More
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_1068x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_1068x150
    patakis_asprixwra_405x150
    patakis_otan mas afise h thalassa_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΧρήση μάσκας στο νηπιαγωγείο; Κύριοι αρμόδιοι, ξανασκεφτείτε το!

    Χρήση μάσκας στο νηπιαγωγείο; Κύριοι αρμόδιοι, ξανασκεφτείτε το!

    Η νηπιαγωγός Αριάδνη Ευαγγελοπούλου, που διδάσκει στις Σέρρες, γράφει εκφράζοντας εύλογες απορίες για την κατάσταση που επικρατεί λίγο πριν το πρώτο κουδούνι που όπως φαίνεται θα γίνει για όλες τις εκπαιδευτικές δομές στις 7 Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τη χρήση μάσκας, διατυπώνει καίρια ερωτήματα καθώς φαίνεται ότι οι νηπιαγωγοί είναι πλήρως εκτεθειμένοι.

    Άνοιγμα σχολείων στις 7/9

    Αυτό που όλα τα Μ.Μ.Ε. δείχνουν την συμπαράσταση τους ΜΟΝΟ στους γονείς, για το γεγονός ότι δεν τους έχει ανακοινωθεί το σχέδιο της βέβαιης όπως ανακοινώθηκε λειτουργίας των σχολείων από τις 7/9 με αφήνει άναυδη! Λες και οι εκπαιδευτικοί είμαστε στην καλύτερη περίπτωση άτρωτοι και στη χειρότερη αναλώσιμοι!
    Φυσικά οι γονείς πρέπει να ενημερωθούν! Φυσικά! Το θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ!
    Αλλά πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί!

    Μας δίνετε μία εβδομάδα (5 εργάσιμες) να κάνουμε τι; Να καθαριστούν σχολεία, αυλές, να μελετήσουμε τα σχέδια λειτουργίας και να βρούμε τρόπους να ληφθούν μέτρα ασφαλείας;
    Την ιδιαιτερότητα των Νηπιαγωγείων τα οποία στις 7 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτούν προνήπια (πολλά τμήματα θα έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους προνήπια) την έχει θέσει κάποιος αρμόδιος; Τα Νηπιαγωγεία τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον πρέπει να έχουν ένα διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας από την υπόλοιπη πρωτοβάθμια. Αν δεν συμβεί αυτό, κανένα μέτρο προστασίας δεν μπορεί να ισχύσει! Αν έχουμε πλήρη τμήματα (20 έως 25 ατόμων), 1 Νηπιαγωγό και κανονικά ολοήμερα! Πρέπει να τα σκεφτείτε σοβαρά και ξεχωριστά από τις υπόλοιπες βαθμίδες!

    Η απορία μου είναι πάντα η εξής: Υπάρχει μία/ένας εν ενεργεία εκπαιδευτικός στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν ΚΑΙ τα Νηπιαγωγεία; Ξέρετε όλοι όσοι παίρνετε ανάλογες αποφάσεις ότι η/ο Νηπιαγωγός δεν έχει διάλειμμα, γραφείο, ούτε ένα λεπτό χαλάρωσης, άρα και δυνατότητα να βγάλει τη μάσκα έστω για μία ανάσα;

    Θέλουμε να ανοίξουν τα Νηπιαγωγεία! Αλλά όχι να πέφτουμε κάτω σαν τα κοτόπουλα! Ούτε να κλείνουν το ένα μετά το άλλο από την έλλειψη μέτρων προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του Νηπιαγωγείου τον Σεπτέμβριο! Και βέβαια υπεύθυνοι και υπόλογοι για την τήρηση των μέτρων να είναι όλοι! Όλος ο Σύλλογος Διδασκόντων!

    Την ύπαρξη καθαρίστριας σε όλο το ωράριο δεν την αναφέρω επειδή το θεωρώ αυτονόητη και έχω ακούσει ότι έχουν γίνει ήδη οι κατάλληλες ενέργειες! ΜΙΚΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ!
    Θέλουμε ανοιχτά Νηπιαγωγεία με το σωστό τρόπο, κάτω από αυτές τις συνθήκες!
    Θέλουμε συνεργασία για το καλύτερο… Όχι στείρα αντιπαράθεση!

    Περί χρήσεως μάσκας στα νηπιαγωγεία

    Κύριοι αρμόδιοι:
    Όταν λέτε εκτεταμένη χρήση μάσκας με πλήρη σύνθεση τάξης (έως 25 μαθητές σε έως 50 τ.μ) εννοείτε ΚΑΙ τα Νηπιαγωγεία; Εννοείτε ΚΑΙ τα προνήπια; Πολλά από τα οποία τον Σεπτέμβριο δε θα είναι ούτε 4 ετών;
    Υπάρχουν 2 απαντήσεις!

    Ναι ή Όχι!

    1.Αν ναι… ποιος θα είναι υπεύθυνος αν τα παιδάκια πάθουν κάτι από τη μάσκα; Ποιος θα είναι υπεύθυνος να τους φοράει και να τους βγάζει τις μάσκες για να πιουν νερό, για να φάνε, για να σκουπίσουν τη μύτη τους, για να ανασάνουν βρε αδερφέ; (Δεν εννοώ την ευθύνη να τους δείξουμε την σωστή χρήση μάσκας. Αυτήν ας πούμε ότι σε συνεννόηση και συνεργασία με τους γονείς, τη μοιραζόμαστε και την επωμιζόμαστε).

    Ποιος θα είναι υπεύθυνος να μην τις μπερδεύουν και να μην τις ανταλλάσσουν κατά λάθος ή ως παιχνίδι; Ποιος θα είναι υπεύθυνος αν ο γονιός έρθει και σου πει “εγώ δεν του φοράω μάσκα”; Θα το διώχνω; Αν σου πει “δεν έχω να του φορέσω μάσκα”; Θα μου δώσετε να του δίνω; Και αν δίνω στο ένα, θα πρέπει να δώσω σε όλα!
    Ποιος θα είναι υπεύθυνος αν το παιδάκι πάει στην τουαλέτα και μετά πιάσει τη μάσκα; Ξέρετε… η Νηπιαγωγός δε θα μπορεί να το συνοδεύει.
    Θα πρέπει να είναι με άλλα 20 έως 25 προνήπια – νήπια μέσα στην έως 50 τ.μ. τάξη, για να φροντίζει να τηρούνται τα μέτρα (Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κάποιος ότι φέτος θα προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτε άλλο).

    Στο ολοήμερο… Ποιος θα είναι υπεύθυνος να μη μπερδευτούν οι μάσκες στη διάρκεια του φαγητού και του ύπνου – χαλάρωσης; Πού θα τις αφήνουν;
    Και στο διάλειμμα;
    Τι θα γίνεται; Βάλε βγάλε! Και θα αφήνονται πού οι μάσκες;
    Επειδή εμένα κάπου πάει το φτωχό μυαλό μου για τον υπεύθυνο θα ρωτήσω (μανία που την έχω και γω):
    Αν συμβεί κάτι (που το ξέρετε πολύ καλά ότι θα συμβεί), φαντάζομαι ότι θα προχωρήσουμε σε έλεγχο τήρησης του πρωτοκόλλου.
    Λογικό μου ακούγεται.
    Αν λοιπόν εκεί αποδειχτεί ότι για όλους τους παραπάνω λόγους δεν γινόταν σωστή χρήση μάσκας (που δε θα γίνεται… το ξέρετε!) ή και καθόλου χρήση μάσκας, για επίσης ευνόητους λόγους, ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος; Και με ποιες συνέπειες;
    Επίσης κάπου πάει το μυαλό μου!

    2. Αν όχι… (Δε χρησιμοποιούν στο Νηπιαγωγείο μάσκα τα παιδιά). Ποιος θα προστατεύει και πώς τις Νηπιαγωγούς;
    Που να θυμίσω ότι δεν έχουν έδρα, άρα και τη δυνατότητα τήρησης αποστάσεων από τα παιδιά όπως οι άλλοι εκπαιδευτικοί!
    Είναι σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους σε απόλυτη και στενή επαφή με τα παιδιά!

    Θέλουμε απαντήσεις!
    ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ!
    Και δε θέλουμε κλειστά τα Νηπιαγωγεία!
    Θέλουμε ασφαλή τα Νηπιαγωγεία!
    Και αυτό δεν το βλέπουμε!
    Αν ανοίξετε έτσι σε 3 εβδομάδες αναλογιστείτε τι θα γίνει!
    Τα Νηπιαγωγεία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή!!!
    Ακούστε μας!!!
    Μικρά τμήματα και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας!
    Η μόνη λύση!

    Αριάδνη Ευαγγελοπούλου

    RELATED ARTICLES

    Most Popular