More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Χάθηκα, της Μαριάχο Ιλουστράχο

    Χάθηκα, της Μαριάχο Ιλουστράχο

    xathika cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Δεν είμαι σίγουρος πώς βρέθηκα εδώ…”
    Η πρώτη φράση

    Η Mariajo Ilustrajo καλπάζει σε ένα πολύ σπουδαίο βιβλίο, το οποίο σε κάθε σελίδα χτυπάει την πόρτα δεκάδων σκέψεων και παραμέτρων της ζωής μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δεν ξέρει πώς βρέθηκε σ’ αυτή τη μεγάλη πόλη. Δεν ξέρει και τον δρόμο να γυρίσει σπίτι. Ίσως να μπορούσε να τον βοηθήσει κάποιος. Μα όλοι είναι απασχολημένοι, βιαστικοί, κάπου αλλού. Όπου κι αν σταθεί, δεν βρίσκει αυτό που ψάχνει. Μια ουρά για καφέ, κάποιες πληροφορίες σε κάποιον χάρτη, ένα μετρό που πάει κάπου στο άγνωστο. Και τότε, μέσα στο πλήθος, ακούγεται μια φωνή. “Γεια σου, Αρκούδε”. Είναι το πρώτο φιλικό χαμόγελο σε αυτή την πόλη. Και είναι και η πρώτη πρόσκληση. “Έλα, πάμε σπίτι”. Το κορίτσι τον φιλοξενεί. Κι όταν συνειδητοποιεί ποιες είναι οι ανάγκες του Αρκούδου, αναλαμβάνει να κάνει αυτό που πρέπει.

    Εστιάζοντας

    Μια αρκούδα βρίσκεται σε ανθρώπινο περιβάλλον. Σε μια μεγαλούπολη. Περιφέρεται. Όλα είναι άγνωστα, δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και όλα όσα δοκιμάζει ή σκέφτεται αποτυγχάνουν. Οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι. Ακουστικά, κινητά, κάποιοι λίγοι με έντυπα. Μια πόλη απορροφημένη στα μοναχικά της μονοπάτια, καίτοι τόσοι γύρω τους. Κανείς δεν δείχνει να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε όσα συμβαίνουν γύρω τους. Μια αρκούδα θα ήταν αναμφίβολα ένα αξιοπρόσεκτο θέαμα. Ωστόσο κανείς δεν της δίνει κάποια σημασία, μέχρι τη στιγμή που το κορίτσι θα γίνει ο παράγοντας Χ για την τύχη της.

    Η Mariajo Ilustrajo υπογράφει ένα αυθεντικό picture book για το πόσο χαμένοι, εκτός πλαισίου, έξω από τα νερά μας, μπορεί να βρεθούμε κάποια στιγμή, είτε από τύχη, είτε από επιλογή. Μια τύχη, μια αιώρηση σε ξένο τόπο, όπως κάποιου μετανάστη ή πρόσφυγα, από κάποιον τυχαίο, εκούσιο ή βίαιο εκτοπισμό. Μια αντικανονικότητα κυκλωτική, όπου κανείς δεν προσφέρεται να δώσει λύση, βυθισμένοι σε μια σύγχρονη μαστούρα μπλε ακτινοβολίας. Η κυρία στις πληροφορίες δεν σηκώνει καν το βλέμμα να δει ότι έχει να κάνει με αρκούδο. Σπρώχνει τον χάρτη που έχει μάθει να σπρώχνει. Βγάλε άκρη μόνος σου, αρκούδε. Πάντα μόνος σου θα είσαι εδώ. Μέχρι που ένα κορίτσι σηκώνει το βλέμμα και αλλάζει τον ρουν της ιστορίας. Στην αρχή κι αυτό προσπαθεί να βάλει τον αρκούδο στον δικό του κόσμο. Παραμένει ευγενικό. Αλλά δεν μπορεί να δει πόσο ξένο σώμα είναι ο αρκούδος εδώ. Σύντομα, όμως, θα καταλάβει τι θέλει ο αρκούδος και θα σταθεί αρωγός στην επιθυμία του. Είναι η στιγμή που παίρνει από τη βιβλιοθήκη της ένα βιβλίο με τίτλο Βόρειος Πόλος και αναγνωρίζει τη γενιά του, τον τόπο του και επικοινωνεί την επιθυμία του. Να τα βιβλία! Να ο σπουδαίος ρόλος τους να βλέπεις μέσα τους τον εαυτό σου, να μπορείς να εκφράσεις και να απεικονιστείς. Να συμπεριληφθείς, δίχως εξαιρέσεις. Το κορίτσι, συμπληρώνει το σχέδιο διάσωσης με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, λέγε με διαδίκτυο, και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

    Ουρανοξύστες γκρίζοι, με αιχμές και ακμές σαν ξυράφια, γκρίζοι δρόμοι και πλακόστρωτα, ένα γκρι να κυριαρχεί, να σαρώνει τα πάντα, καθώς το χρώμα μοιάζει λιγοστό, στοιχειώδες. Τα κόκκινα μαλλιά του κοριτσιού ξεχωρίζουν με την έντασή τους, είναι ένας εικαστικός δείκτης. Μαγνητίζουν το βλέμμα που αρχίζει να το ψάχνει και να το ακολουθεί. Λιτότητα στους περιβάλλοντες χώρους, λευκό στο φόντο πολλών σελίδων, κυρίαρχες οι μορφές του αρκούδου και των άλλων ανθρώπων, καλαισθησία παντού, όμορφες γραμμές και γεωμετρίες, διατάξεις που άλλοτε παραπέμπουν σε κλασικό picture κι άλλοτε σε comic panel ποικίλων διατάξεων με τις τρεις οριζόντιες λωρίδες να εντυπωσιάζουν σε δύο περιπτώσεις, τη στιγμή που ο αρκούδος έχει χαθεί και μέσα στο μετρό, λίγο πριν τη γνωριμία του με το κορίτσι.

    Έχουμε ένα πολυσήμαντο, πολυεπίπεδο, πολυ-αλληγορικό βιβλίο που συμπεριλαμβάνει στον υπαινικτικό κειμενικό και εικονογραφικό σχολιασμό του από τη μοναξιά, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τον καταναλωτισμό, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την προσφυγική κρίση, την αλληλεγγύη, τη συμπερίληψη, την ισορροπία βιβλία και τεχνολογίας, τη φιλία, την επιστροφή στην εστία και στον τόπο όπου ανήκει η καρδιά σου.

    Ανάγλυφος fluo τίτλος στο εξώφυλλο που αντανακλά φως στον σύγχρονο γκρίζο κόσμο.

    Βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις και να επεκτείνεις με τα παιδιά.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

    Διακρίσεις

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Χάθηκα
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Lost

    Συγγραφέας:

    Mariajo Illustrajo

    Εικονογράφος:

    Mariajo Illustrajo

    Εκδόσεις:

    Μικρή Σελήνη, Σεπτέμβριος 2023

    Μετάφραση:

    Μαριάννα Ψύχαλου

    Τυπογραφία:

    Άννα Σαπουντζή

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    22,5 Χ 29,5

    ISBN:

    978-618-5689-13-1

    RELATED ARTICLES

    Most Popular