More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΤο Σχολείο ΑρχίζειΤο σχολείο φοβάται τον Νικόλα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εικ.: Γιώργος Σγουρός)

    “Του Νικόλα τού αρέσουν όλα!
    Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
    Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε:
    -Δε θέλω!
    Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…
    Δε θέλω, μαμά, δε θέλω, μπαμπά, δε θέλω!
    – Ε, τότε να μην πάμε στο σχολείο, είπε ο μπαμπάς, να πάμε κάπου που να θέλεις… Για να σκεφτούμε…
    – Θέλεις να πάμε σ’ ένα μέρος όπου θα παίζεις με πολλούς φίλους σου;
    – Θέλω, απάντησε ο Νικόλας.
    – … σε ένα μέρος γεμάτο ιστορίες αληθινές και φανταστικές για να ακούσεις; Ένα μέρος γεμάτο παιχνίδια για να παίξεις αλλά και μυστικά για να ανακαλύψεις και γρίφους για να λύσεις, γεμάτο κόλπα με αριθμούς και γράμματα και μουσικές για να μάθεις;
    – Άκου λέει! Και βέβαια θέλω!”

    Ο Νικόλας είναι ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, θέλει διαρκώς να παίζει με τους φίλους του, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να αποφασίζει ο ίδιος τι θέλει να κάνει και να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο. Όμως ήρθε η στιγμή να περάσει την πόρτα του σχολείου και να αποχωριστεί τις αγαπημένες του ασχολίες, το δωμάτιο με τα παιχνίδια του και τους γονείς του. Η απομάκρυνση του από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας του φαντάζει για εκείνον εξωπραγματικό.

    Ο μπαμπάς του τον καθησυχάζει λέγοντάς του, ότι ένα σωρό όμορφα πράγματα τον περιμένουν και μπορεί η πρώτη μέρα στο σχολείο να γίνει συναρπαστική! Άλλωστε για λίγες ώρες θα λείψει μόνο κι έπειτα θα επιστρέφει στο σπίτι και στην οικογένεια του. Όλα θα μείνουν στη θέση τους, τα αγαπημένα του βιβλία και παζλ, τα παιχνίδια του, το πατίνι του. Πόσο θα ήθελε ο Νικόλας να είναι και οι γονείς του στο σχολείο. Η μητέρα του τον ενθαρρύνει, λέγοντάς του ότι εκείνοι θα τον συνοδέψουν ως την πόρτα του σχολείου, αλλά το σχολείο είναι δική του αποστολή! Και μάλιστα ειδική αποστολή!

    Ο μικρός Νικόλας είναι ένα παιδί που νιώθει φόβο για το άγνωστο περιβάλλον του σχολείου. Ταυτόχρονα όμως με τη παρότρυνση των γονιών του, αυτό το άγνωστο φαντάζει και σαν πρόκληση. Έχει να γνωρίσει καινούργια πράγματα και να ζήσει μια αληθινή ιστορία, που οι γονείς του θα περιμένουν με αγωνία να τους διηγηθεί το μεσημέρι που θα γυρίσει σπίτι. Αλήθεια πως θα φανεί στο Νικόλα η εμπειρία αυτή;

    Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται για τον τρόπο που θα προετοιμάσουν το παιδί για την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Ειδικά για τα παιδιά που αποχωρίζονται για πρώτη φορά το σπίτι τους είναι μια δύσκολη διαδικασία. Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο περιβάλλον και να συνυπάρξει με άλλα παιδιά. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που ενώ στην αρχή δείχνουν δεκτικά σε κάθε είδους αλλαγή, ξαφνικά στην πορεία αντιμετωπίζουν φοβίες για το σχολείο, τα άλλα παιδιά, τον αποχωρισμό από τους γονείς.

    Και επειδή δεν υπάρχει παιδί που να μην αντιμετωπίζει κάποιας μορφής φοβία, υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να δούμε τις φοβίες μας από την ανάποδη ώστε να τις ξεπεράσουμε πιο εύκολα. Άλλωστε πολλές φορές οι γονείς είναι εκείνοι που μεταδίδουν τους φόβους τους στα παιδιά και ανησυχούν περισσότερο από εκείνα. Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Κάθε μέρα κρύβει μικρές εκπλήξεις και τα παιδιά γίνονται ομάδα σταδικά μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες. Μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά και να σέβονται το χώρο του σχολείου, να συνεργάζονται και να δημιουργούν όμορφα πράγματα.

    Ο ρόλος της δασκάλας είναι πολύ σημαντικός, να ανακαλύψει τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα και να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για μάθηση. Το σχολείο είναι ο χώρος που τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις πρώτες φιλίες, θα τραγουδήσουν, θα γεμίσουν τους άδειους τοίχους με ζωγραφιές τους, θα φυτέψουν στην αυλή, θα αφήσουν το προσωπικό τους χνάρι, θα γεμίσουν με τα γέλια και τις φωνές τους.

    Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου περιγράφει με πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα των μαθητών για την πρώτη μέρα στο σχολείο και το άγχος του αποχωρισμού από την οικογένεια. Στον πρόλογο του βιβλίου υπάρχουν οδηγίες και συμβουλές προς τους γονείς, για την εξοικείωση των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση των φόβων τους από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Φιλιώ Τσουκαλά. Η εικονογράφηση με τα συναισθήματα των ηρώων να αποτυπώνονται στα πρόσωπα τους, με έντονα χρώματα και εικόνες που ύπτανται εμφανίζει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ένα βιβλίο ιδανικό για τις πρώτες μέρες του σχολείου.
    «Το σχολείο φοβάται το Νικόλα» είναι το τρίτο βιβλίο της ανατρεπτικής  σειράς «Οι φόβοι των παιδιών από την ανάποδη!» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα
    Σειρά: Οι φόβοι των μικρών παιδιών απ’ την ανάποδη
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
    Πρόλογος: Φιλιώ Τσουκαλά
    Εκδόσεις: Μίνωας
    Υπεύθυνη σειράς: Ζωή Αντωνιάδου–Κωνστανταροπούλου
    Υπεύθυνη έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 24 Χ 22
    ISBN: 978-618-02-0531-2
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular