More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ. Αχιλλέας...

    Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου, της Γιώτας Αλεξάνδρου (εικ. Αχιλλέας Ραζής)

    «Η Ιστορία, όπως τη διδαχτήκαμε όταν ήμασταν εμείς παιδιά, φάνταζε απρόσωπη και ενίοτε αδιάφορη και βαρετή. Μια σειρά από γεγονότα, χρονολογίες και αριθμούς που καλούμασταν να αποστηθίσουμε, χωρίς να αγγίζουν το μυαλό και την ψυχή μας.

    Έχοντας ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως τη βίωσε η χώρα μας, θέλησα να δώσω στους αριθμούς πρόσωπο και φωνή. Να ντύσω τα γεγονότα με τους ήχους, τις μυρωδιές και τα χρώματα που τα συνόδευαν, στην προσπάθειά μου να μεταφέρω την ατμόσφαιρα της εποχής. Μιας εποχής που δεν έζησα. Για να γίνει η πρόσφατη Ιστορία μας πιο προσιτή και κατανοητή στους μικρούς αναγνώστες, μέσα από την πιθανή συσχέτισή της με τη δική τους ζωή.

    Άρχισα να μελετώ σχετικά βιβλία και όσο περισσότερο διάβαζα, γέμιζαν οι σελίδες των βιβλίων με σειρήνες και φωνές και τραγούδια και γέλια και δάκρυα και ψίθυρους και βήματα στο πλακόστρωτο και άδεια ντενεκεδάκια και φρεναρίσματα και πυροβολισμούς και σιωπή. Και βρέθηκα κι εγώ να περπατώ χέρι με χέρι με τον Λευτέρη, τον μικρό ήρωα της ιστορίας μου, κι αυτός ο δρόμος δεν είχε πια γυρισμό.»

    Γιώτα Αλεξάνδρου
    Για το
    elniplex, Οκτώβριος 2019

    «Ξυπνήστε, Κολλητηράκια μου, έχουμε πόλεμο.»

    Κάπου στην Αθήνα, τον Οκτώβρη του 1940, ένα αγόρι, ο Λευτέρης συναντά την Ιστορία και πορεύεται μαζί της. Όταν ο πατέρας του φεύγει για το μέτωπο παίρνοντας μαζί του και τη φιγούρα του Καραγκιόζη, ο Λευτέρης μένει πίσω με τον Σβούρα και ζει τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.  Είναι περίεργο πως γίνεσαι από παιδί άντρας σε μια μόνο μέρα…

    Σε λιγότερες από πενήντα σελίδες η συγγραφέας κατορθώνει να αφηγηθεί τα σημαντικότερα γεγονότα ενός πολέμου που σημάδεψε την Ελλάδα. Μολονότι το Έπος του 1940 και η Γερμανική Κατοχή είναι γνωστά, η αφήγηση στο συγκεκριμένο βιβλίο κινείται σε δύο επίπεδα, μπροστά και πίσω από τον μπερντέ. Με αυτό τον τρόπο τα γεγονότα αποκτούν ένα άλλο ενδιαφέρον. Η Γιώτα Αλεξάνδρου κατορθώνει να φωτίσει την ιστορία με τον δικό της πρωτότυπο τρόπο. Με το εύρημα του Καραγκιόζη ζωντανεύουν οι αγωνίες, η πείνα, η αντίσταση, η ελπίδα ενός λαού.

    Το «Όταν παίζαμε για τη νίκη Καραγκιόζη μου» είναι ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο συνδυάζει γνώσεις και λογοτεχνική αφήγηση. Το μυστικό ενός καλού βιβλίου γνώσεων είναι να παρουσιαστεί το νέο υλικό, χωρίς να προκαλεί αποστροφή ή φόβο, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της ακρίβειας και την αντικειμενικότητας (Russell, 1997: 230). Το βιβλίο άλλωστε συνοδεύεται από πηγές, χρονολόγιο, βιβλιογραφία. Η Γιώτα Αλεξάνδρου χωρίς να παρασυρθεί σε εξαντλητική εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων μένει σκόπιμα κι εύστοχα αφαιρετική και επιλεκτική. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές της!

    Η εικονογράφηση ανήκει στον Αχιλλέα Ραζή, ζωγράφο και βραβευμένο εικονογράφο. Η εικονογράφηση κινείται στο ίδιο ύφος με το κείμενο. Οι εικόνες του δημιουργού συνδυάζονται με εικόνες αρχείων κι αποσπάσματα ανακοινωθέντων δημιουργώντας ένα εικαστικό αφήγημα με πρόσθετες έγκυρες πληροφορίες.

    Η αγαπημένη συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά προλογίζει ενώ την αφήγηση αναλαμβάνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στις Δέσποινα Σαλκιτζόγλου και Ειρήνη Μουσάδη.Το βιβλίο εκτός της λογοτεχνικής απόλαυσης προσφέρεται και για δραματοποίηση.

    Εξαιρετική έκδοση από την Ελληνοεκδοτική η οποία προτείνεται ανεπιφύλακτα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Όταν παίζαμε για τη νίκη, Καραγκιόζη μου
    Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Σεπτέμβριος 2019
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-960-563-296-0

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular