More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗθοποιοί-ΣκηνοθέτεςΦώτης Σπύρος και Νίκος Χρηστίδης μιλούν για τον εμβληματικό Οδυσσεβάχ που περιοδεύει...

    Φώτης Σπύρος και Νίκος Χρηστίδης μιλούν για τον εμβληματικό Οδυσσεβάχ που περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα

    Ο δημοφιλής ηθοποιός Φώτης Σπύρος και ο ιδιαιτέρως ταλαντούχος Νίκος Χρηστίδης  μιλούν στο ELNIPLEX για την απόφασή τους να παρουσιάσουν το φετινό καλοκαίρι, το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, με την εξαιρετική μουσική του Διονύση Σαββόπουλου, Οδυσσεβάχ. Οι δυο ηθοποιοί, εκτός από τους ρόλους που θα ενσαρκώσουν  στους μαγικούς κόσμους της περίφημης Ελληνίδας δημιουργού, υπογράφουν την σκηνοθεσία και την παραγωγή του έργου.
    Συνέντευξη στην Κατερίνα Γούδα.

    Φώτης Σπύρος, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης

    Από τους Γκριμμ στην Ξένια Καλογεροπούλου;

    Φ. Ταξίδια, ταξίδια, ταξίδια. Έτσι είναι η ζωή: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ με σπουδαίους δημιουργούς που αφήνουν τα ίχνη τους στον χρόνο. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτές.

    Μήπως κι εκείνη έχει κάτι σκοτεινό όπως οι Γκριμμ;

    Φ. Ναι, σίγουρα, τα έργα της κυρίας Καλογεροπούλου, όπως όλα τα παραμύθια στην παγκόσμια βιβλιοθήκη έχουν και σκοτάδι, άλλωστε έτσι αντιλαμβανόμαστε το φως, συγκρίνοντας το με το σκοτάδι. Χρήσιμο είναι και αυτό… δικό μας.

    Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

    Ν. Είναι από αυτές τις ιδέες που σου έρχονται στο μυαλό, όταν αφήνεις την φαντασία ελεύθερη να οργιάσει και σκέφτεσαι ποιο θα ήταν το ιδανικό. Ήταν πιστεύω η ιδανική επιλογή για εμάς. Τώρα έγινε ένα υπέροχο ταξίδι δημιουργίας με ωραίους συνταξιδιώτες.

    Ο Οδυσσεβάχ αποτελεί μια ιστορία που έχει υφάνει η Ξένια Καλογεροπούλου το 1980 με στοιχεία από την Οδύσσεια, τις Χίλιες Και Μια Νύχτες, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, λαϊκά παραμύθια και μύθους. Την είχατε δει τότε;

    Φ. Το 1995 είδα την παράσταση ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ σε σκηνοθεσία ΣΤΑΜΑΤΗ ΦΑΣΟΥΛΗ στο θέατρο ΠΟΡΤΑ μαγεύτηκα και τότε συνειδητοποίησα ότι με αυτό το έργο θα ξανασυναντηθούμε. Και να τώρα, αυτό το καλοκαίρι, που ήρθε η ώρα να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα μεγάλο, δύσκολο αλλά συνάμα υπέροχο στοίχημα.

    Ν. Από κάποιον επαγγελματικό θίασο όχι… όμως είχα διαβάσει το έργο, όπως αρκετοί φαντάζομαι. Παρακολούθησα το έργο όμως, ανεβασμένο από κάποιο σχολικό θίασο πριν από λίγα χρόνια. Με συγκίνησε, ήταν υπέροχη εμπειρία γιατί πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο που σε αγγίζει σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι. Έτσι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τώρα είναι ή σειρά μου με μεγάλη τιμή, σεβασμό και χαρά να ενσαρκώσω το ρόλο του Μαρούφ, που αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για μένα να δουλεύω πάνω σ’ έναν τόσο απαιτητικό και μεγάλο ρόλο.

    Ο Νίκος Χρηστίδης στον ρόλο του Μαρούφ: “Αποτελεί μια σημαντική εμπειρία για μένα να δουλεύω πάνω σ’ έναν τόσο απαιτητικό και μεγάλο ρόλο”

    Η Ξένια Καλογεροπούλου, παλαιότερα είχε δηλώσει: « …. Με κέφι παιδιού και αγωνία ενηλίκου, προσπάθησα να φτιάξω το παραμύθι που θα ήθελα να παίξω». Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

    Φ. Η δική μου ανάγνωση σε αυτό το σπουδαίο έργο είναι καθαρά …Αριστοφανική. Αμέσως είδα…με τα μάτια της ψυχής, αυτά που βλέπουν πάντα καθαρά, ότι αν ο Αριστοφάνης είχε γράψει ένα έργο για παιδιά θα μπορούσε να είναι αυτό. Έχει το χαρακτηριστικό κωμικό δίδυμο της αττικής κωμωδίας, τον χορό, τα επεισόδια , την έξοδο… Ένας  Αριστοφάνης  λοιπόν χωρίς  βωμολοχίες και πολιτικό ίσως υπόβαθρο, αλλά με πολύ χιούμορ, φαντασία , δράση, ανατροπές και συναίσθημα. Τι καλύτερο για τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι;

    Ν.  Είναι ένα έργο ριζωμένο μέσα μας, απόλυτα ελληνικό καθώς έχει πολλά στοιχεία γνώριμα, που αντλούνται από τον Όμηρο αλλά και τη Λαϊκή παράδοση. Είναι  μια παράσταση φτιαγμένη με κέφι και μεράκι… αλλά και ουσία. Σημαντικά χαρακτηρίστηκα που είναι ζητούμενα από όλους μας, συντελεστών και θεατών.

    Καλογεροπούλου – Σαββόπουλος, μια σύμπραξη πριν σαράντα χρόνια που ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του παιδικού θεάτρου. Ένα έργο που έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές, έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει γίνει βιβλίο. Γιατί επιλέγετε το συγκεκριμένο έργο;

    Ν. Το συγκεκριμένο έργο πραγματικά άλλαξε την πορεία του θεάτρου για παιδιά. Η πολυετής εμπειρία αλλά και το ταλέντο των δημιουργών του φυσικά έπαιξαν κύριο ρόλο σε αυτό. Δημιούργησαν ένα έργο έχοντας άριστη γνώση θεάτρου και μουσικής. Ο Οδυσσεβάχ αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιλογές για κάποιον που θέλει να παρουσιάσει μια παράσταση άρτια σε δομή, διασκεδαστική αλλά παράλληλα διδακτική για μικρούς και μεγάλους

    Φώτης Σπύρος

    Συντελεστές- συνεργασία;

    Φ. Είμαι πολύ τυχερός. Νομίζω ότι έχουμε φτιάξει την καλύτερη ομάδα με το Νίκο Χρηστίδη, συνεργάτη και συμπαραγωγό. Έχω πολύ καιρό να δω ανθρώπους με τόση αυταπάρνηση και δοτικότητα, ταγμένους στο θέατρο. Ώρες ώρες ξεχνιέμαι και τους θαυμάζω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτούς τους φετινούς μου ανθρώπους και συνεργάτες.

    Ν.  Στο πλευρό μου μαζί με τον Φώτη Σπύρο φυσικά, είναι τέσσερις πολύ αξιόλογοι – και το εννοώ – συνάδελφοι! Έχω τη χαρά να αναφέρω τα ονόματά τους, είναι η Ήρα Δαμίγου, ο Ορφέας Παπαδόπουλος, ο Φλάβιους Νεάγκου και ο Ευθύμης Τζώρας. Είναι άνθρωποι που λατρεύουν αυτό που κάνουν, όπως κι εγώ, κι έτσι η συνεργασία μας μόνο καρπούς μπορεί να φέρει.

    Γιατί επιλέγετε για άλλη μια φορά παιδικό θέατρο, παρόλο που έχετε δηλώσει πως τα παιδιά είναι αμείλικτα;

    Φ. Γι’ αυτό ακριβώς. Μου αρέσει να μην μου χαρίζονται. Προχωράς μόνο απευθυνόμενος στους καλύτερους. Και αναρωτιέμαι υπάρχουν καλύτεροι θεατές, από τα πολύ αυστηρά παιδιά; Η απάντηση είναι “Όχι, γιατί η αντίδραση των παιδιών είναι αληθινή, όποια κι αν είναι.”

    Ν.  Το παιδικό θέατρο δεν διαφέρει σε τίποτα από μια παράσταση ενηλίκων, παρά μόνο στη θεματολογία και την ιστορία του έργου που θα παρουσιαστεί. Μέλημά μας είναι να ανεβάζουμε παραστάσεις που μπορεί να παρακολουθήσει όλη η οικογένεια.

    Ποια η προσφορά του θεάτρου; Θεωρείς πως τα παιδιά πρέπει να μυηθούν σε αυτό; Μήπως πρέπει να μυηθούν πρώτα οι γονείς;

    Φ. Το θέατρο υπάρχει ασταμάτητα από τότε που δημιουργήθηκε η ανάγκη αυτή του ανθρώπου, πριν 2500 χρόνια. Ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο, τις πολιτικές καταστάσεις και τις κοινωνικές συνθήκες, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη το θέατρο και προσφεύγουν σε αυτό. Το καλύτερο λοιπόν  που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να μυήσουν τα παιδιά στην θεατρική πράξη. Αυτό θα αποτελέσει κέρδος σίγουρα για τον χαρακτήρα, την δημιουργικότητα, τη φαντασία και φυσικά τη κρίση και τα συναισθήματά τους.

    Ν. Το πόσο μεγάλη είναι η προσφορά του θεάτρου μπορείς να το καταλάβεις συνομιλώντας με ανθρώπους την στιγμή που είδαν για πρώτη φορά στη ζωή τους θέατρο. Είχα την τύχη να παίξω θέατρο σε ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ ξανά και πραγματικά έβλεπες πόσο λυτρωτικό ήταν γι αυτούς, αλλά και για εμάς. Το θέατρο μπήκε στη ζωή των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που διατηρήθηκε τόσες χιλιάδες χρόνια, παίζοντας τον ίδιο ρόλο -ψυχαγωγία, εκπαίδευση, λύτρωση- σχεδόν αναλλοίωτο. Θεωρώ  λοιπόν πως είναι καθήκον των γονιών να δέχονται τα παιδιά τους, τέτοια ερεθίσματα.

    Εν μέσω οικονομικής και πολιτικής αστάθειας της χώρας , πως επηρεάζεται το θέατρο και ιδικά το παιδικό;

    Ν. Νομίζω θετικά. Η ιστορία μας δείχνει ότι σε αντίστοιχες στιγμές κρίσης γεννιούνται όμορφες συνεργασίες και συντεχνίες. Επίσης ο κόσμος που στρέφεται  στο θέατρο είναι όλο και περισσότερος. Σε δύσκολες περιόδους μιζέριας αναζητάς να γεμίσει η ψυχή σου…

    Φώτη έχεις σκεφτεί ή έχεις γράψει ένα δικό σου έργο;

    Φ. Έχω γράψει και έχω  σκεφτεί. Άλλωστε για να σκηνοθετήσω  κάτι, χρειάζομαι να το ξαναγράψω… μέσα μου… οπότε είμαι κατ εξακολούθηση συγγραφέας, τιμώντας με σεβασμό τον αρχικό δημιουργό του έργου.

    Με την συγγραφέα του έργου Ξένια Καλογεροπούλου

    Φώτη και Νίκο, τι ζητάτε από τη τέχνη σας;

    Φ. Ζητώ από το θέατρο να μου επιτρέπει να του προσφέρω.

    Ν. Ζητάω να εκφράζω την δική μου γενναιότητα και να μην φοβάμαι να πω την άποψή μου.

    Πιστεύεις ότι εισπράττει το κοινό αυτό που του προσφέρεις και τι κερδίζει από αυτό ένα παιδί και αντίστοιχα ένας ενήλικας;

    Φ. Μετά από 25 χρόνια σε αυτήν την δουλειά νομίζω ότι κάτι προσφέρω για να υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που με στηρίζουν.

    Ν. Κανείς νομίζω δεν μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία του θεάτρου, ειδικά όταν αυτό γίνεται με αγάπη, σοβαρότητα, σεβασμό και πολύ μελέτη. Όλοι οι θεατές μικροί και μεγάλοι παρακολουθώντας μια παράσταση μπορούν να ονειρευτούν, να ταξιδέψουν, να ευτυχίσουν και να πετάξουν πλάι στους ήρωες του έργου.

    Φώτη δουλεύεις χρόνια. Πάντα στο θέατρο;

    Φ. Είμαι υπηρέτης του θεάτρου. Έχω μάθει να σκέπτομαι να αισθάνομαι και να αναπνέω μέσα από το θέατρο. Το αγαπώ με αγάπη αληθινή. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς (Γέλια).

    Κωμωδία, Δράμα, παιδική σκηνή. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

    Φ. Το θέατρο είναι ένα και μέσα σε αυτό χωρούν τα πάντα.

    Πότε κατάλαβες πως θέλεις να γίνεις ηθοποιός;

    Φ. Δεν κατάλαβα ποτέ ότι ήθελα να γίνω κάτι άλλο. Αν είχα καταλάβει κάτι τέτοιο ίσως να μην ήμουν ηθοποιός. Είναι σαν αυτό που λέω στα παιδιά μου στην δραματική σχολή, που διδάσκω, «Μπορείς να μην γίνεις ηθοποιός; Αν μπορείς… μη γίνεις».

    Ν.  Από πολύ μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός. Κάθε φορά που πήγαινα, ως παιδί στο θέατρο, έλεγα μέσα μου γιατί να μην μπορώ κι εγώ να το κάνω αυτό; Αν με ρωτάς τώρα, δεν ξέρω αν έκανα την σωστή επιλογή, αλλά σίγουρα είναι αυτό που με γεμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο…

    Κάτω: Φώτης Σπύρος, Νίκος Χρηστίδης, Πάνω: Ευθύμης Τζώρας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Φλάβιους Νεάγκου και Ήρα Δαμίγου,

    Γιατί και σκηνοθέτης;

    Φ. Δημιουργώ πιο ολοκληρωμένα έργα, εικόνες, ερμηνείες, παραστάσεις. Φτιάχνω ολόκληρο τον κόσμο ενός έργου. Το κάνω όπως το φαντάζομαι και όχι μόνο ένα χαρακτήρα.

    Σχέδια- όνειρα…

    Φ. Μέρα–νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο! Υγεία να έχουμε και από σχέδια και όνειρα άλλο τίποτα. Κουράγιο να έχουμε να τα πραγματοποιούμε!

    Ν. Ονειρεύομαι να μπορώ να κάνω τέχνη με ανθρώπους που αγαπώ και πιστεύω, να μπορώ να κάνω πράγματα που έχουν να πουν κάτι. Σχέδια δεν μου αρέσει να κάνω, σίγουρα όμως θα επιλέξω πράγματα που με γεμίζουν.

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη περιοδεία σας. Ευχαριστώ

    Φ-Ν. Εμείς ευχαριστούμε.

    https://www.elniplex.com/%ce%bf%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%83%ce%b5%ce%b2%ce%ac%cf%87-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1/

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular