More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΤο μπλε αδιάβροχο, της Θεοδώρας Κατσιφή (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το μπλε αδιάβροχο, της Θεοδώρας Κατσιφή (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Ερώτηση προς τα παιδιά
    Τι είναι το αδιάβροχο;
    Α. ένα παλτό άδειο από βροχή;
    Β. ένα μπουφάν που στέλνει τη βροχή ξανά προς τα επάνω;
    Γ. ένα πανωφόρι που δεν το διαπερνά η βροχή;
    Δ. ένα ρούχο που φοράμε όταν σταματάει η βροχή;
    (ετυμ.: αδιάβροχος < ἀ- (στερητικό) + διά + βροχή

    Η χαριτωμένη ηρωίδα της Κίτρινης Σημαδούρας της Θεοδώρας Κατσιφή και της Ίριδας Σαμαρτζή επιστρέφει 5 χρόνια μετά με μια από τις πλέον υποδειγματικές ιστορίες σύγχρονου οικογενειακού ρεαλισμού και ανάδειξης των πραγματικών συναισθημάτων των παιδιών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Οι διακοπές τελείωσαν. Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί τους άνοιξαν κι οι ουρανοί. Η Βασιλού θέλει πολύ ένα αδιάβροχο. Ένα μπλε αδιάβροχο συγκεκριμένα! Δεν θέλει ομπρέλα! “Πιάνεται το χέρι μου να την κρατάω. Και βρέχομαι!”. Δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται να πέφτει νερό από τον ουρανό αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να της αρέσει πολύ η βροχή.

    Λίγες μέρες μετά, ένα μπλε αδιάβροχο την περιμένει. Ο μπαμπάς και η μαμά έχουν ακούσει την επιθυμία της. Η Βασιλού είναι ενθουσιασμένη. Επιτέλους! Έχει αδιάβροχο. Τώρα δεν μένει παρά να βρέξει. Μα… πότε θα βρέξει; Αλλά ο καιρός κάνει τα δικά του. Δεν βρέχει. Η Βασιλού τη βγάζει στο παράθυρο περιμένοντας. Η ανυπομονησία της βαράει κόκκινο. Ρωτάει φίλους και συμμαθητές. Ρωτά τη δασκάλα. Ο ψαράς της λέει ότι δε θα βρέξει σήμερα. Και οι μέρες κυλούν και δεν βρέχει. Κρεμά το αδιάβροχό της. Μα δε θα βρέξει ποτέ επιτέλους; Θα βρέξει! Ασφαλώς και θα βρέξει. Τουλάχιστον για τη Βασιλού.

    Εστιάζοντας

    Η χαριτωμένη ηρωίδα της Κίτρινης Σημαδούρας της Θεοδώρας Κατσιφή και της Ίριδας Σαμαρτζή επιστρέφει 5 χρόνια μετά με μια καινούρια περιπέτεια. Αυτή τη φορά η συγγραφέας σημαδεύει τη σφοδρότητα των παιδικών επιθυμιών, την ένταση αυτών των επιθυμιών να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα, τα συναισθήματα που προκαλούνται από την αργοπορία ικανοποίησης αυτών των επιθυμιών, είτε αυτές εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα, είτε από φυσικά φαινόμενα στα οποία δεν έχουμε προφανώς καμία επιρροή. Αυτή την τόσο συχνή στην καθημερινότητα όλων σχεδόν των παιδιών και την τόσο αληθινή έκφρασή τους, η Βασιλού και δευτερευόντως ασφαλώς και η οικογένειά της, την αποτυπώνουν εξαιρετικά, με αμεσότητα και αυθεντικό ρεαλισμό, δημιουργώντας ευθείες συνδέσεις και ταυτίσεις με κάθε οικογένεια. Ποιος γονιός δεν έχει ζήσει την ανυπομονησία, το “πότε θα φύγουμε;”, “πότε θα πάμε;”, πότε θα γίνει το άλφα ή το βήτα γεγονός; Ποιος δεν έχει βιώσει τη δύναμη των παιδικών επιθυμιών να εκφράζονται με διάφορους τρόπους, από τη γκρίνια και την υστερία μέχρι τη σιωπή και τη θλίψη;

    Η συγγραφέας διαχειρίζεται την ανυπομονησία της ηρωίδας της αλλά και τη στάση των γονιών της με τον προαναφερθέντα ρεαλισμό, ώσπου τελικά καταφεύγει στο χιούμορ, όχι απλώς δίνοντας μια άλλη διάσταση, εύθυμη ασφαλώς, στην ιστορία της αλλά φανερώνοντας το πού μπορεί να ωθήσει τη σκέψη και τη φαντασία ενός παιδιού η σφοδρότητα της επιθυμίας, η ανυπομονησία, η συσσώρευση εκνευρισμού από τις συνεχείς ματαιώσεις. Και το γοητευτικό είναι, ότι παρότι ένα φευγιό προς πραγματικά αστείες σκέψεις και ενέργειες, η συμπεριφορά της Βασιλούς είναι άκρως ρεαλιστική και πάλι.

    Θεωρώ το Μπλε Αδιάβροχο της Θεοδώρας Κατσιφή μια από τις πλέον υποδειγματικές ιστορίες σύγχρονου οικογενειακού ρεαλισμού και ανάδειξης των αυθεντικών, πραγματικών και όχι ιδεατών ή λογοτεχνικά προσδοκώμενων συναισθημάτων των παιδιών.

    Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, καταφέρνει να φύγει πιο μακριά από το σύμπαν της, να διατηρεί εικαστικές επιλογές που τη χαρακτηρίζουν δίχως να παραπέμπει άμεσα στο “αυτό πρέπει να είναι της Σαμαρτζή”. Απλότητα, αισθαντικότητα, αφαιρετική διάθεση σε ορισμένες σελίδες, λεπτομερέστερη προσέγγιση σε άλλες, το λευκό κυριαρχεί ως καμβάς, αποτύπωση των χιουμοριστικών στιγμών αλλά και των συναισθημάτων της ηρωίδας με ποικίλους τρόπους και η αδιαμφισβήτητη καλαισθησία που συνοδεύουν τις δουλειές της. Και η παλέτα της να έχει τρυφερότητα και μικρότερες εντάσεις στις αντιθέσεις ή τη δύναμη των χρωμάτων.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Προτείνεται.

    Εκδόσεις Ηλίβατον.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το μπλε αδιάβροχο
    Συγγραφέας: Θεοδώρα Κατσιφή
    Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Ηλίβατον, Νοέμβριος 2022
    Γραφιστική επιμέλεια: Παυλίνα Αλεξανδροπούλου
    Εκτύπωση-βιβλιοδεσία: Αναγραφή- Δ. Διον. Γαβαλάς
    Σελίδες: 24
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-8085-27-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular