More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΤο Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Το Τσικαλάκι της Αγνής Στρουμπούλη

    Το Μαγαζάκι με τα Ψιλικά: Το Τσικαλάκι της Αγνής Στρουμπούλη

    taorgana

    Αν νομίζατε ότι ξεμπερδέψαμε με μια μόνο μικρή αναφορά στις εξαιρετικές αφηγήσεις της Αγνής Στρουμπούλη, γελιέστε! Από το cd λοιπόν, «Τα όργκανα και τα τούμπανα» (ACROASIS), σε μουσική Κώστα Μουστάκα, επιλέξαμε την ιστορία: «To τσικαλάκι» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας δραστηριότητας ενεργητικής ακρόασης.
    Η ακρόαση αφορά στη δεξιότητα του παιδιού να παρακολουθεί ενεργητικά και συστηματικά ένα ακουστικό ερέθισμα. Σύμφωνα με τον Στασινό, “Ψυχολογία του λόγου και της γλώσσας” Gutenberg, 2009, «θεωρείται η πλέον συνυφασμένη με τις βασικές δεξιότητες της γλώσσας».
    Η αστεία λοιπόν, αυτή ιστορία από τη Μάνη αναφέρεται σε ένα ζευγάρι γέρων οι οποίοι δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Τόσος ήταν ο καημός τους που παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει ένα παιδάκι κι ας ήταν και τσικαλάκι. Κι ο Θεός τους έδωσε ένα παιδί… τσικαλάκι! Η χαρά του γέρου και της γριάς δεν περιγράφεται. Εκείνη την εποχή έτυχε να γίνεται ένας γάμος στο χωριό και το τσικαλάκι πήγε ως καλεσμένος. Όταν μάλιστα οι συγγενείς αναζήτησαν ένα δοχείο για να βάλουν τα προικιά της νύφης, χρησιμοποίησαν το τσικαλάκι γι’ αυτό το σκοπό. Χαρούμενο το τσικαλάκι έτρεξε και τα πήγε στη μάνα του. Το ίδιο συνέβη αργότερα και με τα φλουριά της νύφης, το ίδιο συνέβη στο τέλος και με τα… κακά της νύφης!
    Αξιοποιήσαμε την παραπάνω σύντομη, χιουμοριστική ιστορία εμπλέκοντας μια ομάδα παιδιών του Νηπιαγωγείου και της Α’ Δημοτικού σε μια δραστηριότητα ενεργητικής ακρόασης. Τα παιδιά απόλαυσαν την όμορφη αφήγηση και ταυτόχρονα αναδιηγήθηκαν, έκαναν υποθέσεις για την εξέλιξη της ιστορίας, ερμήνευσαν, εκφράστηκαν, βρήκαν άγνωστες λέξεις και προσπάθησαν να τις εξηγήσουν με βάση τα συμφραζόμενα.
    Είχαμε φροντίσει εξάλλου να εμπλουτίσουμε το Μαγαζάκι μας με τα χρειαζούμενα:
    το τσικαλάκι
    τα προικιά
    τα φλουριά (σοκολατένια για να έχουμε κι ένα κέρασμα για το τέλος)
    και… τα κακά (από πλαστελίνη ευτυχώς)
    Στο τέλος δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να ζωγραφίσουν το τσικαλάκι αφού μεταμορφώθηκε σε παιδί, εξηγώντας ότι παλιότερα η λέξη «παιδί» υποδήλωνε μόνο το αρσενικό μέλος της οικογένειας,  και να του δώσουν ένα όνομα της αρεσκείας τους. Δείτε το φύλλο εμπέδωσης πατώντας Το τσικαλάκι από το μαγαζάκι
    Ακούστε τη ιστορία πατώντας εδώ
    Διαβάστε την ιστορία πατώντας εδώ

    tsikalaki2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular