More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παραμύθι με τα χρώματα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    Το παραμύθι με τα χρώματα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

    paramythixromatacover

    Ημερομηνία πρώτης έκδοσης 1976! Κι όμως επανεκδίδεται και συνεχίζει να αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους!
    Παλιό αλλά ολόφρεσκο είναι λοιπόν, το εικονογραφημένο παραμύθι του Αλέξη Κυριτσόπουλου με την γλυκιά, χρωματιστή ιστορία συναισθημάτων. Ας θυμηθούμε τι είπε ο ίδιος γι αυτό το βιβλίο μιλώντας στο elniplex:
    «Όταν το έκανα αυτό το βιβλίο ήθελα να κάνω ένα παιδικό βιβλίο χωρίς θέμα. Πήγα στον Κέδρο και το αυτο-παρήγγειλα. Είπα θέλω να κάνω ένα παιδικό βιβλίο, πότε να το φέρω; Ενώ δεν είχα τίποτα στο μυαλό μου. Η πρώτη μου ιδέα ήταν ότι φεύγουν τα χρώματα. Πώς φεύγουν; Δεν ήθελα να είναι κάποιος , ας πούμε κακός που τα παίρνει. Που θα ήταν ας πούμε ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός… ήθελα να είναι μια εσωτερική υπόθεση. Και μετά προέκυψε το θέμα της ντροπής που με απασχολούσε εμένα τον ίδιο. Στο δρόμο το επικαλέστηκα, για να αποκατασταθεί η «ηθική τάξη» και να επιστρέψουν τα χρώματα.»

    Σε μια χώρα λοιπόν, κάπου, κάποτε, ενώ το ουράνιο τόξο χάριζε τα χρώματα του και την ομορφιά τους, οι άνθρωποι άρχισαν να μην το προσέχουν καθόλου. Λυπημένο αυτό, πήρε όλα τα χρώματα μαζί του και άφησε τον κόσμο των ανθρώπων ασπρόμαυρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αισθητική και τη ζωή τους.
    Τρεις φίλοι, ο Παύλος, ο Στέφανος και ο Αλέξανδρος που τους έλειψε πολύ και μάλλον ήταν και οι πιο αποφασιστικοί, κίνησαν για να το βρουν παίρνοντας μαζί και τη μικρή Ζωή. Και τα κατάφεραν να το φέρουν πίσω. Ε, το πως θα το ανακαλύψετε μόνοι σας. Το σίγουρο για τους ελάχιστους που δεν το έχουν διαβάσει, είναι ότι θα ανακαλύψετε μαζί και μαγευτικές εικόνες πλημμυρισμένες με χρώματα. Πανέμορφη η εικόνα του ουράνιου τόξου που κλαίει, όπως και η χρωματιστή βροχή που πέφτει στην ασπρόμαυρη χώρα!

    Περιττό να πει κανείς ότι μόλις κλείνει το βιβλίο τα παιδιά αρπάζουν μαρκαδόρους και πινέλα και αρχίζουν να φτιάχνουν τις δικές τους χρωματιστές πολιτείες. Αν εμπλέξουμε και λίγο ή περισσότερο την τεχνολογία μπορούμε να “διώξουμε” τα χρώματα από τις ζωγραφιές των παιδιών με μια απλή ασπρόμαυρη εκτύπωση.
    Στη συνέχεια αν έχουμε κέφι και μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στη διάθεσή μας μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από το σχολείο και τη γειτονιά μας και να τις δούμε έγχρωμες αλλά και ασπρόμαυρες. Αλήθεια τι θα σας έλειπε περισσότερο αν τύχαινε και χάνονταν τα χρώματα από τη γη;paramythi1 paramythi2 paramythi3

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το παραμύθι με τα χρώματα
    Συγγραφέας: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
    Εκδόσεις: Κέδρος, 1976
    Σελίδες: 60
    Μέγεθος: 24 Χ 24
    ISBN: 978-960-04-0046-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular