More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο χριστουγεννιάτικο καρύδι, της Ξένιας Σκούρα (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Το χριστουγεννιάτικο καρύδι, της Ξένιας Σκούρα (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε ένα δάσος της Ασίας μια διαφορετική οικογένεια ετοιμάζεται κι αυτή να γιορτάσει. Πρόκειται για την οικογένεια του Λουκά που αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι είναι τίγρεις, δε διαφέρει και πολύ από μια οικογένεια ανθρώπων. Οι γονείς ψωνίζουν, στολίζουν το σπίτι, μαγειρεύουν χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα τρία παιδιά περιμένουν με αγωνία τα δώρα του Αΐ-Βασίλη.

    Το μικρό τιγράκι, ο Λουκάς λαχταρά ένα κόκκινο ποδήλατο, αλλά οι γονείς του επιμένουν ότι αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο για να το φέρει ο Αΐ-Βασίλης. Ο Λουκάς απογοητευμένος και λιγάκι θυμωμένος, κάνει μια βόλτα στο ποτάμι. Εκεί συναντά ένα έντομο και παίρνει ένα παράξενο δώρο, ένα μαγικό καρύδι.

    Το καρύδι μπορεί να πραγματοποιήσει μια επιθυμία του Λουκά, αρκεί να την κάνει με αγάπη, ευχόμενος κάτι καλό για κάποιον άλλον. Ο Λουκάς νιώθει τώρα διπλά άτυχος, καθώς δεν μπορεί να ευχηθεί τίποτα για τον εαυτό του. Μια ξαφνική πυρκαγιά όμως, θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης και τις προτεραιότητες του Λουκά.

    Η Ξένια Σκούρα έγραψε μια έξυπνη χριστουγεννιάτικη ιστορία με χιούμορ και ανατροπές. Δίνοντας στις τίγρεις ανθρώπινα στοιχεία, δημιουργεί ένα παραμυθένιο περιβάλλον για να υφάνει την ιστορία της. Οι οικογενειακές στιγμές της οικογένειας του Λουκά δε διαφέρουν και πολύ από τις οικογενειακές στιγμές πολλών παιδιών. Ο καταναλωτισμός και ο γρήγορος, συχνά επιφανειακός τρόπος ζωής χαρακτηρίζουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Το μαγικό καρύδι είναι το εύρημα για τον επαναπροσδιορισμό των αξιών. Γιατί το καρύδι πραγματοποιεί μόνο τις ευχές που γίνονται για τους άλλους.

    Κι όπως φαντάζεστε, το να καταφέρει ο μικρός Λουκάς να “βγει” από τον εγωκεντρισμό του δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Όταν όμως τα αγαπημένα του πρόσωπα βρεθούν σε κίνδυνο, κανένα ακριβό δώρο δε μοιάζει πια σημαντικό. Κι έτσι η φαινομενικά απλή ιστορία αποκτά κι άλλα επίπεδα “ανάγνωσης”, ευτυχώς χωρίς διδακτισμό. Η συγγραφέας δεν κουνάει το δάχτυλο υποδεικνύοντας το σωστό. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι αυτή που οδηγεί απαλά τον αναγνώστη σε σκέψεις και προβληματισμούς χωρίς όμως να τον βαραίνει. Άλλωστε βοηθούν και οι εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου με τη ζωντάνια και την παιχνιδιάρικη διάθεση τους.

    Διαβάστε το βιβλίο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα καρύδι. Κάντε μια ευχή για κάποιον άλλον με αγάπη και που ξέρετε, μπορεί να βγει αληθινή!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Χριστουγεννιάτικο καρύδι
    Συγγραφέας: Ξένια Σκούρα
    Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2016
    Σελίδες: 28
    Μέγεθος: 23 Χ 23
    ISBN: 978-618-03-0185-4

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular