More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΧιονισμένη πλατεία, των Βασιλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Χιονισμένη πλατεία, των Βασιλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Η «Χιονισμένη Πλατεία» είναι ένα μυθιστόρημα που σε καθηλώνει. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η αγωνία, το μυστήριο, οι ανατροπές και ένα μυστικό που αλλάζει τα δεδομένα και ρίχνει φως στην αλήθεια. Ένα παιχνίδι ρόλων που ο καθένας λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος της ιστορίας και μια σειρά από αλληλένδετα γεγονότα, με κεντρικό πρόσωπο ένα παιδί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς του με τη συμπεριφορά του.

    Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένα μοναχοπαίδι, ο Αντρέας, μεγάλος θεατρίνος και δεινός στο να κατασκευάζει ιστορίες με την φαντασία του και να αραδιάζει του κόσμου τα ψέματα. Πολλές φορές έφερνε σε δύσκολη θέση τους γονείς του, καθώς εξιστορούσε στη δασκάλα του ότι οι γονείς του μάλωναν συνέχεια και θα χώριζαν, ότι ο πατέρας του μεθούσε, ότι η μαμά του τον έκλεινε σ΄ ένα σκοτεινό δωμάτιο. Η δασκάλα είχε συμβουλέψει τους γονείς να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο, όμως ο Αντρέας δεν ήθελε ούτε να ακούσει κάτι τέτοιο. Έτσι πάντα υποχωρούσαν μπροστά στην αδυναμία που είχαν στο παιδί τους και συγχωρούσαν τις αταξίες του και τα ψέματα που έλεγε, χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Ο Αντρέας όμως διασκέδαζε με τα ψέματά του και δημιουργούσε προβλήματα και στους συμμαθητές του στο σχολείο.

    Μια εκδρομή με το σχολείο και ένα ψέμα που θα σκαρώσει ο μικρός Αντρέας, θα σταθεί αφορμή για μια σειρά από εξελίξεις που θα αλλάξουν τον ίδιο και την οικογένεια του. Το ψέμα του αυτή τη φορά, δεν εξελίχθηκε σε φάρσα αλλά σε παραλίγο τραγωδία. Η φίλη του η Μυρτώ θα ξεχάσει τα πράγματα της στη θάλασσα και εκείνος θα προσποιηθεί ότι χάθηκε. Η αγαπημένη του δασκάλα θα κινδυνεύσει στη θάλασσα για να βρει το κορίτσι και ο Αντρέας θα μετανιώσει για το ψέμα του. Όμως δεν θα μιλήσει από φόβο μήπως χάσει την αγαπημένη του φίλη τη Μυρτώ. Το φταίξιμο ήταν όλο δικό του, όμως άθελά του τιμωρήθηκε η Μυρτώ και θα άλλαζε σχολείο. Ήταν η στιγμή που έπρεπε να πει την αλήθεια. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν ραγδαία, πήρε φωτιά το σπίτι της κυρά Μάρως που μέχρι χθες φρόντιζε η μητέρα της Μυρτώς, εξαφανίστηκε στη φωτιά ο γάτος του ο Τόμπι… Ο Αντρέας βρίσκεται σε σύγχυση. Μακάρι όλα αυτά να ήταν ένα κακό όνειρο…

    Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης καταφέρνουν να φτιάξουν μια ιστορία που κάνει τον αναγνώστη να αγωνιά ενώ παράλληλα εξελίσσεται μια ιστορία σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης που θα προβληματίσει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.
    Πολλά παιδιά έχουν την τάση να λένε μικρά και αθώα ψέματα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των άλλων και να γίνουν το επίκεντρο. Σίγουρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάζουμε την ταμπέλα του «ψεύτη» στο παιδί, αλλά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα αίτια που το οδήγησαν στο να πει ψέματα και να αναζητήσουμε θετικούς τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

    Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα επίμετρο από τη Μαρία Δρόσου, Ψυχολόγου – Πτυχιούχου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Το βιβλίο αναδεικνύει ένα από τα προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί. Με έξυπνο και ευρηματικό τρόπο μας δείχνει ότι οι ακραίες αντιδράσεις πολλές φορές δεν έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα το παιδί δοκιμάζει τους γονείς του να δει την αντίδρασή τους. Οι γονείς οφείλουν να είναι πάντα δίπλα στο παιδί, να το ακούνε, να το συμβουλεύουν, να το καθοδηγούν χωρίς τιμωρίες και απειλές, με σεβασμό και αγάπη.

    Μια πρωτότυπη ιστορία που θα σας τροφοδοτήσει με σκέψεις και προβληματισμούς και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για τις μεθόδους πειθαρχίας αλλά και το κέρδος της επικοινωνίας με τα παιδιά. Ο μικρός Αντρέας θα πάρει το μάθημα του, όμως θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα η παιδική του ψυχή. Η περιπέτεια που θα ζήσει θα επηρεάσει τον ίδιο και την οικογένεια του. Όταν ο αρχικός στόχος γίνει αντικείμενο προς εκμετάλλευση στο βωμό της τηλεθέασης και το πρόβλημα πάρει επικίνδυνες διαστάσεις κάποιος πρέπει να το σταματήσει.

    Εντυπωσιακό και αινιγματικό το εξώφυλλο της ιστορίας όσο και ο τίτλος του βιβλίου «Χιονισμένη πλατεία». Ο Αντρέας να στέκεται στη μέση της πλατείας και μέσα σε γυάλινη σφαίρα το ομοίωμα του. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα προσδίδουν μια δόση αγωνίας και μυστηρίου στην ιστορία και συνοδεύουν το κείμενο σχεδόν σε κάθε σελίδα. Η εικονογράφηση έχει γίνει από τη Σάντρα Ελευθερίου.

    Δεν θα σας αποκαλύψουμε το τέλος αυτής της υπέροχης ιστορίας που θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας μυστηρίου για μικρούς και μεγάλους.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Χιονισμένη πλατεία
    Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2016
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 15 Χ 22
    ISBN: 978-960-5631-18-5
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular