More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΨέμα στο ψέμα και πάλι ψέμα, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    Ψέμα στο ψέμα και πάλι ψέμα, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Αποστόλης Ιωάννου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Όταν είσαι ασφαλής σπίτι σου, θα ήθελες να ζήσεις μια περιπέτεια, και, όταν ζεις μια περιπέτεια, θα ‘θελες να είσαι ασφαλής στο σπίτι σου.
    Θόρντον Ουάιλντερ

    Η Εύα Κασιάρου ψέμα στο ψέμα χτίζει αλήθειες για τη δημοσιότητα, τις επιθυμίες μας, τις απαιτήσεις μας, για όσα θέλουμε, για όσα δεν έχουμε.

    Περί τίνος πρόκειται

    Στους πρόποδες ενός καταπράσινου βουνού βρισκόταν το Αφανοχώρι, οι κάτοικοι του οποίου ζούσαν μια ήρεμη ζωή, σε σχέση με τα γειτονικά χωριά όπου γίνονται πράματα και θάματα. Στο Αγαθοχώρι πλήθος τουριστών για τα ιαματικά νερά. Στο Ουρανοχώρι τελεφερίκ που ενώνει το χωριό με το ψηλότερο βουνό. Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ξακουστοχώρι. Το μεγαλύτερο απολιθωμένο ψάρι βρέθηκε στο Τρανοχωριό. Αλλά στο Αφανοχώρι όλα στην αφάνεια, ηρεμία, τάξη και γαλήνη. “Μάθετε να εκτιμάτε τα απλά πράγματα” τους είπε ο κυρ-Θανάσης όταν τους είδε να ψάχνονται αλλά δεν τους έπεισε. Η ζήλια είχε ήδη τρυπώσει στο μυαλό τους. Θέλανε περιπέτεια. Για ταξίδια και βιβλία περί των οποίων η πρόταση έπεσε, από το ένα αυτί μπήκαν, από το άλλο βγήκαν. Άλλωστε ό,τι δεν έχεις αναζητάς.

    Προτάσεις ακούστηκαν πολλές. Ο Χαρίλαος, εγγονός του κυρ-Μιχάλη, πρότεινε να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ πατάτας. Η πρότασή του παραμερίστηκε από τους μεγάλους, παρότι τα παιδιά την αγκάλιασαν με θέρμη. Το σχέδιο έπεσε στο τραπέζι. Το ανακοίνωσε ο επί είκοσι χρόνια πρόεδρος του χωριού. Θα έστρεφαν και αυτοί τα φώτα της δημοσιότητας στον τόπο τους. Πώς; Να πουν ένα ψέμα. Ότι ας πούμε υπάρχει ένα χαμένος θησαυρός στο χωριό τους. Έτσι θα ερχόταν κόσμος στο χωριό, χρήματα στα μαγαζιά, νέος αέρας και ασφαλώς δημοσιότητα. Αλλά είναι έτσι, τόσο απλά τα πράγματα; Ή μήπως θα έπρεπε να είχαν επιλέξει να κάνουν αυτό το φεστιβάλ πατάτας που είχε προτείνει ο μικρός Χαρίλαος;

    Εστιάζοντας

    Πάντα κυνηγάς ότι δεν έχεις, ό,τι σου λείπει. Είσαι ασφαλής και ήρεμος; Βαριέσαι, θέλεις περιπέτεια. Ζεις στην ανασφάλεια και την τρεχάλα; Ζητάς νηνεμία και γαλήνη. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο είναι οι αδερφοποιημένες έννοιες δημοσιότητα-υπερπροβολή-τουρισμός-fake news, τα οποία η συγγραφέας παντρεύει με την ιστορία της. Πρόκειται για ένα εκτενές παραμύθι, με πρωταγωνιστές όλη τη βεντάλια των ανθρώπων που κατοικούν σε ένα τυπικό ελληνικό χωριό, από τον συγκρατημένο και τον ειλικρινή, μέχρι τον φαντασμένο, τον υπερφιλόδοξο και τον λαοπλάνο. Η ανάπτυξη της ιστορίας είναι τυπική του είδους: άμεση έκθεση του προβλήματος, αναζήτηση διεξόδου, προτάσεις, επιλογή μιας προβληματικής προσέγγισης, ανάδειξη των προβλημάτων που αναδεύει, αδυναμίες, αδικίες, έξοδος/λύση/λύτρωση/δικαίωση.

    Ήδη από τον τίτλο του βιβλίου, η συγγραφέας σημαδεύει το ψέμα με την τριπλή επανάληψη ως μια επιλογή που αναπαράγει το ίδιο μοντέλο ξανά και ξανά, υιοθετώντας τη λαϊκή φράση/παροιμία Το ένα ψέμα φέρνει τ’ άλλο. Σε αυτό συνδέει τη διάδοση φημών και των fake news αναπτύσσοντας βασικούς προβληματισμούς που έρχονται από παλιά μέσα από κουτσομπολιά και αστικούς μύθους και βρίσκουν εφαρμογή σήμερα μέσω της ιντερνετικής διάδοσης, των clicbait άρθρων και των hoaxes. Όλα ενώνονται κάτω από δύο κινητήριες δυνάμεις: χρήμα και δόξα. Δημοσιότητα και πλούτος.

    Στο τέλος η τάξη αποκαθίσταται, όλα βρίσκουν τη θέση και τον δρόμο τους και το καλό θριαμβεύει. Δεν ξέρω αν στην πραγματική ζωή όλα αυτά γίνονται έτσι, δύσκολο μου φαίνεται, ωστόσο η συγγραφέας προσπαθεί να καυτηριάσει αυτή την διακλάδωση του ψέματος σε αντιπαραβολή με τη δύναμη της αλήθειας, το πόσο δύσκολο είναι να ανακόψεις το γαϊτανάκι που στήνουν τα ψέματα στη ζωή των ανθρώπων και τα κοντά ποδάρια που έχει το ψέμα, όχι απλά ως αξιακός κώδικας, αλλά ως μια ηθική και νοητική επιλογή που δεν οδηγεί πολύ μακριά τον κόσμο μας.

    Διαφωνώ ότι είναι ένα βιβλίο 11+. Είναι ένα προεφηβικό παραμύθι που φτάνει μέχρι τις αρχές της εφηβείας, βασίζεται στους κώδικες και τις γεωμετρίες των παραμυθιών, έχει αναπτυχθεί πάνω στα βασικά χαρακτηριστικά τους και δεν αφορά τον βασικό εφηβικό κορμό και προβληματισμό.

    Η αφήγηση είναι ευχάριστη, στιβαρή, με καλό ρυθμό, δίχως βάθος στους χαρακτήρες, κάτι που ενισχύει την πεποίθησή μου ότι έχουμε ένα εκτενές, καλοχτισμένο παραμύθι που αποτελεί food for thought για ό,τι φυτρώνει γύρω από το ψέμα.

    Η εικονογράφηση είναι του Αποστόλη Ιωάννου.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ψέμα στο ψέμα και πάλι ψέμα
    Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
    Εικονογράφος: Αποστόλης Ιωάννου
    Εκδόσεις: Κέδρος, Οκτώβριος 2022
    Υπεύθ. τμήμ. διορθ.: Μαρία Σπανάκη
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Αντωνάκη
    Γραφιστική επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
    Ηλεκτρον. σελιδοπ.: Νικολέττα Δουλάμη
    Σελίδες: 168
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5247-1

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular