More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός,...

    Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Κέλλυ Ματαθία Κόβο)

    Μια φορά κι ένα καιρό, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος χάρισε στους αναγνώστες του  μια παραμυθένια ιστορία με βασιλιάδες, πρίγκιπες και κουμπιά της αγάπης. Αλλά ας πιάσουμε το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

    Σε μια πολιτεία ζούσε κάποτε ένα βασιλιάς με το μονάκριβο γιο του. Στον βασιλιά άρεσε πολύ να διοργανώνει γιορτές στις οποίες όμως διασκέδαζε μόνο ο ίδιος. Οι υπήκοοι του υποχρεώνονταν να συμμετέχουν στις γιορτές και να χαρίζουν στο βασιλιά διάφορα αντικείμενα. Ο ίδιος αντί να τους ευχαριστεί, τους υποτιμούσε και τους μείωνε. Κάποτε ο γιος του βασιλιάς μεγάλωσε κι ήταν έτοιμος να αναλάβει το θρόνο. Ο βασιλιάς αποφάσισε να διοργανώσει μια φαντασμαγορική γιορτή στέψης. Εξανάγκασε μάλιστα τους υπηκόους του να δώσουν πολύτιμα κοσμήματα για να διακοσμηθούν τα φτερά με τα οποία θα εμφανιζόταν ο πρίγκιπας σαν άλλος θεός ήλιος. Μια κοπέλα που ζούσε μαζί με τη μοδίστρα γιαγιά της, μην έχοντας τίποτα πολύτιμο να χαρίσει στον πρίγκιπα, προσφέρθηκε να δώσει το κουμπί που κοσμούσε την αγαπημένη της μπέρτα. Ο πρίγκιπας εκτίμησε την απλότητα και την καλοσύνη της κοπέλας. Μια αγάπη άρχισε να γεννιέται ανάμεσά τους. Ο βασιλιάς φοβούμενος ότι ο γιος του θα παντρευτεί μια παρακατιανή, δεν δέχτηκε το κουμπί και πρόσβαλε την κοπέλα. Στη συνέχεια της ιστορίας όμως, θα αντιληφθεί ότι ένα κουμπί μπορεί να φανεί πιο πολύτιμο από πολλά κοσμήματα, ειδικά αν πρόκειται για το κουμπί της αγάπης.

    Τα διακειμενικά στοιχεία της ιστορίας ανιχνεύονται ήδη από τον τίτλο και τον “Μικρό Πρίγκιπα” ο οποίος δεν είναι πια μικρός. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και αρκετά στοιχεία του κειμένου παραπέμπουν στα παραμύθια. Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός διαβάζεται ευχάριστα σαν παραμύθι αλλά επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Μέσω της ιστορίας του ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος προσεγγίζει θέματα όπως ο ρατσισμός, η εξουσία και η υπέρβασή της, οι ταξικές κοινωνίες, οι αξίες, οι σχέσεις και ο πλούτος.  Την εξουσία στην ιστορία ασκεί ένας βασιλιάς εγωιστής, υπερφίαλος και ρατσιστής. Δείχνει ελάχιστο σεβασμό στους πολίτες του αλλά και οι ίδιοι με τη σειρά τους τηρούν μια στάση παθητικής συμμόρφωσης. Μόνο η νεαρή κοπέλα που τελικά ο πρίγκιπας θα επιλέξει για σύντροφό του, τολμά να σκεφτεί, να εκφραστεί ελεύθερα και να αμφισβητήσει μάλιστα, την αυθεντία της εξουσίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συγγραφέας επιλέγει μια γυναίκα για να προβάλει το πρότυπο του ενεργού πολίτη. Το εύρημα του κουμπιού που θα ενώσει εκτός από το πριγκιπικό ρούχο, τους δύο νέους και συμβολικά, και τους δύο κόσμους που αντιπροσωπεύουν αποδεικνύεται εύστοχο αλλά και γεμάτο ευαισθησία.

    Η εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στην Κέλλυ Ματαθία Κόβο και είναι εξαιρετική. Όπως επισήμαναν τόσο ο συγγραφέας όσο και η ίδια η εικονογράφος μιλώντας στο ELNIPLEX, παρόλο που είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται, η δημιουργία του βιβλίου ήταν μια κοινή, διαδραστική διαδικασία. Ο Β. Ηλιόπουλος μάλιστα άλλαξε ένα μικρό κομμάτι του κειμένου προκειμένου να εμπνεύσει με νέα κειμενικά στοιχεία την εικονογράφο. Αλλά και η εικονογράφος επικοινωνούσε με τον συγγραφέα καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας των εικόνων. Η συνδημιουργία τους επισφραγίζεται και από τη «συντροφική» θέση των ονομάτων τους στο εξώφυλλο του βιβλίου. Η εικονογράφηση έχει ένα μεσαιωνικό ύφος, Τα χρώματα συνυπάρχουν αρμονικά με τα ασπρόμαυρα σκίτσα δημιουργώντας μια εναλλαγή φόντου και εστίασης με αισθητική ομορφιά. Οι λεπτομέρειες σε κάθε σαλόνι αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν αφέθηκε στη τύχη. Ραπτομηχανές και σίδερα κάρβουνου αποτελούν συγκείμενα για τη μεταφορά σε μια άλλη εποχή. Εστιάσαμε στο σαλόνι το οποίο απεικόνιζε τα χέρια των εργατριών να διακοσμούν τα πριγκιπικά φτερά. Πρόσωπα δεν υπάρχουν, μόνο χέρια που παραπέμπουν στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και την υπέρμετρη συσσώρευση πλούτου. Κι ένας βάτραχος που είχε την τύχη ή την ατυχία, ποιος ξέρει, να μη γίνει πρίγκιπας κρύβεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου παίζοντας με την παρατηρητικότητα του αναγνώστη.

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren 2017, έγραψε μια ιστορία για τη ρητορική του μίσους και του ρατσισμού που αξίζει να διαβάσει κανείς. Κι επειδή το θέμα των επιλογών και της ελεύθερης βούλησης είναι διάχυτο στο βιβλίο, αυτοί έζησαν καλά κι εμείς….

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθία Κόβο
    Σειρά: Λογοτεχνία με πολύχρωμη εικονογράφηση
    Εκδόσεις: Πατάκης, Μάιος 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28
    ISBN: 978-960-16-6744-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular