More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο κλειδί των συναισθημάτων, του Μαρκ Μπράκετ

    Το κλειδί των συναισθημάτων, του Μαρκ Μπράκετ

    …Η αλήθεια είναι ότι όλοι αισθανόμαστε αδιάκοπα, κάθε στιγμή της ζωής μας –ακόμα και στα όνειρά μας-, δίχως ποτέ να ζητάμε ή να παίρνουμε την άδεια από κανέναν. Το να πάψει κάποιος να αισθάνεται θα ήταν σαν να έπαυε να σκέφτεται. Ή να αναπνέει. Αδύνατον. Τα συναισθήματά μας αποτελούν μεγάλο μέρος – ίσως το μεγαλύτερο – αυτών που μας κάνουν να είμαστε άνθρωποι.

    Κι ωστόσο διανύουμε τη ζωή μας προσπαθώντας σκληρά να υποκριθούμε το αντίθετο.

    Τι είναι τα συναισθήματα; Από πού πηγάζουν; Μας βοηθούν να εξελιχθούμε ή μας εμποδίζουν; Ποια συναισθήματα είναι αποδεκτά; Επιτρέπεται να αισθανόμαστε; Ποιο είναι το κλειδί των συναισθημάτων και γιατί το χρειαζόμαστε; Υπάρχει τρόπος να το βρούμε;

    Ο δρ Marc Brackett, συγγραφέας, καθηγητής στο Κέντρο Μελέτης του Παιδιού του Πανεπιστημίου Yale και ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Κέντρου Συναισθηματικής Νοημοσύνης του ίδιου πανεπιστημίου, έχει αναπτύξει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σχέδιο για να κατανοούμε, να ελέγχουμε και να χρησιμοποιούμε ευφυώς τα συναισθήματά μας, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί σε εκατοντάδες σχολεία και έχει πολύ θετικά (και γρήγορα) αποτελέσματα.

    Το κλειδί των συναισθημάτων συνδυάζει την επιστημονική έρευνα, τις προσωπικές εμπειρίες, το πάθος και την έμπνευση σε ίσα μέρη. Πάρα πολλά παιδιά και ενήλικες υποφέρουν, ντρέπονται για τα συναισθήματά τους. Ο Marc Brackett μέσα από την πολυετή πορεία του προσπαθεί να αντιστρέψει αυτήν την αντίληψη και το αυτό το βιβλίο μπορεί να μας δείξει πώς.

    Ο πυρήνας- η αφορμή που τον ώθησε να προσεγγίσει με τέτοιο τρόπο και να ασχοληθεί με την συναισθηματική νοημοσύνη, είναι μια κληρονομιά από την παιδική του ηλικία, όπου ο ανοιχτόμυαλος θείος Μάρβιν,  του έδωσε άδεια να αισθανθεί. Ήταν ο πρώτος ενήλικας που κατάφερε να «δει» τον Marc, να τον ακούσει και να του εξηγήσει ότι δεν ήταν «λάθος» να αισθάνεται φοβισμένος, απομονωμένος και θυμωμένος. Έτσι ξεκίνησαν όλα.

    Σας ευχαριστώ, λοιπόν, που μου επιτρέψατε να αισθάνομαι.

    Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι περισσότεροι ψυχολόγοι έβλεπαν τα συναισθήματα ως εξωγενή θόρυβο, ως άχρηστα παράσιτα. Τα συναισθήματα μας καθυστερούν και εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων μας. Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι αυτό; Πόσο σημαντική είναι η απενοχοποίηση του τι πραγματικά αισθανόμαστε και πόσο λυτρωτική μπορεί να είναι έκφρασή τους;

    Τα συναισθήματα είναι τόσο η σπίθα που βάζει μπρος τη μηχανή της δημιουργικότητας όσο και το καύσιμο που κρατάει τη φλόγα αναμένει όταν άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να τη σβήσουν ή όταν τα ερεθίσματα λιγοστεύουν. (Zorana Ivcevic Pringle)

    Ο Marc Brackett χαρτογραφεί με λεπτομέρεια όλες τις «προβληματικές» περιοχές που αντιμετωπίζει κανείς όταν εξερευνά τα συναισθηματικά όρια. Η μέθοδος που προτείνει βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία του (25 χρόνια ως επιστήμονας συναισθημάτων) αλλά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν.

    Τα συναισθήματα είναι μια μορφή πληροφορίας. Μοιάζουν με ειδησεογραφικά ρεπορτάζ από την ψυχή μας, στέλνουν μηνύματα σχετικά με όσα συμβαίνουν μέσα μας ως απάντηση στα όποια εσωτερικά ή εξωτερικά γεγονότα βιώνουμε. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία αυτή και κατόπιν να καταλάβουμε τι μας λέει. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους.

    Ο  συγγραφέας αναλύει πρώτα γιατί τα συναισθήματα είναι σημαντικά και πως αυτά επηρεάζουν τη ζωή μας, από τους στόχους μας και τη λήψη αποφάσεων, τις σχέσεις, τη δημιουργικότητα έως και τη σωματική μας υγεία.

    Στη συνέχεια εξηγεί πώς να γίνουμε «επιστήμονες των συναισθημάτων». Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό; Ποιες είναι οι δεξιότητες ή οι γνώσεις που χρειαζόμαστε;

    Ο Marc Brackett θα μας δείξει βήμα- βήμα, τον τρόπο.

    Ιδού λοιπόν οι πέντε δεξιότητες που είναι απαραίτητες να κατακτήσουμε.

    • Να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας, αλλά και των άλλων.
    • Να τα κατανοήσουμε και να εντοπίσουμε την πηγή τους.
    • Να τα ονοματίσουμε με ακρίβεια.
    • Να τα εκφράσουμε, ενημερώνοντας τον ακροατή και εμπνέοντας ενσυναίσθηση.
    • Να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα αντί να τους επιτρέπουμε να μας ρυθμίζουν.

    Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας παρουσιάζει, μέσα από παραδείγματα, μελέτες και έρευνες, τον τρόπο λειτουργείας της μεθόδου του αλλά και τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, προτρέποντάς μας να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, ώστε να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γύρω μας και να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο και μια κουλτούρα που θα στηρίξει μια κοινωνία διαφορετική, μια κοινωνία που θα πλησιάζει εκείνη- που κάποιοι από εμάς έχουμε τολμήσει να φανταστούμε.

    Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς μια ολόκληρη κοινωνία. Ωστόσο πρέπει να προσπαθήσουμε.

    Όλη η μάθηση έχει συναισθηματική βάση (Πλάτωνας)

    Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε.

    Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το νησί των συναισθημάτων – Μάνος Χατζιδάκις

    Χορός σε 11/8 – Μάνος Χατζιδάκις

    Mikis Theodoraks: Paola, 11099 (State Of Siege OST)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το κλειδί των συναισθημάτων
    Συγγραφέας: Marc Brackett
    Τίτλος πρωτοτύπου: Permission to Feel – Unlocking the Power of Emotions to Help Our Kids, Ourselves, and Our Society Thrive
    Μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 23/09/2020
    Επιμέλεια: Λένια Μαζαράκη
    Σελίδες: 464
    Μέγεθος: 140 x 205
    ISBN: 978-960-653-044-9

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular