More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΦένια, η αγαπημένη των ήχων, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Φένια, η αγαπημένη των ήχων, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ.: Έφη Λαδά)

    Ο Άλκης είναι ο αφηγητής αυτής της ιστορίας. Έχει πολλά να πει για τη Φένια, την κοκκινομάλλα αδερφή του με τα μεγάλα μάτια. Η Φένια είναι ένα κορίτσι με πολλά αρίσματα. Κολυμπάει σαν δελφίνι.Τα δάχτυλά της χορεύουν όταν παίζει πιάνο.και πάντα κερδίζει στα μουσικά παιχνίδια. Αναγνωρίζει τον καθένα από το περπάτημά του και πάντα χαμογελάει! Το χαμόγελό της είναι χρωματιστό σύννεφο που διώχνει τα γκρίζα σύννεφα. Και η καρδιά της απέραντος ουρανός που χωράει όλου του κόσμου τα παιδιά. Ακόμα και τους ψευτοπαληκαράδες της τάξης που δε διστάζουν να της βάζουν τρικλοποδιές για να πέφτει. Η Φένια έχει πολλά χαρίσματα κι ένα χαρακτηριστικό. Με τα μεγάλα όμορφα μάτια της δεν βλέπει. Είναι άτομο με αναπηρία όρασης. Η Φένια μοιάζει εύκολο θύμα λοιπόν, για τον Μήτσο και την παρέα του. Η Φένια αντιδρά με αξιοπρέπει στη λεκτική και σωματική βία που της ασκείται. Ο Άλκης αντιθέτως γίνεται έξαλλος τόσο με τους νταήδες, όσο και με τη δασκάλα που μολονότι το έμαθε δεν τους τιμωρεί. Αντιθέτως όλοι μαζί καλούνται να παίξουν παιχνίδια με τα μάτια κλειστά. Ξαφνικά ο κόσμος αποκτά άλλη διάσταση για τα παιδιά. Οι ήχοι μεταφέρουν πολύτιμα μηνύματα. Οι μυρωδιές γίνονται εντονότερες. Η αφή επιστρατεύεται για να αποφύγουν αντικείμενα – παγίδες και να προσανατολιστούν τα παιδιά στο χώρο. Για λίγο όλοι ζήσανε στον κόσμο της Φένιας. Έναν κόσμο γεμάτο ήχους, μυρωδιές, αγγίγματα και πολλή φαντασία.

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου δημιούργησε μια ιστορία ευαίσθητη και τρυφερή, γεμάτη παρομοιώσεις και μεταφορές. Με το εξαιρετικό εύρημα του αφηγητή-αδερφού επιτυγχάνει την άμεση, πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Κι επειδή ο αδερφός δικαιούται να υπερβάλει λόγω της αγάπης του, αποφεύγεται ο σκόπελος της ηρωοποίησης της τυφλής ηρωίδας. Η Φένια είναι ένα όμορφο ξεχωριστό πλάσμα, ειδικά στα μάτια του Άλκη, με αναπηρία όρασης. Είναι αυτή που είναι με όλα τα χαρακτηριστικά της. Για κάποιους σαν τον Μήτσο είναι εύκολο θύμα. Είναι αυτοί που το διαφορετικό το φοβούνται και το χλευάζουν. Κι εκεί παρεμβαίνει η δασκάλα. Η στάση της απέναντι στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα είναι καθοριστική για τα παιδιά. Η συγγραφέας άλλωστε, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό αφού είναι και η ίδια εκπαιδευτικός.

    Η εικονογράφηση της Έφης Λαδά απογειώνει πραγματικά το βιβλίο! Ζεστά χρώματα και αποχρώσεις αγκαλιάζουν όχι μόνο το μάτι αλλά κυρίως την ψυχή του αναγνώστη. Οι εικόνες κινούνται με χάρη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, έγχρωμης κι ασπρόμαυρης απεικόνισης. Κορυφαία κατά τη γνώμη μας, στιγμή αποτελεί το σαλόνι που παρουσιάζει τη Φένια ως αναγνώστρια γραφής braille! Εξαιρετικά είναι εξάλλου και τα ασπρόμαυρα εσώφυλλα!

    Το βιβλίο έχει λάβει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2012).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Φένια η αγαπημένη των ήχων
    Συγγραφέας: Γιώτα Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
    Έπαινος γυναικείας λογοτεχνικής συντροφιάς 2012
    Εκδόσεις: Πατάκη, 2015
    Διόρθωση: Ελίνα Πάντου-Κίκκου
    ISBN: 978-960-16-5621-2

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular