More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Το Όλο και το λίγο, του Κυριάκου Χαρίτου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Το Όλο και το λίγο, του Κυριάκου Χαρίτου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+  – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Κι από την ανάποδη φοριέται η φαντασία και σ’ όλα τα μεγέθη της.
    Οδυσσέας Ελύτης

    Ένα από τα βιβλία της χρονιάς, από τον Κυριάκο Χαρίτο στο κείμενο και την Ίριδα Σαμαρτζή στην εικόνα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Τι σημαίνει όλο; Τι σημαίνει λίγο; Ποιο είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου; Τι αγγίζει τον έναν, τους λίγους, τι τους πολλούς ή σχεδόν όλους; Τι είναι η σταγόνα και τι ο ωκεανός, τα ποτάμια, οι λίμνες; Πώς σχετίζονται τα θυμωμένα σύννεφα που ξεσπούν την καταιγίδα με ένα μολύβι που γρατζουνάει ένα χαρτί και πώς μια διαδήλωση ανθρώπων με το αυτοκινητάκι του Νικόλα; Εδώ είναι το λίγο και το όλο εδώ.

    Εστιάζοντας

    Το χαρακτηρίζω ανενδοίαστα με το βαρύγδουπο “ένα από τα βιβλία της χρονιάς” γιατί θέλω να γίνει σαφές ότι έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση ελληνικού εικονογραφημένου βιβλίου που δεν έχει προφανές ηλικιακό εύρος και η δομή και η ανάπτυξή του αποφεύγουν τις συμβάσεις και τη συνήθη αρχιτεκτονική των εικονογραφημένων βιβλίων που εκκινούν από το παιδικό κοινό για να φτάσουν όπου.

    Ο ολιγογράφος Κυριάκος Χαρίτος αναπτύσσει, με πυρήνα τις δύο ημι-ανεξερεύνητες και ταλαντευόμενες έννοιες του λίγου και του όλου, ένα φωτοβόλο, φιλοσοφικό, ποιητικό πλέγμα που σαγηνεύει με την λυρική του γλώσσα, τις εικόνες του, την επιδέξια αντιπαραβολή προσώπων και ενεργειών στη βάση του όλου και του λίγου, το νοηματικό του εύρος, σημαίνοντας το σημαντικό ή το μεγάλο, δίχως όμως να υποτιμά το μικρό, το λίγο, το φαινομενικά ασήμαντο, εκείνο που αναπτύσσεται στον μικρόκοσμο κάποιου εξ ημών. Είναι φιλοσοφικό σχόλιο και μαθηματική εξερεύνηση στιβαρών ή πιο ασαφών μεγεθών, είναι ιχνηλάτηση συναισθημάτων και αναδιάταξη προτεραιοτήτων, είναι ανάδειξη της ομορφιάς στον εγγύς και τον απομακρυσμένο μας κόσμο, είναι ταξίδι στο πέρα μακριά και ταυτόχρονα στο επόμενο εκατοστό της ζωής μας.

    Λέξεις παλεμένες που έχουν βρει έναν καθαρό προορισμό, ιδέες και συλλογισμοί που εκτινάσσουν τη δική μας σκέψη όπου ο καθένας δύναται να νοηματοδοτήσει και να προσδιοριστεί, δίχως κλειστό ορίζοντα, αλλά με ξεκάθαρο ουμανιστικό, ήτοι ανθρωποκεντρικό, προσανατολισμό. Μια κουκκίδα, ένας κόκκος άμμου εμείς στο σύμπαν, ένας κόκκος άμμου τόσο σημαντικός για κάποιους και μια μικρή ψηφίδα στην χρυσή αμμουδιά του κόσμου. Από το λίγο στο όλο και πίσω.

    Με μείξη τεχνικών κολάζ, φωτογραφίας, μολυβιών, με παλέτα ιδιαιτέρως γήινη, όπου, ωστόσο, το λευκό, το μπλε του ουρανού και εκείνο της θάλασσας μπερδεύονται γλυκά μαζί με όλο εκείνο το φάσμα χρωμάτων της γης, με τις γραμμές να δίνουν το γοητευτικό αφαιρετικό περίγραμμα ή σχήμα αντικειμένων ή σημείων και να οδηγούν το βλέμμα στην εξερεύνηση της σελίδας. Το τοπίο διαπερνά τους ανθρώπους κι εκείνοι επιστρέφουν πάντα, ταπεινοί ή κυρίαρχοι, εγωκεντρικοί ή θλιμμένοι, μικροί ή γίγαντες, στη γη τους. Οι εικαστικές σκέψεις για πειραματισμό που γεννά η καλλιτέχνης είναι πολλές και οι τολμηροί μικροί ζωγράφοι μπορούν να προβούν στον συνδυασμό των παραπάνω τεχνικών με τη δική τους αυθεντικότητα.

    Αναζητήστε το χθες. Ιδανικό, πέραν των αναγνώσεων, και για οργανωμένα πρότζεκτ σε σχολικές ή άλλες ομάδες.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών. Και για ενήλικες.

    Εκδόσεις Καστανιώτη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Το βουνό- Σωκράτης Μάλαμας

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το Όλο και το λίγο
    Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
    Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Καστανιώτης, Μάιος 2022
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 25 Χ 26,5
    ISBN: 978-960-03-6966-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular