More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΧόρεψε μαζί μου, της Χριστίνας Αποστολίδη (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Χόρεψε μαζί μου, της Χριστίνας Αποστολίδη (εικ.: Θέντα Μιμηλάκη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-15) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Εγώ όμως δεν πρόκειται να το βαρεθώ. Ο χορός είναι όλη μου η ζωή
    (σελ. 40)

    Η Χριστίνα Αποστολίδη γράφει ένα πολύ όμορφο βιβλίο με ηρωίδα ένα δεκατετράχρονο κορίτσι με κώφωση που ανακαλύπτει ότι θέλει να γίνει χορεύτρια.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Άρης, το αγόρι που αγαπά κρυφά η Ισμήνη από την έκτη δημοτικού την κάλεσε στο πάρτι του, το Σάββατο. Ενθουσιασμός! Μεγαλώνει με τη μητέρα της και τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον Στέλιο που πηγαίνει πρώτη λυκείου. Εκείνη είναι δεκατέσσερα.

    “Για τη μαμά είμαι πάντα το μικρό κορίτσι που προσπαθεί να βρει τη θέση του στον κόσμο των ακουόντων. Μπορεί να μην ξέρω ποια είμαι, αλλά σίγουρα δεν είμαι αυτό το κορίτσι”. Η μόνη μη κωφή φίλη της είναι η Χριστίνα. Έχουν την ίδια ηλικία και μεγάλωσαν μαζί. Της Χριστίνα της αρέσει πολύ ο χορός. Στην Ισμήνη μάλλον όχι.

    Πήγαν μαζί. “Αυτή είναι η καλύτερη μου φίλη, η Ισμήνη”, είπε και με έδειξε. “Είναι κωφή, οπότε να της μιλάτε όπως της μιλάω εγώ τώρα, καθαρά και πάντα κοιτάζοντάς την”. Και να! Ο χορός γίνεται κάτι που συγκλονίζει και τη δονεί.

    “Έχεις, λέει, φοβερή αίσθηση του ρυθμού κι εκφραστικότητα στις κινήσεις σου. Θα ήθελε πολύ να μπεις στην ομάδα του κυρίου Ορέστη”.

    Εστιάζοντας

    Η Χριστίνα Αποστολίδη έχει βρει έναν συγγραφικό ρυθμό μετά Το πάρτι στο ποτάμι το οποίο μπήκε στη Λίστα White Ravens και στη Βραχεία της GreekIbby. Εκείνο ήταν ένα καλό βιβλίο που λόγω του mainstream θεματικού του πυρήνα ξεχώρισε. Το Χόρεψε μαζί μου, ωστόσο, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο με κεντρικό πρόσωπο κορίτσι, έφηβη, κωφή, η οποία τραντάζεται εκ θεμελίων από την κώφωση, η οποία προέκυψε νωρίς στη ζωή της λόγω υψηλού πυρετού. Έκτοτε, η οικογένειά της αναποδογύρισε. Ο μπαμπάς έφυγε μη μπορώντας να αντέξει το γεγονός της ακουστικής αναπηρίας, η μητέρα πήρε τα δυο παιδιά και μετακόμισαν στην Αθήνα, για να είναι πιο κοντά σε γιατρούς και θεραπείες. Το κομβικό γεγονός της απώλειας ακοής του μικρότερου παιδιού της οικογένειας έβαλε από νωρίς την Ισμήνη σε θέση ελέγχου των επιθυμιών και τολμημάτων της, τη δε μητέρα σε θέση ευθύνης και υπερπροστατευτικότητας.

    Η συγγραφέας αποτυπώνει πολύ καθαρά το τριαδικό οικογενειακό σχήμα της Ισμήνης, καθώς και τις άλλες δύο βασικές κοινωνικοσυναισθηματικές συνάψεις της, αυτή με τη φίλη της, Χριστίνα, κι εκείνη με τον έρωτά της, τον Άρη. Η Ισμήνη, ένα κορίτσι, που μεγαλώνει χωρίς πατέρα, με τη μητέρα να έχει επωμιστεί όλες τις ευθύνες, με μια γυάλα να θολώνει τα όνειρά της και να προστατεύει την ίδια, αλλά ταυτόχρονα και να την εμποδίζει να βρει τον εαυτό της, για πρώτη φορά γοητεύεται από κάτι. Το εύρημα ένα κωφό παιδί να μαγνητίζεται, να ηλεκτρίζεται κυριολεκτικά από κάτι που απαιτεί την ακοή ως βασική συνθήκη, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στην επιθυμία της, καθώς εντείνει και την αντίδραση της μητέρας της. Πώς θα χορέψεις ενώ δεν ακούς; Οι τριγμοί στο πάτωμα μιας πολύ δυνατής μουσικής μεταδίδουν τους ηχητικούς κυματισμούς και ένας καταιγισμός πρωτοφανών συναισθημάτων ρέουν μέσα στο έτοιμο να υποδεχθεί κάτι συνταρακτικό σώμα της.

    Η Ισμήνη αναγκάζεται να πει ψέματα για να υπηρετήσει το όνειρό της. Τον χορό και τον έρωτά της για τον Άρη. Είναι μια έφηβη που επιτέλους έχει σφυγμό. Και τα ψέματά της είναι η μοναδική οδός για να πάρει τη χαρά που στερείται. Έχοντας υπερεπάρκεια από ετεροπροσδιορισμό και καθοδηγούμενα ψυχολογικά mindsets, για πρώτη φορά η Ισμήνη νιώθει να πατάει στα δικά της βήματα με τα δικά της παπούτσια και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να μπορεί να την εμποδίσει.

    Παράλληλα, η συγγραφέας αναδεικνύει με συναισθηματική αξία τη σημασία και ευθύνη του να είσαι γονιός, τη διαρκή αίσθηση ανεπάρκειας που σε κυκλώνει σε αυτόν τον ρόλο, τις διαρκείς δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, ειδικά όταν τα παιδιά σου βαδίζουν μέσα στο δυσεξήγητο χάος της εφηβείας που εντείνει, απομονώνει, αποσυνθέτει, μεγιστοποιεί, αδιαφορεί για τα πάντα.

    Έχουμε πολύ καλό βιβλίο, ρυθμικό, ψαγμένο, ισροροπημένο, με καλοφτιαγμένους ήρωες, με ωραίες διακλαδώσεις που δεν στέκονται στην μετάδοση κάποιος αντικανονικότητας, κάποιας αυτολύπησης ή κάποιου γενικευμένου οίκτου, αλλά στην πεποίθηση ότι κάθε παιδί θέλει να ζήσει όπως όλα τα παιδιά και τίποτα δεν μπορεί να το εμποδίσει να το κάνει.

    Να σημειώσω ότι ένα προεφηβικό βιβλίο με ήρωες εφήβους δεν θα έπρεπε να αποτελεί κάποιου είδους πρόβλημα στο μυαλό μας. Τα παιδιά δεν μπορεί να διαβάζουν πάντα συνομήλικούς τους ήρωες, αλλά καταστάσεις που πλησιάζουν τη ζωή και τη διανοητική και συναισθηματική περίοδο που διανύουν. Ως εκ τούτου, έχουμε βιβλίο από 9 ετών που πάει άνετα μέχρι τα 15, δίχως ασφαλώς να μπαίνουν απόλυτα ηλικιακά όρια σε κανένα βιβλίο.

    Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη περιορίζεται σε μικρά ασπρόμαυρα σκίτσα στην αρχή κάθε κεφαλαίου, ωστόσο έχουμε ένα εντυπωσιακά εξώφυλλο που παραπέμπει στην ένταση και τον δυναμισμό της Ισμήνης και αφήνοντας μια εφηβική απόχρωση σε στυλ Flashdance ή Dirty Dancing.

    Θα αρέσει πολύ.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Διακρίσεις

    Έπαινος γυναικείας λογοτεχνικής συντροφιάς 2021

    Soundtrack

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Χόρεψε μαζί μου
    Συγγραφέας:

    Χριστίνα Αποστολίδη

    Εικονογράφος:

    Θέντα Μιμηλάκη

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Οκτώβριος 2023

    Μακέτα εξωφύλλου:

    Τζίνα Γεωργίου

    Επιμέλεια:

    Χρυσούλα Τσιρούκη

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    14 X 21

    ISBN:

    978-618-01-5066-7

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular