More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Καλώς ήρθατε στην Κοινωνία του Αέναου Μπλε Κύκλου. Τα μέλη της είναι οι υπερασπιστές, μελετητές, επιστήμονες και προστάτες της πιο σπουδαίας ουσίας του πλανήτη: ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.  Ως αναγνώστες γινόμαστε ταυτόχρονα υποψήφια μέλη. Το ρόλο του επιμορφωτή έχει ο Δρ. Τομ Άτομος. Ο ίδιος και η ομάδα του η  Δρ. Σέλια Σερλκ, ο Δρ Σκοτ Γουότερ, Ο Δρ. Λάμπης Κρούσταλος, Δρ. Αντρέ Αντίβ και η Στρατηγός Κλαίρη Κλιν στα οκτώ  κεφάλαια του βιβλίου μυούν τους αναγνώστες στα μυστικά της “νερολογία”.

    Η σύσταση του νερού, τα χαρακτηριστικά του, οι μορφές του αποτελούν τη θεματολογία του πρώτου κεφαλαίου. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο ανακαλύπτουμε ότι το νερό είναι παντού και το ακολουθούμε στο επαναλαμβανόμενο ταξίδι του, γνωστό ως κύκλο του νερού κι έπειτα ακολουθεί ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στα είδη του νερού. Το πέμπτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στο νερό το οποίο πετάμε αλλά και τα πλυντήρια νερού δηλαδή τα Κέντρα Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων ενώ ο Δρ. Αντρέ Αντίβ στο έβδομο κεφάλαιο δίνει πολύτιμές πληροφορίες για τους δύσκολους ρύπους. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στην αποστολή της Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου η οποία είναι η μελέτη των δύσκολων ρύπων και εξεύρεση τρόπων ελέγχου της ρύπανσης. Η ομάδα του Δρ. Τομ Άτομος καλεί του αναγνώστες να γίνουν μέλη της ομάδας. Μάλιστα δεν περιορίζεται στην υπενθύμιση των κανόνων διαχείρισης του νερού. Προτείνονται ενδιαφέρουσες ιδέες άκρως πραγματοποιήσιμες. Μια γιορτή για το νερό, μια αφίσα, ένα ντοκιμαντέρ, μια σχολική εφημερίδα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να σταλούν στο bluecirclesocietykids@ucy.ac.cy για να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Η επιστημονική ομάδα της Κοινωνίας του Μπλε Κύκλου κατόπιν θα στείλει αναμνηστικά πτυχία!

    Το εκπαιδευτικό αυτό βιβλίο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Δράσης COST ES1403 του Ευρωπαϊκού Δικτύου COST με την επωνυμία ΝEREUS, την οποία προεδρεύει και συντονίζει η διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Φάττα-Κάσινου και του ερευνητικού έργου ANSWER (H2020-MSCA-ITN-2015/675530) στο οποίο είναι συντονίστρια. H επιστημονική ομάδα του Νηρέα συμπράττει με τους βραβευμένους δημιουργούς Αντώνη Παπαθεοδούλου και Ίριδα Σαμαρτζή για τη δημιουργία ενός εικονογραφημένου βιβλίου γνώσεων με θέμα το νερό. Το βιβλίο στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.

    Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσης σύγχρονο, πολυτροπικό, διαδραστικό κι άκρως ενδιαφέρον! Αποτελεί μια άρτια σύμπραξη κειμένου και εικόνας και διαχειρίζεται το γνωστικό αντικείμενο με έναν τρόπο απολύτως φιλικό προς τον αναγνώστη χωρίς να προβαίνει σε υπεραπλουστεύσεις. Ο τρόπος διαχείρισης της γνώσης είναι ευρηματικός και άμεσος ενώ τα παραδείγματα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των εννοιών. Η κομίστικη εικονογραφική προσέγγιση της Ίριδας Σαμαρτζή ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στην παιδικότητα και την επιστημονικότητα ως προς τα στοιχεία τα οποία απαιτεί η θεματική του βιβλίου.

    Το μυστικό βιβλίο ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΥ είναι μια αξιόλογη έκδοση την οποία αξίζει να αναζητήσει κανείς και ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην τάξη!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Συγγραφέας: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Νοέμβριος 2018
    Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 17 X 24
    ISBN: 978-960-569-902-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular