More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΜουσικήΤο τραγούδι της εβδομάδαςΤο τραγούδι της εβδομάδας DEC3/22: Ρέιβ πάρτυ - Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

    Το τραγούδι της εβδομάδας DEC3/22: Ρέιβ πάρτυ – Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας

    Το τραγούδι Ρέιβ πάρτυ περιλαμβάνεται στο μουσικό παραμύθι Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι που έγραψαν και ηχογράφησαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας. Για το παραμύθι αυτό έχουν γραφτεί πολλά και εγώ έχω γράψει άλλα τόσα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που το άκουσαν κάπου

    Η ιστορία αυτή γράφτηκε στο Μονπελιέ, σαν ένα όνειρο που είδε ένας εκ των δύο αδερφών, και μελοποιήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο τα Χριστούγεννα του 1978. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1983 από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε εικονογράφηση του αείμνηστου Νίκου Μαρουλάκη, που ζούσε τότε κι εκείνος στο χωρισμένο ακόμα Βερολίνο. Παρέμεινε στις Εκδόσεις Καστανιώτη ως το 2003. Μετά από 10 χρόνια, 2013 πια, το βιβλίο επανακυκλοφόρησε με ενσωματωμένο το cd (δεν ήταν στην πρώτη του κυκλοφορία) το οποίο επεξεργάστηκε και ηχογραφήθηκε από την αρχή, αλλάζοντας ορισμένα σημεία στις αρχικές ηχογραφήσεις του cd.

    Δεν ξέρω πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει αυτό το cd και το βιβλίο. Δεν θέλω καν να σας πω πόσες φορές το έχω αγοράσει εγώ μόνο. Δεν ξέρω άνθρωπο που δεν το αγάπησε. Θυμάμαι μόνο έναν γονιό κάποτε του οποίου η παπαρούνα του χτύπησε για φούντα και το πήγε σε κάτι μονοπάτια που καθόμουν σαν ούφο και τον κοίταζα. Σκέφτηκα πώς γινόταν να μην ακούει, να μην αισθάνεται, να μην αφουγκράζεται τόση ομορφιά, πώς δεν έπεφτε κάπου κατάχαμα, “τεντούκι“, να χάνεται στην επίθεση ομορφιάς των λέξεων, των ήχων, των εικόνων του αυθεντικού αυτού παραμυθιού.

    Πιστεύω ότι Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι είναι ένα ορόσημο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία που σηματοδοτεί, κοντά στα σαράντα πλέον χρόνια πριν, τη φυγή προς τα μπρος, το καινούριο που σιγά σιγά άφηνε (ή θα ήθελε) πίσω τις ξεπερασμένες καρικατούρες του διδακτισμού, της ηθικολογίας, των επιμυθίων και των σπουδαίων τάχα μηνυμάτων που θέλουμε να περνάμε στα παιδιά. Ήταν το πρώτο γέννημα της Χατζιδακικής και Κριεζικής Λιλιπούπολης; Όχι ακριβώς! Αλλά ήταν το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα ότι στο εξής θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε και διαφορετικά πράγματα. Μεγαλύτερο μήνυμα από την αισθητική, την αυθεντική ψυχαγωγία, τη χαρά και μια σπουδαία αφήγηση που σε ταξιδεύει πάνω σε χήνες, σε χιόνια, σε καζάνια που βράζουν, χέρι χέρι με το πνεύμα της παπαρούνας και της αγάπης, μακριά από τους κακομούτσουνους, υποκριτές, αγέλαστους, δεν υπάρχει. Κι ας μην ήταν συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Και ας μην ξανάεγραψαν ποτέ αντίστοιχο βιβλίο. Κάποτε κάποτε, φτάνει ένα για να έχεις πει όσα έχεις να πεις.

    Ρουμ παπαρούμ παπαρούμ παπαρούνα…

    Το κορυφαίο ηχογραφημένο παραμύθι όλων των εποχών. Μη μείνει παιδί δίχως να χορέψει γύρω από καζάνι σε αυτό το Ρέιβ Πάρτι.

    Άλμπουμ: Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι
    Μουσική: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας
    Στίχοι: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

    Εκτελέσεις δυο. Πρώτα η παλιότερη.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular