More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο φουσκοχώρι της Εύας Ιεροπούλου και μια τέλεια ιδέα για σχολική γιορτή

    Το φουσκοχώρι της Εύας Ιεροπούλου και μια τέλεια ιδέα για σχολική γιορτή

    Υπάρχουν πολλά χωριά που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος για τη γραφικότητα και την ομορφιά τους αλλά το Φουσκοχώρι ξεχωρίζει. Είναι βλέπετε ένα χωρίο στο οποίο όλοι φτιάχουν φούσκες. Φούσκες από σαντιγί, φράουλα, σοκολάτα, φούσκες με άρωμα θαλασσινό. Κι είναι ευτυχισμένοι οι κάτοικοι του χωριού αυτού. Ώσπου ένας επισκέπτης ανακαλύπτει αυτό τον επίγειο παράδεισο και μαγεύεται. Με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, πείθει τους Φουσκοχωρίτες να διαφημίσουν το χωριό τους ώστε να αυξήσουν την τουριστική προσέλευση. Αυτό που ακολουθεί δεν περιγράφεται. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας διαφημίζουν το Φουσκοχώρι και οι τουρίστες κατακλύζουν το χωριό. Οι κάτοικοι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς. Το Φουσκοχώρι αλλάζει και μαζί και οι κάτοικοι που χάνουν την ησυχία,  τη γαλήνη τους αλλά και τον αυθορμητισμό τους. Μια τεράστια φούσκα θα σώσει την κατάσταση αποδεικνύοντας πως ο τρόπος ζωής είναι θέμα επιλογής.

    Το Φουσκοχώρι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2014 στα Γερμανικά από τον εκδοτικό οίκο Größenwahn Verlag, στην ανθολογία Das Größenwahn Märchenbuch band 2 με τον τίτλο DAS LUFTKUGELDORF. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιστορία γραμμένη με χιούμορ κι αμεσότητα που ενισχύεται και από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Τα θέματα της μαζικής κουλτούρας, της εμπορευματοποίησης και της χειραγώγησης θίγονται χωρίς ωστόσο να υπάρχει ίχνος διδακτισμού στην ιστορία. Η συγγραφέας με ευαισθησία και πραμυθένια διάθεση αποκαλύπτει πως χάνεται η μαγεία όταν το κέρδος και η υπερβολή εισβάλλουν στη ζωή μας.Με το  QR code που φέρει το βιβλίο, δίνεται  στον χρήστη η δυνατότητα να ακούσει δωρεάν την συγγραφέα να διαβάζει την ιστορία της! Σε αυτόν τον σύνδεσμο  μπορείτε να ακούσετε το μελωδικό τραγούδι του Φουσκοχωρίου, σε μουσική και στίχους της Εύας Ιεροπούλου και ερμηνεία της Νίκη Μπραβάκη. 

    Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου πλαισιώνει το κείμενο, προσδίδοντας μια «αύρα» άλλης εποχής. Η εικονογράφος φαίνεται ότι καταδύθηκε στην ιστορία κι έπλασε με όμορφες, χρωματικές εικόνες, προσεγμένες στις λεπτομέρειές τους, το Φουσκοχώρι και τους κατοίκους του. Κάτασπρα σπίτια σκαρφαλωμένα σε πράσινους λοφίσκους, κάτοικοι με καλοσυνάτα πρόσωπα και πολλές λαχταριστές φούσκες γεμίζουν τις σελίδες του μικρού βιβλίου!

    Το βιβλίο πραγματικά το αγαπήσαμε για την αμεσότητα της γραφής, τις γλαφυρές περιγραφές και τους προβληματισμούς που μας δημιούργησε! Το κυριότερο όμως είναι ότι το αγάπησαν και τα παιδιά και θέλησαν να το παίξουν στην καλοκαιρινή τους γιορτή. Μια μηχανή για φούσκες κρίθηκε απαραίτητη αλλά κατά τα άλλα,σκηνικά δε χρειαστήκαμε πολλά. Μετατρέψαμε την αυλή μας σε Φουσκοχώρι βάφοντας τους τοίχους με την πολύτιμη βοήθεια της Ζωής Κανελλοπούλου, της Εύης Γιαννούλη και της Ματίνας Καρδακά και τα παιδιά πραγματικά απόλαυσαν τη διαδικασία!

    Η ιστορία αποδόθηκε κυρίως με παντομίμα και σύντομες αφηγήσεις. Ενώ το ρόλο των τουριστών ανέλαβαν οι γονείς. Μερικές ιδέες για μουσική επένδυση εκτός από το μελωδικό τραγούδι της Εύας Ιεροπούλου που χρησιμοποιήθηκε στην έναρξη της γιορτής είναι:
    Το “Ταξιδάκι” με τη υπέροχη ερμηνεία του Κ. Μάντζιου επιλέχθηκε για την σκηνή του περιηγητή που αναζητά το Φουσκοχώρι.
    Το τραγούδι “Μένω σε κάποια γειτονιά” θεωρούμε ότι ταιριάζει στη σκηνή κατά την οποία ο περιηγητής ανακαλύπτει το χωριό.
    Η διασκευή του τραγουδιού “Μένω σε κάποια γειτονιά KRAZY BALDHEADZ” επιλέχθηκε για τη σκηνή του εκμοντερνισμού του χωριού.

    Το “Sabre dance” Aram Khachaturian είναι ιδανικό για τη σκηνή κατά την οποί οι Φουσκοχωρίτες πρσπαθούν να ικανοποιήσουν τους τουρίστες που συρρέουν στο χωριό. Το πασίγνωστο θέμα του “Ροζ πάνθηρα” ταιριάζει στη μυστική συνάντηση των κατοίκων του Φουσκοχωρίου.  γιορτή μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με το τραγούδι της Εύας Ιεροπούλου, είτε με το αγαπημένο Οδός Όνείρων. Η πρόσκληση της γιορτής μπορεί να είναι ένα εισητήριο λεωφορείου για το Φουσκοχώρι. Αν μάλιστα είστε και λίγο τολμηροί μπορείτε να δώσετε τον ρόλο των τουριτών στους γονείς!
    Μια πολύ όμορφη ιδέα για γιορτή που μπορούν να οργανώσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα παιδιά!
    Διαβάστε το βιβλίο και κάντε με το νου σας ένα απολαυστικό ταξιδάκι αστραπή στο Φουσκοχώρι! Σας το προτείνουμε!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Φουσκοχώρι
    Συγγραφέας: Εύα Ιεροπούλου
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-0174-8
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular