More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΧάρτες- Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο, των Αλεξάντρα και Ντάνιελ Μιζελίνσκι

    Χάρτες- Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο, των Αλεξάντρα και Ντάνιελ Μιζελίνσκι

    Δεν είναι απλοί χάρτες αυτοί οι 59 δισέλιδοι χάρτες που θα σας ταξιδέψουν σε πενήντα χώρες των έξι μεγάλων κατοικημένων ηπείρων του πλανήτη. Είναι 59 κομψοτεχνήματα. Είναι εύκολο να επαινείς και να χαρακτηρίζεις. Ας εξηγηθούμε λοιπόν:

    Οι βραβευμένοι Πολωνοί Αλεξάνδρα Μιζελίνσκα και Ντάνιελ Μιζελίνσκι σχεδίασαν και προσεγγίζουν κάθε χώρα/περιοχή του κόσμου με μια απίθανη οπτική αποτύπωση προϊόντων, ζώων που ζουν ή απειλούνται, ενδυμασίας, διάσημων μνημείων και εμβληματικών κτιρίων, τοπικών σπεσιαλιτέ, χλωρίδα και πανίδας, γεωλογικών και κλιματικών ιδιαιτεροτήτων, ανθρώπινης δραστηριότητας και κορυφαίων προσωπικοτήτων.

    Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, που μπορεί ο καθένας να ελέγξει εύκολα ο καθένας αποτυπώνονται οι φιγούρες των Ομήρου, Πυθαγόρα, Κένταυρου, Σαπφούς, Μαρίας Κάλλας, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, ενός Έλληνα με παραδοσιακή στολή και αγοριού που παίζει αυλό, της Σειρήνας και μιας αρχαιολόγου ως προς τις ανθρώπινες μορφές, η ελιά, η αμυγδαλιά, το αμπέλι, η ρίγανη, το θυμάρι, ο βασιλικός, ο άνηθος, οι ανεμώνες, η κουτσουπιά από τη χλωρίδα της χώρας, το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα, οι ντομάτες, η μελιτζάνα, ο καπνός, το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι ως βασικά προϊόντα, η φασολάδα, ο σουβλάκι, το τζατζίκι, ο μουσακάς, η χωριάτικη σαλάτα ως η ντόπια κουζίνα, το χρυσό τσακάλι, ο μεσογειακός χαμαιλέοντας, ο πράσινος φρύνος, το αηδόνι, η μεσογειακή χελώνα, η καρέτα καρέτα, η ελληνική σαύρα, το ρινοδέλφινο, η μεσογειακή φώκια, η καφέ αρκούδα, το αγιόφιδο, ο αρουραίος των αγρών, ο λαγόγυρος, η σακοράφα, ο ροδοπελεκάνος ως η ξεχωριστή πανίδα της Ελλάδας, ο Παρθενώνας, ο Λευκός Πύργος, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Ηλείας, οι Μυκήνες, τα ανάκτορα της Κνωσσού, το ενετικό φρούριο Κουλές, τα ερείπια της Αρχαίας Σπάρτης, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το μαντείο των Δελφών, το ρωμαϊκό ωδείο, τα μοναστήρια στα Μετέωρα, ο Όλυμπος, ο θησαυρός του Ατρέα, το φαράγγι του Βίκου, ο ανεμόμυλος της Μυκόνου, η αρχιτεκτονική της Σαντορίνης, τα ερείπια του ναού της Ήρας στη Σάμο, οι μονές του Αγίου Όρους, το παλάτι των μεγάλων μάγιστρων του τάγματος των Ιωαννιτών στη Ρόδο ως τα κυρίαρχα μνημεία και αξιοθέατα, η τριήρης, το θαλάσσιο σκι, τα ιστιοφόρα ως άλλα αξιοσημείωτα.

    Αντιλαμβάνεται κανείς από την παραπάνω μακροσκελή παράγραφο ότι οι δημιουργοί του βιβλίου κάνουν μια πραγματικά φανταστική και πλήρη περιήγηση, μια μεστή επισκόπηση του πολιτισμού κάθε χώρας ή περιοχής που εξερευνούν. Μέσα σε μόλις δύο σελίδες αποτυπώνουν τις σημαντικότερες πτυχές της παραγωγής, των έμβιων όντων της, των δημιουργιών της με μπορώ να πω υψηλή εκπροσώπηση που φανερώνει πολύ καλό ψάξιμο και μελέτη κάθε χώρας.

    Οι χάρτες τους είναι πολυθεματικοί, πολυπαραγοντικοί, συνδυάζοντας στοιχεία πολλών θεματικών (π.χ. χάρτης προϊόντων ή μνημείων/πολιτιστικός), γεωφυσικών και πολιτικών χαρτών σε έναν ενιαίο πολυσυλλεκτικό.

    Και εντάξει, οι χάρτες είναι για όσους τους αγαπούν πολύ, δεκτό. Έχουν φανατικούς και άλλους που τους κοιτούν αδιάφορα. Σύμφωνοι. Εν προκειμένω, όμως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σας είπα και παραπάνω: οι χάρτες αυτοί δεν είναι απλοί χάρτες. Δείτε:Και εστιάζοντας:

    Πρόκειται για χάρτες πρώτης ανάγνωσης, παιδιά! Βλέποντας ένα παιδί αυτό το δισέλιδο της Ελλάδας, επί παραδείγματι, μπορεί να διαβάσει ζώα, φυτά και φαγητά, μνημεία και δραστηριότητες των ανθρώπων, να εντοπίσει με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου τον τόπο όπου ζει, να δει τι παράγεται και τι υπάρχει κοντά του και βλέποντας τις λέξεις πλάι σε κάθε απεικονιζόμενο, να βοηθηθεί να σπάσει παράλληλα και τον κώδικα της γλώσσας.

    Ασφαλώς από το περιεκτικό μάθημα ιστορίας και πολιτισμού, κάθε παιδί, αναλόγως της ηλικίας και των ενδιαφερόντων του θα αποκομίσει διαφορετικές πληροφορίες. Η Καρέτα-Καρέτα στο νότιο Ιόνιο, η αρκούδα στη βόρεια Ελλάδα, ο ανεμόμυλος στη Μύκονο δεν είναι τρεις απλές εικονίτσες, αλλά δυναμικές απεικονίσεις που θα οδηγήσουν το παιδί να ασχοληθεί περαιτέρω με την απειλή της Καρέτα-Καρέτα και της καφέ αρκούδας, την αιολική ενέργεια και τους ανέμους του Αιγαίου.

    Κάθε δισέλιδο είναι ένα διαφορετικό ταξίδι. Μπορείτε να σταθείτε και να γνωρίζετε σε βάθος τον πολιτισμό κάθε χώρας. Να προβληματιστείτε από συνήθειες (π.χ. Ταυρομαχίες), να θαυμάσετε δημιουργήματα (καθεδρικούς, αρχαίους ναούς κ.α.), να τολμήσετε συνταγές από Μπλομπερσόπα στη Σουηδία και Μαμαλίγκα στη Ρουμανία μέχρι Ρατατούι στη Γαλλία και Παέγια στην Ισπανία. Ανοίξτε διαδίκτυο, αναζητήστε πηγές, δείτε φωτογραφίες, βίντεο, ντοκιμαντέρ, εμβαθύνετε. Και κυρίως, μην αφήνετε ένα διστακτικό παιδί να κοιτάει μηχανικά ένα βιβλίο σε στυλ “οκ, και τι να το κάνω εγώ αυτό τώρα”. Αποκαλύψτε του τη μαγεία του κόσμου, ταξιδέψτε μαζί του, ονειρευτείτε να μαζέψετε χρήματα μήπως τολμήσετε ένα ταξίδι αναλόγως των δυνατοτήτων σας (και στη διπλανή πόλη της Ελλάδας να πάτε έχει αξία).

    Πρόκειται για βιβλίο διαμάντι στα χέρια ενός ανθρώπου που θα το στολίσει στη βιβλιοθήκη ενός παιδιού. Και για να ιντριγκάρετε λίγο περισσότερο τα παιδιά… έχεις δει γκέιζερ στην Ισλανδία; Ξέρεις πού ζει ο κόκκινος σκίουρος; Έχεις δει σε ποιες χώρες κάνουν σκι έξι μήνες το χρόνο; Τι τρώνε οι Ιάπωνες; Ξέρεις ότι η μακαρονάδα που φάγαμε προχθές είναι ιταλική; να δες. Το τένις που σ’ αρέσει ξέρεις που γεννήθηκε; Έχεις δει πελώρια μπαομπάμπ;

    Απολαύστε το ταξίδι!

    Εκδόσεις Πατάκη

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Zbigniew Preisner – Song for the Unification of Europe (Patrice’s version)

    Chopin – Nocturne op.9 No.2

    Mariachi Instrumental de Mexico de Rafael Arteaga Tema De Un Lugar De Verano

    While My Guitar Gently Weeps (Instrumental Version)

    Madame Butterfly – Maria Callas

    Billie Holiday – Fine And Mellow [Instrumental Only]

    Motorcycle Diaries – De Usuahia a la Quiaca – Gustavo Santaolalla (HD)

    Storm-Antonio Vivaldi

    Adagio – Johann Sebastian Bach

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χάρτες- Ένα εικονογραφημένο ταξίδι στον κόσμο
    Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μιζελίνσκι, Ντάνιελ Μιζελίνσκι
    Εικονογράφηση: Αλεξάνδρα Μιζελίνσκι, Ντάνιελ Μιζελίνσκι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Mapy
    Μετάφραση: Αναστασία Χατζηγιαννίδη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2020
    Υπεύθυνη έκδοσης: Υβόνη Καρύδη
    Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
    DTP: Σπυριδούλα Βονίτση
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 27,2 Χ 37
    ISBN: 978-960-16-8428-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular