More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο σώμα μου είναι μόνο δικό μου- Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς,...

    Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου- Οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς, της Δρ Ελίζαμπεθ Σρέντερ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ – Συμβουλευτικός οδηγός

    Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν αρκεί να τους λέμε ότι το σώμα τους είναι δικό τους. Πρέπει να το δείχνουμε αυτό. Και όταν δεν αφήνετε να είναι το σώμα του παιδιού δικό του, τότε πρέπει να εξηγήσετε γιατί συμβαίνει αυτό και, όποτε είναι δυνατόν, να προσφέρετε έναν συμβιβασμό. […] Αντί να πείτε “όχι είσαι πολύ μικρό”, μπορείτε να πείτε: “Μπορείς να σαπουνιστείς χωρίς τη βοήθειά μου, αλλά για λόγους ασφαλείας θα κάθομαι εδώ όση ώρα είσαι στη μπανιέρα”.

    Όρια, συναίνεση, σεβασμός, σώμα, κακοποίηση. Πολύ χρήσιμος οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η δρ Elizabeth Schroeder είναι βραβευμένη εκπαιδεύτρια, σύμβουλος και συγγραφέας που ειδικεύεται στην επικοινωνία γονέων και παιδιών για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε σχολεία και οργανισμούς παγκοσμίως για σχεδόν 30 χρόνια.

    Στο βιβλίο αυτό επιχειρεί μια περιήγηση στα προσωπικά όρια, τον σεβασμό, τη συναίνεση, την αθωότητα και τη σωστή ενημέρωση, φτάνοντας σε δύσκολες παραμέτρους, όπως η σεξουαλική κακοποίηση.

    Η συγγραφέας καθοδηγεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που αποτελούν το βασικό κοινό της, στο πώς θα μιλήσουν στα παιδιά για τα όρια, πώς θα κατανοήσουν την έννοια των ορίων και της συναίνεσης, του σεβασμού του σώματος, του δικού τους και των άλλων, και επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντικό να μάθει το παιδί από νωρίς για τα όρια, σωματικά και ευρύτερα.

    Οι γραμμές της Σρέντερ είναι να πιστέψεις το παιδί σου, να εδραιώσεις μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας (αν το παιδί σε φοβάται, δεν θα μιλήσει), να κατανοήσει το παιδί τη διαφορά των καλών και των κακών μυστικών, να είναι συνεπής ο ενήλικας στις στάσεις και απόψεις του, να αφεθεί το παιδί να εξερευνήσει το σώμα του δίχως να νιώθει ντροπή, να αισθανθεί εξοικείωση και όχι αμηχανία με το γυμνό σώμα, να κατανοήσει το παιδί τις ιδιωτικές περιοχές του σώματός του με σαφήνεια, τα καλά και κακά/άβολα αγγίγματα, να αντιληφθεί ότι τα όρια είναι περιορισμοί που προστατεύουν και βοηθούν τις υγιείς σχέσεις.

    Επίσης, είναι σημαντικό, λέει η Σρέντερ (και συμφωνούμε μαζί της απόλυτα) να δίνουμε εμείς, οι ενήλικες του περιβάλλοντος του παιδιού το παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας, να σεβόμαστε πρώτοι απ’ όλους τα όρια του παιδιού, το σώμα του, να έχουμε εκπαιδεύσει το παιδί να μιλάει και να έχει ένα δίκτυο έμπιστων ενηλίκων γύρω του στους οποίους θα καταφύγει σε περίπτωση ανάγκης. Τέλος, η συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια της. Μιλάει ανοιχτά για την κακοποίηση και αποπλάνηση των παιδιών, δείχνοντας ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα και πού βρίσκονται εκείνοι που τα κακοποιούν (στο περιβάλλον των παιδιών συνήθως).

    Πολύ, πολύ χρήσιμος οδηγός για τους γονείς (κυρίως) και τους εκπαιδευτικούς που αναζητούν τρόπους να μιλήσουν στα παιδιά για όλες αυτές τις πολύτιμες σύγχρονες δεξιότητες.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το σώμα μου είναι μόνο δικό μου: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τα προσωπικά όρια, τον σεβασμό και τη συναίνεση
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    How to Talk with Young Children about Personal Boundaries, Respect, and Consent
    Συγγραφέας:

    Elizabeth Schroeder

    Εκδόσεις:

    Μεταίχμιο, Απρίλιος 2023

    Μετάφραση:

    Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

    Επιμέλεια:

    Μαρία Γονιδάκη

    Σελίδες:

    128

    Μέγεθος:

    14 Χ 20,5

    ISBN:

    978-618-03-3556-9

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular