More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο Κοριτσάκι και η Μέλισσα, της Άλισον Τζέι

    Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα, της Άλισον Τζέι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    «Κάτω στης Μαργαρίτας τ΄αλωνάκι, στήσαν τρελό χορό τα μελισσόπουλα»
    Οδυσσέας Ελύτης, Ήλιος ο πρώτος, μέρος VII)

    Η στενή σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και το σπουδαίο έργο αυτών για όλη τη φύση και τα πλάσματά της, είναι το κέντρο του όμορφου βιβλίου της Άλισον Τζέι που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Σε μια γκρίζα πόλη. Η Λουίζα διαβάζει ένα βιβλίο για τα λουλούδια όταν ξαφνικά εμφανίζεται μια Μέλισσα στο δωμάτιό της και την τρομάζει. Την παγίδευσε μέσα σε ένα ποτήρι αλλά σύντομα εγκατέλειψε αυτή τη φυλακή. Της έδωσε νερό με ζάχαρη και η Μέλισσα αναζωογονημένη πέταξε ψηλά. Καθώς νύχτωνε, άρχισε να βρέχει. Η Μέλισσα επέστρεψε και ζήτησε καταφύγιο στο δωμάτιο της Λουίζας, η οποία την περιποιήθηκε με τρυφερότητα.

    Πέρασαν όλο το καλοκαίρι μαζί, παίζοντας. Αλλά κάποτε η μέλισσα ήθελε να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο, στα λιβάδια και τα λουλούδια. Η Λουίζα της έδειξε τον δρόμο. Πέταξαν μαζί πάνω από την πόλη, μύρισαν τα λουλούδια, μάζεψαν σπόρους χιλιάδες, τους σκόρπισαν παντού για να ομορφύνουν την πόλη και ανακάλυψαν τη φιλία και την αγάπη για τους άλλους. Οι πρώτες βροχές έφεραν την ομορφιά παντού στην γκρίζα πόλη…

    Εστιάζοντας

    Με ιδιαίτερη τρυφερότητα η έμπειρη εικονογράφος Alison Jay, υπογράφει για πρώτη φορά και το κείμενο ενός βιβλίου, αντλώντας έμπνευση από μια δική της εμπειρία, τη συνάντησή της με μία ετοιμοθάνατη μέλισσα, την οποία έσωσε δίνοντάς της νερό και ζάχαρη. Η μέλισσα συνήλθε, πέταξε μακριά και λίγα χρόνια μετά έγινε μια όμορφη ιστορία για την ιδιαίτερη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες, οι οποίες προσφέρουν στην ανθρωπότητα και όλα τα πλάσματα πολλά περισσότερα απ’ όσα λαμβάνουν.

    Το συνεχές πέταγμα κάθε άνοιξη και καλοκαίρι τα λιβάδια και σε κάθε λουλούδι που τους δίνεται ως ευκαιρία, ο διασκορπισμός υλικού σε όλη τη γη και ο όμορφος αέναος κύκλος που υποβοηθιέται από τα συμπαθή κιτρινόμαυρα έντομα δίνεται μέσα από την ιστορία της Jay. Η οποία Jay κάνει σπουδαία δουλειά στην εικονογράφηση, όπου παίζει ευφυώς με το μέγεθος της μέλισσας και της Λουίζας∙ εμφανίζοντας αρχικά τα φυσιολογικά τους μεγέθη, σταδιακά όμως ανατρέποντας τον οπτικό και φυσικό συσχετισμό αφού η μέλισσα γιγαντώνεται ενώ η Λουίζα συρρικνώνεται για να ανέβει στη ράχη της μέλισσας και να ταξιδέψουν πάνω από την πόλη. Παράλληλα, αποτυπώνει κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής δυαδικής σχέσης (που αργότερα παύει να είναι δυαδική), η οποία διαπνέεται από την ενσυναίσθηση, που με τη σειρά της οδηγεί σε μια σπάνια φιλία.

    Ο σεβασμός στα μικρά, στα μικρότερα πλάσματα που ζουν δίπλα μας, η βοήθειά μας προς αυτά που μπορεί να φτάνει ως και τη διάσωσή τους όταν κινδυνεύουν, η παύση του άλογου φόβου που νιώθουν πολλά παιδιά στη θέα των εντόμων κατά μίμηση της υστερίας των γονιών τους είναι μερικές μόνο από τις παράπλευρες όψεις αυτής της όμορφης ιστορίας.

    Ένα βιβλίο που αποτυπώνει, επίσης, τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε προς τις μέλισσες, τον χώρο που πρέπει να τους παραχωρούμε, την ισορροπημένη σχέση που μπορούμε να έχουμε μαζί τους.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Κάτω στης Μαργαρίτας τ΄αλωνάκι

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Κοριτσάκι και η Μέλισσα
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Bee and me
    Συγγραφέας: Alison Jay
    Εικονογράφος: Alison Jay
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 25 Μαΐου 2022
    Μετάφραση: Αναστασία Αθηναίου
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN: 978-960-653-680-9

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular