναισθήματα μέσα από τα οποία διέρχεται ο αναγνώστης καθώς ταυτίζεται -μοιραία- με τον κεντρικό ήρωα, ο οποίος μαζί με την Αμπιλίν ζωγραφίζονται επιδέξια από την συγγραφέα. Μια νεώτερη Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων όπου στη θέση της τρύπας είναι η αχανής θάλασσα.

    Το happy end προσφέρει αναμφίβολα χαμόγελα και δημιουργεί τον κύκλο της Οδύσσειας ο οποίος συμπληρώνεται, έστω και απροσδόκητα.

    Μετάφραση Μαρίας και Άγγελου Αγγελίδη.

    Για αναγνώστες από 10 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Διακρίσεις

    2006 Boston Globe–Horn Book Award για Παιδική Λογοτεχνία

    Επιλογή των γονέων στα βραβεία Award for Spring 2006.

    Φιναλίστ στα Quill Awards στην κατηγορία παιδικού ββλίου

    Το 2007 ο Εθνικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος των Η.Π.Α. το ονόμασε ένα από τα «100 κορυφαία βιβλία δασκάλων για παιδιά» με βάση μια διαδικτυακή δημοσκόπηση

    Το 2012 κατατάχθηκε στην 59η θέση μεταξύ των παιδικών μυθιστορημάτων όλων των εποχών σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από το School Library Journal.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Δείτε

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το θαυμαστό ταξίδι του Έντουαρντ Τιουλέιν
    Τίτλος πρωτοτύπου: The miraculous journey of Edward Tulane
    Συγγραφέας: Kate DiCamillo
    Εικονογράφος: Bagram Ibatoulline
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2022 (A’ έκδοση Μάρτιος 2007 Μοντέρνοι Καιροί)
    Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Προσαρμ. εξωφύλλου: Μαίη Σταθοπούλου
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-895-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular