More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΒιβλία γνώσεωνΦανταστική βόλτα στη Φλωρεντία, της Μελίνας Ηλιοπούλου (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία, της Μελίνας Ηλιοπούλου (εικ.: Φίλιππος Φωτιάδης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-12) – Βιβλίο γνώσεων/ταξιδιωτικός οδηγός

    Η Φλωρεντία προφέρεται Φιρέντσε, ήταν πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ιταλίας για πέντε χρόνια πριν ενάμιση αιώνα και τη διατρέχει ο ωραιότατος ποταμός Άρνος όπου θα πάτε και θα βγάλετε θαυμάσιες φωτογραφίες όταν δεν βλέπεται έργα τέχνης με τα οποία είναι γεμάτη η πόλη των τετρακοσίων χιλιάδων κατοίκων.

    Δεύτερο βιβλίο της σειράς ταξιδιωτικών οδηγών της Μελίνας Ηλιοπούλου. Μετά το Λονδίνο, ταξιδεύουμε με μια φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Μετά τη μεγάλη μητρόπολη της Γηραιάς Αλβιώνας, λέγε με Λονδίνο, η εκπαιδευτικός και ξεναγός Μελίνα Ηλιοπούλου, με τις εκδόσεις Καλέντη μας μεταφέρουν κάπου λιγότερο μητροπολιτικά, περισσότερο ρομαντικά και σίγουρα πιο μεσογειακά και πιο κοντά τη δική μας πατρίδα. Η φανταστική βόλτα στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, σε μια περίοδο που μειώσαμε τα ταξίδια κατά πολύ, λόγω κόβιντ ή οικονομικής δυσπραγίας, είναι ένα βάλσαμο, ακόμα κι όταν τα κάνεις νοερά. Με αρωγό την εικονογραφική ματιά του Φίλιππου Φωτιάδη, η Φλωρεντία, μια κατά κοινή παραδοχή όμορφη πόλη (δύσκολα θα βρεις κάποιον που δεν του αρέσει η Φλωρεντία) γίνεται μια ταξιδιωτική όαση προς την περίοδο της Αναγέννησης και τα μεγάλα brand του Firenze: Λεονάρντο Ντα Βίντσι (μουσείο με εφευρέσεις του να δεις), Πινόκιο που κρέμεται από παντού και πωλείται σε κάθε μορφή, Μιχαήλ Άγγελος, Μποτιτσέλι και φοβερή Πινακοθήκη να δεις, Δάντη, Βοκάκιο, Αμέρικο Βεσπούτσι και Γαλιλαίο να δεις, τρένα και διαδρομές προς νότο και βορρά να δεις αφού η Φλωρεντία στέκει κάπου στη μέση, αμπέλια και χρυσές ελιές να δεις, ανάκτορα και παλάτσα να δεις, ποταμό και γεφυροπεράσματα να δεις, μικροπωλητές και καλλιτέχνες σε κάθε γωνιά να δεις, πλατείες, εκκλησίες, παγωτά παντού να δεις και το ένα τρίτο της παγκόσμιας τέχνης, βάσει UNESCO, που βρίσκεται σε αυτήν και μόνο την πόλη, αυτό και μόνο αρκεί για να έρθεις να δεις.

    Εστιάζοντας

    Και στο πρώτο βιβλίο, η Μελίνα Ηλιοπούλου στον ρόλο της ξεναγού είχε δώσει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ στη βόλτα της, που ισορροπούσε μεταξύ γνώσης, ταξιδιωτικού οδηγού και ημερολογίου κάποιου ερασιτέχνη ταξιδευτήπου περιηγείται και μας ανταποκρίνεται τα σπουδαία μιας πράγματι ιστορικής πόλης, γεμάτης τέχνης, επιστήμης, νεωτερισμούς, αρχιτεκτονικής, θρησκείας, κοσμοπολιτισμού.

    Τα σημαντικά είναι το χιούμορ, η ανάλαφρη γραφή που διατηρεί αχτίδες λογοτεχνικότητας και δεν γέρνει προς ένα κουραστικό αράδιασμα πληροφοριών, το προσωπικό στίγμα και ηχόχρωμα της αφηγήτριας που ζεσταίνει τη σχέση του κειμένου με τον/την αναγνώστη/-στρια και η φροντισμένη έκδοση στο σύνολό της που διατηρεί τους ποιοτικούς δείκτες του βιβλίου ψηλά.

    Δεν χρειάζεται να πας στη Φλωρεντία για να το διαβάσεις. Ένας πολιτισμός, μια σπουδαία πόλη, ένα κέντρο πολιτισμού και σπουδαίων ανθρώπων, μεστά και καλαίσθητα∙ και λόγω Φίλιππου Φωτιάδη ασφαλώς.

    Για αναγνώστες από 6-6,5 περίπου ετών με κέντρο το 7-11.

    Εκδόσεις Καλέντη.

    Διακρίσεις

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο συμπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία των βιβλίων με βιβλία γνώσεων/πληροφοριακά κείμενα.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία
    Συγγραφέας: Μελίνα Ηλιοπούλου
    Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης
    Εκδόσεις: Καλέντης, Οκτώβριος 2022
    Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 13,5 Χ 19
    ISBN: 978-960-594-096-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular