More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΨιλά γράμματα - Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Ψιλά γράμματα – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

    Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας έχουν μια σημαντική αποστολή που όλοι γνωρίζουμε, να σώσουν τη γλώσσα από έναν επικίνδυνο ιό που έχει εισβάλει στους υπολογιστές και την απελεί. Έχουν όμως και μια μυστική αποστολή, να μας δείξουν πως η γλώσσα, τα γράμματα κι οι λέξεις έχουν ενδιαφέρον, μαγεία και δίνουν ευκαιρίες για διασκέδαση και παιχνίδι!

    Εξαιτίας μιας διακοπής ρεύματος, ο Άνω Κάτω μας προσκαλεί να γεμίσουμε τη μαύρη οθόνη του υπολογιστή του με γράμμτα που θα κόψουμε από εφημερίδες. στη σελίδα 9 του βιβλίου Τα Φυλλαράκια της Γλώσσας. Αυτη όμως, θα είναι μόνο η αφορμή για να:

    – Πάρουμε Συνέντευξη από ένα γράμμα. Να το ρωτήσουμε από ποια λέξη το έσκασε. Σε ποια σελίδα της εφημερίδας ζούσε και με ποια γράμματα συγκατοικούσε.

    – Παίξουμε το παιχνίδι της Μικρής Αγγελίας. Δημιουργούμε μια αγγελία για ένα γράμμα που αναζητά τον χαμένο δίδυμο αδερφό του, τον μικρότερο ή μεγαλύτερο αδερφό του (το κεφαλαίο ή το πεζό του δηλαδή), ή ένα γράμμα για να γίνουν ζευγάρι. Δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία περιγραφής και τα παιδιά ξεκινούν ένα κυνήγι γραμμάτων.

    – Παίξουμε τα Γραμματοφιλαράκια δημιουργώντας παρέες γραμμάτων που έχουν κάτι κοινό.

    – Παίξουμε το παιχνίδι αναζήτησης του εξαφανισμένου γράμματος. Τα παιδιά συλλέγουν αντικείμενα της τάξης, των οποίων οι λέξεις αρχίζουν ή εμπεριέχουν το συγκεκριμένο φώνημα. Ο ευρών αμειφθήσετε! 

    – Κατασκευάσουμε ένα memory γραμμάτων χρησιμοποιώντας σπιρτόκουτα και γράμματα κομμένα από τις εφημερίδες.

    Προεκτάσεις-Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:

    Να απολαύσουμε τη βραβευμένη σειρά της Σοφίας Μαντουβάλου Ένα γράμμα μια ιστορία. Όσοι είστε τυχεροί και μένετε στα Χανιά μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.

    Καλή διασκέδαση, φιλαράκια!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular