More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, της Λίζας Βάρβογλη (εικ.: Γιώργος Πετρίδης)

    Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, της Λίζας Βάρβογλη (εικ.: Γιώργος Πετρίδης)

    Η Ανελάντα και ο Μάξιμος είναι κυνηγοί μυστηρίων. Βασικά, δεν κυνηγούν τα μυστήρια. Τα μυστήρια εμφανίζονται μπροστά τους. Κάπως έτσι, εξερευνώντας τη σοφίτα της γιαγιάς, βρήκαν ένα παλιό μπαούλο και μέσα σ’ αυτό το βιβλίο “Οι ωραιότερες γλυκές συνταγές”. Η γιαγιά τους αποκαλύπτει αμέσως τι είναι αυτό που κρατούν στα χέρια τους: “Αυτές είναι οι συνταγές που έκανσ με τη δική μου γιαγιά, όταν ήμουν στην ηλικία σου. Να ξέρεις, το μυστικό είναι στα υλικά”.

    Τα παιδιά διαλέγουν να φτιάξουν τα Σοκολατοκαρυδωτά. Μόνο που πρέπει να πάνε στην πηγή των υλικών, εκεί που φτιάχνονται ή φυτρώνουν. Μόνο έτσι θα ανακαλύψει κανείς τα πιο αγνά υλικά.

    Μαζί με τα τη γιαγιά, τα δύο αδέρφια θα ξεκινήσουν από το χωριό της, όπου θα βρουν τις καρυδιές. Παράξενος καρπός το καρύδι, κρύβεται και βάφει και τα χέρια. Θα συνεχίσουν για κακάο στη χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή του (ξέρεις ποια είναι, έτσι;) γνωρίζοντας τα κακαόδεντρα ενω στην ίδια χώρα θα βρουν και τα ζαχαροκάλαμα, αυθεντική πηγή της ζάχαρης.

    Τα παιδιά καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τα υλικά για τα σοκολατοκαρυδωτά, τα φτιάχνουν αλλά επιστρέφοντας να τα πάρουν από το περβάζι του παραθύρου, εκείνα έχουν εξαφανιστεί! ΜΥΣΤΗΡΙΟ! Πρέπει να βρουν γρήγορα ποιος εξαφάνισε τα λαχταριστά τους σοκολατοκαρυδωτά! Θα τα καταφέρουν να εντοπίσουν τον ένοχο; Ή όλος αυτός ο κόπος θα πάει χαμένος;

    Το -υποψήφιο στην τελικά δεκάδα στα βραβεία του Public 2016- βιβλίο της Λίζας Βάρβογλη είναι ένα όμορφο ταξίδι. Στα υλικά και τις γεύσεις, στη γνώση και τη διατροφή. Μια απλή συνταγή σε ένα παλιό μπαούλο γίνεται η αφορμή για μια περιπλάνηση στους τόπους των αγνών υλικών.

    Έχοντας πρασινίσει τα χέρια μου κόβοντας και καθαρίζοντας καρύδια από τη γιγάντια καρυδιά του παππού μου, ένιωσα μια κάποια συγκίνηση όταν είδα ότι αυτή η ξεχασμένη σήμερα γνώση συμπεριλαμβάνεται σε ένα παιδικό βιβλίο. Μαζί με αυτήν, γνωρίζουμε τα κακαόδεντρα και τα ζαχαροκάλαμα της Βραζιλίας, αποκτώντας έτσι επαφή με τα δέντρα δυο πολύ οικείων γευσεων, του κακάο και της ζάχαρης.

    Όμως, η ιστορία δεν ολοκληρώνεται σε αυτό το ταξίδι της γνώσης των γεύσεων, των καρπών, των αρωμάτων. Ένα μυστήριο κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών καθώς κάποιος πονηρός εξαφάνισε τα σοκολατοκαρυδωτά από το παραθύρι τους. Ο συνδυασμός αυτός γνώσεων και περιπέτειας φτιάχνει μια ελκυστική ιστορία και δίνει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα. Παράλληλα, ανοίγεται ένα παράθυρο για ενασχόληση με τη διατροφή, τα ειδικότερα στοιχεία της (καρποί, ζάχαρη κτλ) καθώς και τους τόπους παραγωγής τους. Η γνώση “κάθε τόπος παράγει τα δικά του αγαθά” είναι πολύτιμη για το σύγχρονο παιδί που θεωρεί -με ευθύνη μας- ότι όλα παράγονται παντού και τα βρίσκει το ίδιο εύκολα δίπλα του.

    Η εικονογράφηση είναι του Γιώργου Πετρίδη.

    Από τις νέες εκδόσεις Mamaya που εισέρχονται αξιόλογα στο σύγχρονο εκδοτικό τοπίο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού
    Συγγραφέας: Λίζα Βάρβογλη
    Εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης
    Εκδόσεις: Mamaya 2015
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 29 Χ 21
    ISBN: 978-618-81789-6-7-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular