More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤριπολιτσά- Μαρτυρική πόλη, του Παναγιώτη Βέμμου

    Τριπολιτσά- Μαρτυρική πόλη, του Παναγιώτη Βέμμου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18 — Ιστορικό δοκίμιο

    Αρκαδίην μ΄αιτείς; Μέγα μ΄αιτείς, ου τοι δώσω
    Δελφικός Χρησμός

    Τρίπολη. Τριπολιτσά. Μια πόλη-σημείο αναφοράς για την Ελλάδα των τελευταίων αιώνων, όποια κι αν ήταν η κεφαλή της.

    Περί τίνος πρόκειται

    Την Αρκαδία μου ζητάς; Μεγάλο πράγμα μου ζητάς, δε θα στο δώσω, έλεγε ο δελφικός χρησμός και ήταν προφανής από την αρχαιότητα η στρατηγική θέση της Αρκαδίας ως κέντρο της Πελοποννήσου, πέρασμα και μονοπάτι για όλους τους υπόλοιπους νομούς και τόπους, άγονους ή δύσβατους επί το πλείστον της Πελοποννήσου.

    Κατόπιν πολυετούς μελέτης και δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, ο Παναγιώτης Βέμμος προχωρά σε μία έκδοση που διερευνά και αναδεικνύει τον ηγετικό και ιστορικό ρόλο της Τριπολιτσάς ή Ντροπολίτζας (αν είστε καλοί στα σλάβικα), από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως την πρόταξή της σε διοικητικό κέντρο των Οθωμανών από το 1718 και την ισοπέδωσή της, έναν αιώνα μετά, από τον Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828.

    Τι μετέτρεψε αυτόν τον μικρό, ασήμαντο οικισμό σε κέντρο εξουσίας του Μόρα Βαλεσή, του πασά του Μοριά, σε κέντρο επιχειρήσεων, διοίκησης και άσκησης της οικονομικής πολιτικής των Οθωμανών, και ακολούθως σε κεντρικό στόχο των Ελλήνων επαναστατών; Τι πραγματικά συνέβη κατά την άλωση και παράδοση της Τριπολιτσάς στους Έλληνες και τι συνέβη στους πολιορκημένους Τούρκους, Αρβανίτες και Εβραίους κατά κύριο λόγο εγκλωβισμένους στο κάστρο εκείνον τον Σεπτέμβρη του 1821, όπου ο Κολοκοτρώνης αναφέρει ότι το ελληνικό ασκέρι “έκοβε και σκότωνε από Παρασκευή έως Κυριακή”;

    Την Άλωση ακολούθησε η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια από τον ευφυή Κολοκοτρώνη, τη Β΄εθνοσυνέλευση στο Άστρος (1823) όπου πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έβγαλαν σπαθιά για να ξιφομαχήσουν, τους εμφύλιους πολέμους, την απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, την ανακατάληψη της Τριπολιτσάς από τα στρατεύματα του ανελέητου Ιμπραήμ και την καταστροφή της.

    Ο συγγραφέας εξετάζει τα γεγονότα με πλήθος πηγών προσπαθώντας να δει την οργή των Ελλήνων πολεμιστών ως ένα φυσικό επακόλουθο όσων προηγήθηκαν, αμοιβαίων προσπαθειών για γελάσματα και στο ευρύτερο πλαίσιο των πολεμικών εχθροπραξιών που κορυφώνονταν καθώς περνούσαμε από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο του 21′. Ωστόσο, δεν στέκεται στην ελληνική όψη της μαρτυρικής Τριπολιτσάς, αλλά διαβαίνει το μονοπάτι της Ιστορίας κοιτάζοντας όλες τις ακρότητες που έλαβαν χώρα σε μια δικαιολογημένα μαρτυρική για όλους πόλη.

    Μια ενδιαφέρουσα έρευνα με πολλές πηγές και ανεξαρτησία κρίσης.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τριπολιτσά. Μαρτυρική πόλη
    Συγγραφέας:

    Παναγιώτης Βέμμος

    Εκδόσεις:

    Κέδρος, Φεβρουάριος 2024

    Επιμέλεια

    Αρετή Βάνα

    Σελίδες:

    168

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-960-04-5384-3

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular