More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παραμύθι της Ανάσας, της Δήμητρας Μπουσίου Γεροστάθη (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος)

    Το παραμύθι της Ανάσας, της Δήμητρας Μπουσίου Γεροστάθη (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος)

    Βραχεία Λίστα Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2016

    Η δασκάλα κυρία Αλίκη υποσχέθηκε να διηγηθεί στα παιδιά ένα διαφορετικό παραμύθι την τελευταία ώρα αντί για μάθημα. Ήταν το Παραμύθι της Ανάσας. Όπου όλοι, αγόρια και κορίτσια, είναι οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες ενός μοναδικού κάστρου. Το όνομά του είναι Σώμα. Το Σώμα είναι ένα κάστρο με οχυρά, πύργους, προμαχώνες και πολεμίστρες. Πολεμίστρες όπως το δέρμα, τις μεμβράνες ή τις τρίχες. Αυτά αμύνονται απέναντι στους εχθρούς όπως οι ιοί, οι μύκητες, τα μικρόβια, τα καυσαέρια.

    Υπάρχουν όμως και σοβαρότεροι εχθροί από αυτούς. Γι’ αυτούς το Σώμα-Κάστρο στέλνει τους πιο άξιους πολεμιστές του, τους Λευκούς Καβαλάρηδες. Βασιλιάς του κάστρου είναι ο νους, κόρες του οι σκέψεις, αμέτρητες. Η Άτακτη,  Τεμπέλα, η Φρόνιμη, η Άπληστη, η Ντροπαλή, η Δίκαιη, η Συμπονετική, η Ζηλιάρα, η Μοχθηρή και άλλες πολλές.

    Στο Κάστρο υπάρχει μάγειρας με βοηθούς, υπάρχουν μουσικές και τραγούδια από την πιο περίφημη ορχήστρα του κόσμου, υπάρχει βροχή που πέφτει στη θλίψη, υπάρχουν πολλά.

    Αλλά υπάρχει και μια πολύτιμη και ακριβή Νεράιδα που ζει στο κάστρο και δίνει ζωή σε όλους. Τη λένε Ανάσα. Κι αυτή η Νεράιδα, η τόση σημαντική, που κινητοποιεί τα πάντα στο Κάστρο, έχει έναν σημαντικό εχθρό: τον Καπνό. Τι συμβαίνει σε αυτήν τη μάχη; Πραγματικά… ο,τι και στη ζωή.

    Μια όμορφη ιστορία ευαισθητοποίησης των παιδιών γύρω από το ζήτημα της ανάσας και ασφαλώς των άμεσων παρενεργειών του καπνίσματος σε αυτήν και κατ’ επέκταση σε όλο το σώμα. Οι ισχυροί δεσμοί της Ανάσας -της Νεράιδας όπως την έχει τοποθετήσει πολύ σωστά η συγγραφέας, της βασίλισσας της ζωής όπως θα την έλεγα εγώ, ο καπνιστής- με όλες τις θεμελιώδεις και δευτερεύουσες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος καταδεικνύονται με τρόπο ξεκάθαρο στην ιστορία. Το σώμα, οι λειτουργίες, τα όργανά του, οι πολέμιοί του, ζωντανεύουν με ιδιαίτερο τρόπο και γίνονται ιδιαιτέρως προσιτά στο παιδί αναγνώστη.

    Είναι νωρίς να ευαισθητοποιήσεις ένα παιδί για το θέμα του καπνίσματος στα 5-7-9 του χρόνια; Ποτέ δεν είναι νωρίς όσο ποτέ δεν είναι αργά. Οι ανατολικές φιλοσοφίες έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάσα και στον τρόπο που αυτή λύνει τους γόρδιους δεσμούς του σώματος, καθοδηγεί τις λειτουργίες του, αναδεικνύει τα υγιή κομμάτια του. Εμείς, οι δυτικοί, μάλλον την έχουμε υποτιμήσει.

    Χάρηκα ιδιαιτέρως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Αν και είναι ένα βιβλίο γνώσης, ωστόσο αποφεύγει τις ενοχλητικές ποσότητες διδακτισμού και στέκεται περισσότερο στην προσπάθεια να χαρίσει κομμάτια κατανόησης για το σύνολο του σώματος.

    Το Παραμύθι της Ανάσας αποτελεί δράση του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την πρόληψη της καπνιστικής συμπεριφοράς των μαθητών και εντάσσεται στις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου» του Υπουργείου Παιδείας. Προλογίζει το βιβλίο η Παρασκευή Α. Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας ιατρικής σχολής Ε.Κ.Π.Α. ενώ η έκδοση περιλαμβάνει και το ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι “Το κάστρο του βασιλιά Νου” με 62 τετράγωνα γεμάτα χρώμα και διασκεδαστικές εντολές.

    Από την Ελληνοεκδοτική. Ένα παραμύθι που -προσωπικά θεωρώ ότι- θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη δημοτικού (τουλάχιστον) σχολείου. Όχι για την λογοτεχνικότητά του (δεν ήταν αυτή η πρόθεση της συγγραφέως) αλλά για το σημαντικό ζήτημα που προωθεί στα αναγνωστικά ενδιαφέροντα των μικρών παιδιών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το παραμύθι της Ανάσας
    Συγγραφέας: Δήμητρα Μπουσίου-Γεροστάθη
    Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάιος 2015
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Γιώτα Γκότση
    Γραφ. επιμέλεια Λαέρτης Βίλα, DTP Ελληνοεκδοτικής
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-5630-73-7
    LADY BRITT
    LADY BRITT
    Νηπιαγωγός, Μητέρα
    RELATED ARTICLES

    Most Popular