More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα, της Εύας Κασιάρου (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Ο Ράμπο είναι ένας φιλήσυχος, καλοσυνάτος σκύλος που κατόρθωσε να επιζήσει σε δύσκολες συνθήκες. Το όνομά του το έδωσε ο μικρός Αργύρης καθώς ο ίδιος με την οικογένεια του τον βρήκαν μισοπεθαμένο στο δάσος. Είναι αλήθεια ότι δείχνει αγριωπός στην όψη καθώς είναι ημίαιμο μπουλντόγκ, όμως ο χαρακτήρας του είναι ήρεμος και φιλικός με όλους.

    Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου δημιούργησε έναν ήρωα ξεχωριστό που θα μας διηγηθεί την δική του ιστορία και σίγουρα δε διαφέρει από πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα που καταλήγουν στο δρόμο μέχρι να βρεθεί κάποιος να τα μαζέψει και να τα υιοθετήσει.
    Ο Ράμπο θα έχει μια απρόσμενη γνωριμία με ένα ζώο, που του δημιουργεί απίστευτο εκνευρισμό και μόνο από τη μυρωδιά…
    Μετά από τη συνηθισμένη του βόλτα με τον Αργύρη, όταν γυρίσουν σπίτι τους περιμένει μια έκπληξη. Η μητέρα του Αργύρη, η κυρία Ευγενία έχει μαζέψει από το δρόμο μια αδέσποτη γάτα.

     «Ελπίζω να τα πάτε καλά τα δυο σας και όχι όπως λέει η παροιμία “σαν το σκύλο με τη γάτα”…» είπε η κυρία Ευτυχία κοιτώντας στα μάτια τον Ράμπο.

    Ο Ράμπο δεν ήξερε το λόγο αλλά δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την παρουσία της στο σπίτι αντίθετα αισθανόταν δυσάρεστα. Η γάτα βαφτίστηκε Ριρίκα  και θρονιάστηκε στο σπίτι και η σχέση των δυο κατοικίδιων ξεκίνησε με δαγκωματιές και γατοκαρπαζιές. Ο Ράμπο προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τη διώξει και να μείνει και πάλι το μόνο ζώο μέσα στο σπίτι. Ώσπου μια μέρα κάτι περίεργο συνέβη, καθώς κάτι περίεργο στριφογυρίζει μέσα στο πλυντήριο… Άραγε είναι η Ριρίκα που πλενόταν μαζί με την μπουγάδα;

    Η συμβίωση καμιά φορά μοιάζει δύσκολη μια και οι χαρακτήρες τους είναι διαφορετική. Όμως σιγά σιγά αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση, καθώς μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε…
    Ο τίτλος της ιστορίας αποτυπώνει με χιούμορ την παράξενη γνωριμία του Ράμπο με τη Ριρίκα και παραπέμπει στη γνωστή ταινία “όταν ο Χάρυ γνώρισε τη Σάλυ”

    Η εικονογράφηση είναι απολαυστική καθώς αποδίδει με έντονα χρώματα και προοπτική σκηνές από την καθημερινότητα των δύο φίλων. Ο αγριωπός Ράμπο και η ναζιάρα Ριρίκα καταφέρνουν να κερδίσουν εντυπώσεις και να μας μάθουν πως η ζωή είναι απρόβλεπτη μα πολλές ανατροπές. Χαρακτηριστική η γκριμάτσα του Ράμπο καθώς παρακολουθεί το πλυντήριο και χαζεύει τα ρούχα να γυρίζουν μαζί με τη Ριρίκα μέσα σε σαπουνάδες.

    Μια ιστορία που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους και αξίζει να διαβάσουν όσοι πρόκειται να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο. Τα αδέσποτα είναι σοβαρή υπόθεση και αποτελεί ευθύνη για την περιποίηση και τη φροντίδα τους για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει γάτα ή σκύλο.

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    «Αφορμή για την συγγραφή του παραμυθιού «Όταν ο Ράμπο γνώρισε την Ριρίκα» ήταν μια πραγματική είδηση που διάβασα το διαδίκτυο για μια αρσενική γάτα στην Ισπανία που πλύθηκε μαζί με ρούχα μέσα σε ένα πλυντήριο. Ο Μπόμπι συνήθιζε να κοιμάται συχνά μέσα στον κάδο και η ιδιοκτήτριά του, έκανε πάντοτε έλεγχο πριν βάλει πλύση. Μία φορά όμως δεν τον πρόσεξε, έβαλε κανονικά το πλυντήριο στους 60 βαθμούς και κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά μόλις άρχισε να ακούει δυνατούς γδούπους. Ο Μπόμπι όμως τα κατάφερε να συνέλθει με τη βοήθεια του γιατρού και να επιστρέψει σώος στο σπίτι του.

    Στην ιστορία του δικού μου Ράμπο και της Ριρίκας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μέσα από την δική τους περιπέτεια ήθελα να δείξω  στα παιδιά  ότι : Όταν ένα νέο μέλος έρχεται μέσα στην οικογένεια μας, φοβόμαστε ότι  θα μας κλέψει την αγάπη, την αποκλειστικότητα, την φροντίδα, την προσοχή   της οικογένειας και τα προνόμια μας.  Δεν είναι εύκολο  ξαφνικά να μάθουμε να μοιραζόμαστε ότι προηγουμένως ήταν μόνο δικό μας. Πόσο μάλλον όταν το καινούργιο μέλος είναι διαφορετικό από εμάς. Έτσι τις περισσότερες φορές προσπαθώντας  να ξανακερδίσουμε την κυρίαρχη θέση που είχαμε  φερόμαστε εχθρικά. Η ζήλια και η ανταγωνιστικότητα απέναντι στο καινούργιο μέλος  μας καταβάλει και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ξανακερδίσουμε την θέση που είχαμε. Όταν όμως νιώσουμε οτι αυτό κινδυνεύει, τότε αντιλαμβανόμαστε τα πραγματικά συναισθήματά  που τρέφουμε για αυτό και καταλαβαίνουμε ότι παρόλο την διαφορετικότητα,  το αγαπάμε  και τρομάζουμε στην ιδέα  ότι θα το χάσουμε. Για αυτό αποφασίζουμε  και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να  κάνουμε υποχωρήσεις, να  περνάμε καλά μαζί του και να είμαστε ευτυχισμένοι.»

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα
    Συγγραφέας: Εύα Κασιάρου
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2018
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978-618-5151-50-8

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular