More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα, της Φρανσουάζ Ραχμίλ (εικ.: Σαρλότ Γκαστό)

    Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα, της Φρανσουάζ Ραχμίλ (εικ.: Σαρλότ Γκαστό)

    Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα. Από τη χώρα των Κικόνων και των Λωτοφάγων, όταν τελείωσε μετά από δέκα χρόνια ο Τρωϊκός πόλεμος, μέχρι την επιστροφή στο παλάτι της Ιθάκης και τα πάτρια. Η διακεκριμένη συγγραφέας Φρανσουάζ Ραχμίλ (κάτι ενστάσεις για την ελληνική απόδοση του ονόματος τις έχω) παίρνει τον τρανό Έλληνα Οδυσσέα (μακάρι να κραταγε η σκούφια μας απευθείας από εκείνον), τον βάζει σε ρόλο αφηγητή κι αυτοβιογραφούμενου και μας παρουσιάζει την ιστορία του, το δρόμο της ζωής του από την ώρα που το κάστρο της Τροίας πατήθηκε. Δεν είναι όπως όλοι γνωρίζετε ένα εύκολο ταξίδι.

    Είναι ο Κύκλωπας Πολύφημος, γιος του Ποσειδώνα, κι εκείνος ο Κανένας που τον τυφλώνει. Είναι ο Αίολος και η χώρα των Λαιστρυγόνων. Είναι η κόρη του Ήλιου, η Κίρκη, κι αργότερα η χώρα των νεκρών. Είναι οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη. Είναι τα βόδια του Ήλιου και οι ασεβείς σύντροφοί του. Είναι η πανέμορφη Καλυψώ. Είναι η χώρα των Φαιάκων και η κόρη του Αλκίνοου, η Ναυσικά.

    Όλες αυτές οι συναρπαστικές περιπέτειες, διαβάζονται απνευστί. Τις αφηγείται ο Οδυσσέας, άλλοτε σε α’ ένικο κι άλλοτε σε α’ πληθυντικό, συμπεριλαμβάνοντας πάντοτε τους συντρόφους του στην ιστορία, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού δεν ήταν μόνος, αλλά μαζί τους.

    Υπέροχες λέξεις (αλυχτάω, γλυκόπιοτο, πελαγοδρομώ, ούριος, ροδοδάχτυλη, λαβωματιά, απάνεμο), λόγος στην αφηγηματική λογική του ομηρικού κειμένου, μακριά από υπεραπλουστεύσεις επειδή τάχα προορίζεται για παιδιά. Η αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης δημιουργεί ένα αίσθημα “να διαβάσω και παρακάτω” ενώ οι κοφτές προτάσεις φέρνουν την ιστορία του Οδυσσέα στα μέτρα των όμορφων κλασικών παραμυθιών με τον βραχυπερίοδο λόγο να θριαμβεύει αισθητικά.

    Για όποιον θέλει μια αληθινή, ποιοτική διασκευή της Οδύσσειας, τούτο εδώ το βιβλίο είναι μια πραγματικά σπουδαία πρόταση. Οι 63 πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου είναι προφανώς πολλές για να διαβαστούν σε 6χρονα. Ασχέτως όμως της ηλικίας και των αναγνωστικών αντοχών ενός παιδιού, το βιβλίου είναι χωρισμένο σε 10 κεφάλαια που λειτουργούν και εντός του συνόλου και αυτοτελώς. Έτσι, δημιουργούν 10 πολύ σύντομες ιστορίες που μπορείτε να τις αφηγηθείτε σε συνέχειες.

    Η εικονογράφηση της Σαρλότ Γκαστό είναι ένα κέντημα φαντασίας. Πραγματικά έπλασε το σύμπαν της Οδύσσειας από την αρχή, βγήκε έξω από τις παραδοθείσες εικόνες και επιρροές και έφτιαξε κάτι ολοκαίνουριο, φρέσκο, καρτουνίστικο και την ίδια στιγμή με παρούσα την αίσθηση του χειροποίητου.

    Θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική βάση για θεατρικές διασκευές της Οδύσσειας. Αρκεί να μη θέλετε ομοιοκαταληξίες.

    Υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα. Συνίσταται.

    Απόσπασμα
    Ο Τρωϊκός πόλεμος τελείωσε. Δέκα ολόκληρα χρόνια εμείς οι Έλληνες πολεμούσαμε, και στο τέλος βγήκαμε νικητές. Ένα μόνο θέλουν οι άντρες μου: να επιστρέψουν στην πατρίδα.
    Κι εγώ, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ο αρχηγός τους, λαχταράω να γυρίσω στον τόπο μου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να βρεθώ ξανά στην Ιθάκη, το νησί μου. Εκεί με περιμένουν ο γέρος πατέρας μου, ο Λαέρτης, η αγαπημένη μου γυναίκα, η Πηνελόπη, και ο γιος μου, ο Τηλέμαχος, που ήταν ακόμα μωρό όταν εγώ έφυγα για τον πόλεμο.
    Με χαρά αφήνω πίσω που τα ερείπια της Τροίας, που ακόμα καπνίζουν. Εγώ και οι σύντροφοί μου φεύγουμε με ένα καράβι που το ακολουθούν άλλα έντεκα…

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα
    Συγγραφέας: Φρανσουάζ Ραχμίλ
    Εικονογράφηση: Σαρλότ Γκαστό
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2015 (books@kedros.gr)
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 24 Χ 31
    ISBN: 978-960-04-4671-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular