More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Το καλό αυγό, του Τζόρι Τζον (εικ.: Πιτ Όσγουολντ)

    Το καλό αυγό, του Τζόρι Τζον (εικ.: Πιτ Όσγουολντ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 3-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το να μη μιλάει κανείς για τον εαυτό του ποτέ είναι μια ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένη μορφή υποκρισίας.
    Νίτσε

    Ο Τζόρι Τζον υπογράφει έναν δυναμίτη ψυχικής αποσυμπίεσης και επανεφεύρεσης του εαυτού μας όταν η καλοσύνη γίνεται βασανιστική για τη δική μας ζωή. Φανταστικό φιλοσοφικό σχόλιο.

    Περί τίνος πρόκειται

    Είναι ένα καλό αυγό. Πάντα ήταν ένα πολύ καλό αυγό. Κάνει καλές πράξεις. Πάντα. Βοηθάει. Παντού. Ζούσε με μια δωδεκάδα αβγά στην ίδια ανακυκλώσιμη στέγη. Τα άλλα έντεκα αυγά δεν είχαν και την καλύτερη συμπεριφορά. Δεν κοιμόντουσαν την ώρα που έπρεπε, έτρωγαν μόνο δημητριακά με ζάχαρη, πάθαιναν κρίσεις θυμού, έσπαγαν πράγματα επίτηδες. Προσπαθούσε να διορθώσει την κακή τους συμπεριφορά αλλά μάταια. Κάθε βράδυ ένιωθε εξαντλημένο. Το κεφάλι του ήταν σαν ομελέτα. Και τότε εμφανίστηκαν ρωγμές στο τσόφλι του.

    “Ο γιατρός μου είπε ότι το έπαθα από την πίεση που ασκούσα στον εαυτό μου. Από το άγχος να φροντίζω ώστε να είναι όλοι τόσο καλοί όσο εγώ”.

    Κάτι έπρεπε να αλλάξει. Αρκετά είχε ανεχτεί. Και έφυγε από την καρτέλα με τα κακότροπα αυγά. Πήγε αλλού. Ολομόναχος. Συγκεντρώθηκε στον εαυτό του, σε όσα είχε ανάγκη το ίδιο. Έκανε βόλτες. Κολύμπησε στο ποτάμι. Πήρε αναπνοές. Ζωγράφισε. Βρήκε χρόνο για το ίδιο. Ήταν η πρώτη φορά. Και άρχισε να βρίσκει τον χαμένο του εαυτό. Τώρα, ναι. Μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι!

    Εστιάζοντας

    Μπορεί στο τέλος να μας δίνει λίγο έτοιμο φαγητό με το τι θέλει να μας πει αλλά μέχρι να φτάσει εκεί, ο σπουδαίος δημιουργός Τζόρι Τζον μας έχει γοητεύσει με την πολυσημία μιας ακόμα θαυμάσιας ιστορίας του. Με χιούμορ, απλό, βραχύ λόγο, γρήγορη εξέλιξη και ανεπιτήδευτη πλοκή, ο Τζον αναπτύσσει μια ιστορία διαφορετικότητας, καλοσύνης, ευγένειας, αλλά κυρίως ένα μίνι παραμυθικό δοκίμιο συμπίεσης και καταπίεσης του εαυτού, που αγγίζει τα όρια της διαταραχής, καθώς ο πάσχων από το σύνδρομο του καλού παιδιού αναζητά διαρκώς την αποδοχή και την αναγνώριση των άλλων, διαστρεβλώνοντας, μεταβάλλοντας τον ίδιο του τον εαυτό, διαλύοντας ουσιαστικά την προσωπικότητά του.

    Ο Τζον αγγίζει αυτό το σπουδαίο θέμα με χιούμορ και ταυτόχρονα ρεαλισμό, αναδεικνύοντας τις πραγματικές του διαστάσεις και δείχνοντας το καθαρό μονοπάτι που πρέπει να βαδίσεις. Να αποσπαστείς από το σύνολο, από το κοπάδι, να μείνεις μόνος, να βγεις έξω από το μπουκάλι του οποίου το σχήμα έχεις πάρει, να βιώσεις τη μοναχικότητα, να σταθείς εσύ μέσα στο περιβάλλον, να επανεφεύρεις τον εαυτό σου, να δεις τα υλικά σου και να επιστρέψεις από το no man’s an island στην κοινωνικότητα σεβόμενος πλέον τον εαυτό σου, τουλάχιστον όσο και τους άλλους.

    Αυτόν τον διάδρομο διαβαίνει ο φοβερός ήρωάς του και μας παραδίδει ένα μεστό σχόλιο ψυχικής αποσυμπίεσης και αγχολυτικής διεξόδου. Παράλληλα, η εικονογραφική συνδρομή του Νικ Όσγουολντ βοηθά τα μέγιστα να γίνει η ιστορία εύληπτη, να παραμένει ευχάριστη στο βλέμμα, να εντυπώνει τον ήρωα και τις ψυχοσυναισθηματικές μεταβολές του με συνεχείς εστιάσεις και απομακρύνσεις του φακού του (zoom in/out), παίζοντας διαρκώς με το μέγεθός του, με λεπτομέρειες του περιβάλλοντος δραστηριοποίησής του.

    Πολύ δυνατό βιβλίο.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διάπλαση.

    Διακρίσεις

    Best Seller New York Times

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το καλό αυγό
    Σειρά: The Good Egg
    Συγγραφέας: Jory John
    Εικονογράφος: Pete Oswald
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Φεβρουάριος 2023
    Μετάφραση: Αλίκη Καρυωτάκη
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    DTP: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 23,5 X 29
    ISBN: 978-960-567-262-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular