More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο μαγικό χωράφι, του Φαίδωνα Κυριακού (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Το μαγικό χωράφι, του Φαίδωνα Κυριακού (εικ.: Πέτρος Χριστούλιας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3,5+ (target 4-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μια έμμετρη, χιουμοριστική ιστορία για το μαγικό χωράφι που έχουμε όλοι μέσα μας και συχνά αγνοούμε, από τον Φαίδωνα Κυριακού και τον Φαίδωνα Χριστούλια, με ένα τραγούδι-έκπληξη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ήταν κάποτε μια πόλη
    που ξεκούραστοι ήταν όλοι,
    κι οι τουρίστες που πηγαίναν
    μια για πάντα εκεί μέναν
    .

    Αν αναρωτιέστε το γιατί θα σας το πω στο ΠΙ και ΦΙ…

    Καθενός το περιβόλι
    λίγη γη είχε όλη κι όλη,
    μα ό,τι έμπαινε εκεί πέρα
    άνθιζε την άλλη μέρα…

    Έβαζε ο ένας στο χώμα το ψωμί του και πετάγονταν καρβέλια, έβαζε ένας άλλος το κρασί του κι αμέσως άνθιζαν βαρέλια. Όταν έσκαβαν και σπέρναν κρέας με ζυμαρικά, ξεπροβάλανε σε λίγο μακαρόνια με κιμά! Φύτευε κλωστές ο ράφτης και ανθίζανε μπλουζάκια, παντελόνια, φανελάκια και βαμβακερά βρακάκια. Όποιος ήθελε βιβλία φύτευε μια άσπρη κόλλα κι όποιος ήθελε παπούτσια, έσπερνε μια τρύπια σόλα. Και κάπως έτσι κυλούσε η ζωή σε αυτή την πόλη δίχως έγνοιες και κούραση. Μα όσο περνούσε ο καιρός οι άνθρωποι γίνονταν μαλθακοί και αδιάφοροι. Αποξενώθηκαν κι έπαψαν να έχουν κίνητρα και ζήλο.

    Ένας αναπάντεχος κατακλυσμός όμως, έμελλε να τα αλλάξει όλα. Ο τόπος τους πλημμύρισε κι οι άνθρωποι σαν από θαύμα σώθηκαν κι έφτασαν σε έναν τόπο ξένο, μακρινό και κάπως αφιλόξενο. Ακολουθώντας τις τακτικές που εφάρμοζαν στην παλιά τους πόλη, φύτεψαν τούβλα, παγκάκια, κλωστές και βελόνες και περίμεναν να φυτρώσουν σπίτια και ρούχα. Μάταιος κόπος. Το χώμα ήταν σκάρτο, αποφάνθηκαν. Κι όσο περνούσαν οι μέρες κι η πείνα τους θέριζε, άρχισαν κάποιοι να αντιλαμβάνονται ότι έπρεπε να δραστηριοποιηθούν. Ο γεωργός πρότεινε να πιάσουν όλοι από ένα φτυάρι και να αρχίσουν το σκάψιμο κι ο μηχανικός να φέρουν πέτρες για να αρχίσουν το χτίσιμο. Μα οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν μαθημένοι να δέχονται διαταγές ούτε και να δουλεύουν. Άρχισαν να τσακώνονται, να κατηγορούν τη μοίρα τους και να γκρινιάζουν για την ατυχία τους.

    Κύλησαν έτσι κάποιες μέρες και τότε κάποιος άρπαξε αποφασιστικά ένα φαράσι και μια σκούπα κι άρχισε να συμμαζεύει. Δύο παιδιά τον πλησίασαν και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Το παράδειγμά τους ακολούθησε και μια γιαγιά. Σε λίγο όλοι είχαν βρει μια ασχολία και μάλιστα το διασκέδαζαν κιόλας.

    Εστιάζοντας

    Ο Φαίδωνας Κυριακού έγραψε μια ευφάνταστη ιστορία όχι για το εύφορο χώμα μιας μακρινής πόλης αλλά και για το μαγικό χωράφι που έχουμε όλοι μέσα μας και συχνά το αγνοούμε. Δημιούργησε μια έμμετρη και χιουμοριστική  ιστορία για το νόημα της ζωής και την αξία της προσπάθειας και της συνεργασίας. Επιστρατεύοντας τον μύθο του κατακλυσμού, τον οποίο συναντάμε σε πολλούς πολιτισμούς  από τη βιβλική ιστορία της κιβωτού του Νώε και την Ινδουϊστική ιστορία του Μανού μέχρι τον Ελληνικό μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα, δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ήρωές του. Και με την αισιόδοξη οπτική η οποία χαρακτηρίζει τον συγγραφέα, η μεταστροφή επιτυγχάνεται. Οι άνθρωποι παίρνουν το μάθημά τους και αλλάζουν κουλτούρα και τρόπο ζωής.

    Οι πολύχρωμες, κομίστικες εικόνες του Πέτρου Χριστούλια ακολουθούν τη ροή του κειμένου, αποσαφηνίζουν κι οπτικοποιούν το κείμενο διατηρώντας κι ενισχύοντας τη χιουμοριστική ατμόσφαιρα την οποία έχει δημιουργήσει ο συγγραφέας. Χαρακτηριστικό είναι το σαλόνι στο οποίο ο γεωργός κι ο μηχανικός ζητούν εργάτες κι άλλοι τρέχουν, άλλοι τσακώνονται και στο κέντρο κάποιος με τα χέρια στις τσέπες σφυρίζει αδιάφορα.

    Για αναγνώστες από 3-3,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    BOOK SECRET

    Ζητήσαμε από τον Φαίδωνα Κυριακού να μοιραστεί μαζί μας ένα μικρό μυστικό σε σχέση με το βιβλίο: “Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, στο τέλος του παραμυθιού οι ήρωες τραγουδάνε όλοι μαζί ένα τραγούδι που συμπυκνώνει τον πυρήνα της ιστορίας. Οι τελευταίοι αυτοί στίχοι όμως, αν και αποτελούν τραγούδι των ηρώων, δεν είναι γραμμένοι όπως γράφεται συνήθως ένα τραγούδι, δηλαδή με εναλλαγή από κουπλέ και ρεφρέν, κι αυτό γιατί δεν θα εξυπηρετούσε την ανάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, ήθελα η ιστορία να έχει στ’ αλήθεια ένα τραγουδιστό τέλος κι έτσι μαζί με τις εκδόσεις Μάρτης βρήκαμε τον εξαιρετικό Γιώργη Χριστοδούλου ο οποίος έφερε τους στίχους στα μέτρα που έπρεπε και τους έντυσε με μουσική. Τώρα μπορούν όλοι να ακούσουν αυτό τον “πυρήνα” μέσα από την υπέροχη ερμηνεία του! “

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μαγικό χωράφι
    Συγγραφέας: Φαίδων Κυριακού
    Εικονογράφος: Πέτρος Χριστούλιας
    Εκδόσεις: Μάρτης, Μάρτιος 2022
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 19 Χ 24
    ISBN: 978-618-55-3312-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular