More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤο Carnegie Medal για παιδικά βιβλία 2023 πήγε σε μεταφρασμένο βιβλίο για...

    Το Carnegie Medal για παιδικά βιβλία 2023 πήγε σε μεταφρασμένο βιβλίο για πρώτη φορά

    Στην Ουαλή συγγραφέα Manon Steffan Ros πήγε το περίφημο βραβείο Yoto Carnegie Medal 2023, το πλέον αναγνωρισμένο βραβείο παιδικού βιβλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τελετή που έγινε στο Λονδίνο με οικοδεσπότη τη Λόρεν Τσάιλντ.

    Το Carnegie Medal δημιουργήθηκε το 1936 για τη συγγραφή και το 1955 για την εικονογράφηση και είναι η πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία των βραβείων που αυτό καταλήγει σε ένα μεταφρασμένο βιβλίο και συγκεκριμένα για το βιβλίο The Blue Book of Nebo, Llyfr Glas Nebo. Τη μετάφραση έκανε η ίδια η Ros από τα Ουαλικά στα οποία αρχικά εκδόθηκε το βιβλίο. Οι κριτές εξήραν την «πλούσια ουαλική κληρονομιά» που διασώζει το βιβλίο και τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες, του αγοριού και της μητέρας του, που έχουν υφανθεί με επιδεξιότητα.

    Η Ros γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1983 και είναι μυθιστοριογράφος, θεατρική συγγραφέας, δημιουργός παιχνιδιών, σεναριογράφος και μουσικός (είναι το ήμισυ του ακουστικού ντουέτου «Blodau Gwylltion»). Έχει γράψει πάνω από είκοσι παιδικά βιβλία και τρία μυθιστορήματα για ενήλικες, όλα στα Ουαλικά. Τον Μάιο του 2021 χαρακτηρίστηκε από την Wales Arts Review ως «η πιο επιτυχημένη μυθιστοριογράφος που γράφει στα Ουαλικά αυτή τη στιγμή». Ζει στο Tywyn της βόρειας Ουαλίας και έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

    Στην εικονογράφηση, νικητής ήταν ο Βιετναμέζος Jeet Zdung για το βιβλίο Saving Sorya: Chang and The Sun Bear, του ομοεθνή του συντηρητή άγριας ζωής Trang Nguyen. Ο  Zdung είναι ένας εικονογράφος που συνδυάζει την παραδοσιακή βιετναμέζικη τέχνη με τα manga, χρησιμοποιώντας μολύβια, ακουαρέλες, μελάνι και άλλα ψηφιακά μέσα, κάτι που έκανε και στο Saving Sorya. 

    Ο Ros και ο Zdung κέρδισαν έπαθλα αξίας 5.000 και 500 λιρών αντίστοιχα σε βιβλία τα οποία θα δωρίσουν σε ιδρύματα της επιλογής τους. Και οι δύο θα τα δωρίσουν στους τόπους καταγωγής τους, την Ουαλία και το Βιετνάμ.

    Να σημειωθεί ότι στους προηγούμενους νικητές ανήκουν συγγραφείς όπως οι Neil Gaiman, Terry Pratchett και Phillip Pullman και εικονογράφοι όπως ο Quentin Blake και Raymond Briggs.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular