More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου, του Τζέιμς Νόρμπερι

    Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου, του Τζέιμς Νόρμπερι

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 13+ — Εικονογραφημένο βιβλίο για κάθε αναγνώστη

    «Αν πρέπει να χαθούμε», κατέληξε το Μεγάλο Πάντα, «χαίρομαι που αυτό έγινε μαζί σου…»

    Το παγκόσμιο φαινόμενο του Μεγάλου Πάντα και του Μικρού Δράκου συνεχίζει το Ταξίδι του μέσα από την χαρισματική σκέψη του James Norbury που έφεραν στα ελληνικά οι Εκδόσεις Διόπτρα.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Όσο λιγότερο προσπαθώ να ελέγξω τον κόσμο, τόσο περισσότερο ελεύθερος είμαι να τον χαζεύω να ξεδιπλώνεται σε όλο το αδάμαστο μεγαλείο του».

    Τι να πεις για τον James Norbury, τον Ουαλό ανατρεπτικό, πολυδιάστατο καλλιτέχνη, έναν ήρεμο φιλόσοφο αλλά και ένα παρορμητικό παιδί, που μέσα από τη βαθιά κατανόηση του ίδιου τού του εαυτού αλλά και τις αποτυχίες του, βρήκε το δικό του μοναδικό δίδυμο ηρώων, πάντα- δράκου, και ήρθε για να ταράξει και να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας, χαρίζοντάς μας δύο βιβλία τα οποία είναι πραγματικοί αξιακοί οδηγοί και αποτελούν παγκόσμια εκδοτικά γεγονότα.

    «Αφιερωμένο σε όσους κάνουν το δικό τους ταξίδι»

    Κάθε αρχή έχει πάντα και ένα τέλος, αλλά μήπως το τέλος είναι η αρχή μιας νέας εποχής, ενός νέου ταξιδιού που θα σε οδηγήσει να κατανοήσεις ποιος πραγματικά είσαι;

    Ο James Norbury αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει. Και το καταφέρνει με γλυκό και ευφάνταστο τρόπο. Μοιράζεται τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του προσπαθώντας να μας καθοδηγήσει ώστε να δημιουργήσουμε σταδιακά έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ του εσωτερικού φιλοσόφου που κρύβεται στις διακλαδώσεις του μυαλού μας, και τον ορμητικό, σκανδαλιάρη, απερίσκεπτο, ανήσυχο εαυτό μας που ορμά, τρομάζει, ενθουσιάζεται, λυπάται, χάνεται, συντρίβεται, συνθλίβεται και πάλι από την αρχή. Μέσα από το εμπνευσμένο αυτό δίδυμο, μας παρασύρει σε ένα πνευματικό ταξίδι αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης, μας αναγκάζει να ταυτιστούμε μαζί τους, και μας δείχνει πως υπάρχει τρόπος να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας, να παλέψουμε γι’ αυτό που επιθυμούμε και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Δεν είναι ευχολόγιο, ούτε συνταγές επιτυχίας. Πρόκειται για μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής βασισμένη στις αρχές του βουδισμού αλλά και στην εξέλιξη σκέψεων του ίδιου του συγγραφέα.

    Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, κανείς μας, αλλά είμαστε διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα είναι που τελικά μας κάνει τον καθένα από εμάς αξιόλογο και με κάποιον τρόπο μας χαρίζει ένα μικρό κομμάτι τελειότητας. Μπορεί να μην είναι πάντα αίσιο το τέλος ή η κάθε μας προσπάθεια, μπορεί συχνά να αποτυγχάνουμε ή να κάνουμε εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά και μέσα από τον πόνο, την απογοήτευση, την πικρία, τον φόβο της αποτυχίας και κυρίως του άγνωστου, μπορεί να γεννηθεί η κινητήρια δύναμη της ζωής που δεν είναι άλλη από την ελπίδα. Αυτό το απροσδόκητο φως που σου δείχνει πάντα πως αξίζει να αρχίσεις ξανά από μια αρχή.

    «Είσαι δυστυχισμένος, μικρέ μου φίλε», παρατήρησε το Μεγάλο Πάντα.

    «Δεν πειράζει. Συμβαίνει σε όλους μας»

    «Το σημαντικό είναι που αντιλήφθηκες ότι κάτι δεν πάει καλά». 

    Εστιάζοντας

    Στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος, οι δύο αυτοί αναπάντεχοι ήρωες ακολουθώντας το κυκλικό μονοπάτι των εποχών, θα εξερευνήσουν, θα αφουγκραστούν, θα αλληλεπιδράσουν, θα χτίσουν έναν βαθύ συναισθηματικό και πνευματικό δεσμό, μια φιλία που θα ζυμωθεί μέσα από τις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, και θα δημιουργήσουν έναν κώδικα αξιών και θέασης της ζωής που θα τους οδηγήσει στη βαθιά κατανόηση των ίδιων τους των εαυτών.

    Με πυρήνα πάντα το εαυτό τους αλλά ταυτόχρονα και τον άλλο, στο δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα, Το Ταξίδι του Πάντα και του Δράκου, οι δύο ήρωες θα κάνουν μια ακόμη πιο βαθιά καταβύθιση στα σπουδαία της ζωής και θα έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια, την δυστυχία, τον πόνο του ξεριζωμού αλλά και την ανασφάλεια της αλλαγής και του άγνωστου. Θα πρέπει να διαχειριστούν τους εαυτούς τους και τα συναισθήματά τους, την απογοήτευση και την κούρασή τους, την απελπισία αλλά και την επίγνωση όλων αυτών που τους συμβαίνουν, και τελικά να μπορέσουν να κατανοήσουν πως πίσω από την όποια δυστυχία υπάρχει ελπίδα και η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι ίσως η αλλαγή του τρόπου σκέψης και θέασης της ζωής.

    «Μοιράστηκες μαζί μου αυτό που νιώθεις», πρόσθεσε το Μεγάλο Πάντα.

    «Όταν μοιραζόμαστε τη ζωή μας με κάποιον, και τα καλά και τα άσχημα, δενόμαστε περισσότερο μαζί του και έτσι μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο».

    Επηρεασμένος από τη Βουδιστική φιλοσοφία αλλά και άλλες πτυχές πνευματικότητας, ο συγγραφέας, αυτή τη φορά δεν μας παρουσιάζει μεμονωμένες σκέψεις- ιδέες χωρίς κάποια σκληρή, αυστηρή, αφηγηματική ροή, όπως στο πρώτο βιβλίο αλλά συνθέτει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα, με χαρά αλλά και λύπη, με απελπισία αλλά και γενναιότητα καθώς και υπομονή, με φόβο αλλά και ευχαρίστηση. Με κεντρικό άξονα πάντα τη φιλία δημιουργεί μια υπέροχη ιστορία αυτογνωσίας μέσα από φαινομενικά απλοϊκούς διαλόγους γεμάτους νοήματα της βαθιάς ανατολικής σοφίας δοσμένους άλλες φορές με χιούμορ και σαρκασμό και άλλες φορές με την σκληρότητα της πραγματικότητας.

    Τη δύναμη των λέξεων του συγγραφέα συμπληρώνουν αρμονικά, προσθέτοντας μια γαλήνια δυναμική, οι εύπλαστες γραμμές του και οι καλαίσθητες εικόνες του, άλλοτε μόνο με μελάνι και μολύβια και άλλοτε με τις διαυγείς ακουαρέλες του καλύπτοντας όλο το φάσμα των αποχρώσεων. Οι γραμμές και οι εικόνες που δημιουργεί φαίνεται να χρωματίζονται από τα συναισθήματα του Μικρού Δράκου, έτσι όταν ο μικρός ήρωας είναι δυστυχισμένος και ανασφαλής ο James Norbury επιλέγει την ασπρόμαυρη και μουντή σε αποχρώσεις και τόνους παλέτα του, και όταν ο ήρωας είναι αισιόδοξος οι εικόνες χρωματίζονται με μαεστρία δίχως να γίνονται πολύπλοκες και φλύαρες και δίχως να αποσπούν το μάτι από τις λέξεις.

    «Στην ουσία, μικρέ μου, δεν ελέγχουμε τίποτα απολύτως…Απλώς έχω εμπιστοσύνη στη ζωή ότι θα μας βγάλει εκεί που πρέπει».

    Παράλληλα ένα ιδιαίτερο «τέχνασμα» του καλλιτέχνη είναι ο τρόπος που εμφανίζονται οι ήρωες σε κάθε τροπή της ιστορίας, με αποτέλεσμα εάν είμαστε παρατηρητικοί , πριν ακόμα διαβάσουμε τους λιτούς διαλόγους του, να κατανοούμε εάν θα υπάρχει πρόοδος και αισιοδοξία ή στασιμότητα και κατήφεια σε κάθε σελίδα. Αριστερά προς τα δεξιά σημαίνει πως όλα πηγαίνουν καλά, μα όταν τους δούμε αντίθετα θα στεναχωρηθούμε ίσως λίγο, μα όχι για πολύ, γιατί όπως είπαμε στην αρχή, κάθε δυσκολία κρύβει μια λύση.

    Μια ιστορία αισιοδοξίας και ενδυνάμωσης, ένα πνευματικό ταξίδι, ένας φιλοσοφικός περίπατος και τελικά ίσως η ίδια η κατάθεση ψυχής του James Norbury.

    Και όπως αναφέραμε και στην παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του καλλιτέχνη:

    Ηλικιακή κατηγορία στην οποία απευθύνεται; Δεν υπάρχει ούτε αφετηρία ούτε ορατό τέλος. Ας πούμε ότι δεν είναι για πριν τα πέντε έτη. Ας προσθέσουμε ότι θα έμοιαζε μια ιδανική μαθητεία για παιδιά 8-16 ετών. Ας ξαναπροσθέσουμε ότι ένας νέος 18+ θα βρει ένα σπάνιο φιλοσοφικό υπόβαθρο για να μελετήσει, να συζητήσει, να αναζητήσει για τη ζωή του. Και τέλος, κάθε άνθρωπος, ακόμα και μετά τα πρώτα και τα δεύτερα -άντα, θα βρει ιδιαίτερες αποφθεγματικές διατυπώσεις για να ανασυντάξει τις δυνάμεις, τις προτεραιότητες και τις σκέψεις του.

    Ένα εξαιρετικό φιλοσοφικό ανάγνωσμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Για αναγνώστες από 13 περίπου ετών (δεν υπάρχει κάποιος σαφής ηλικιακός προσδιορισμός).

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Συνέντευξη James Norbury στο ELNIPLEX

    James Norbury: “Το Πάντα και ο Δράκος είναι τα δύο μισά του μυαλού μας που συνομιλούν”

    Το Soundtrack του βιβλίου όπως το επέλεξε ο ίδιος ο James Norbury

    “Ακούω ambient music, μουσική χωρίς λόγια, απαλή, ήσυχη, που σε βοηθά να διαλογιστείς και να εμπνευστείς όπως οι Aphex twin. Επίσης ακούω industrial music όπως Grabstein. Δεν είναι, όμως, ιδανική για να σχεδιάζω πάντα να πίνουν τσάι με δράκους (γέλια)”

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το ταξίδι του Πάντα και του Δράκου
    Τίτλος πρωτοτύπου: The journey of panda and dragon
    Συγγραφέας: James Norbury
    Εικονογράφος: James Norbury
    Εκδόσεις: Διόπτρα, 2 Νοεμβρίου 2022
    Μετάφραση: Σοφία Τάπα
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βίκυ Κατσαρού
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-841-4

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular