More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΜαθηματικάTo 112 ο ευρωπαικός αριθμός έκτακτης ανάγκης και η χρήση του από...

    To 112 ο ευρωπαικός αριθμός έκτακτης ανάγκης και η χρήση του από τα παιδιά

    Η 11η Φεβρουαρίου θεωρείται η παγκόσμια ημέρα του πανευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. Ασφαλώς αυτός ο αριθμός και αυτή η μέρα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο να χρωματίσουμε την πανοπλία κάποιου αγίου την ώρα που καρφώνει με το δόρυ του κάποιον ειδωλολάτρη αλλά ας είναι. Θα κάνουμε αυτό το αμάρτημα να ασχοληθούμε με αυτά τα μικρά και ταπεινά πράγματα.

    Το 112 λοιπόν είναι ένας αριθμός τηλεφώνου που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ΟΛΗ την Ευρώπη, πάντα και παντού

    • χωρίς χρέωση
    • χωρίς να έχουμε καν κάρτα μέσα στο κινητό μας
    • χωρίς κάλυψη δικτύου, χωρίς τίποτα!
    • καλούμε το 112 από ένα άδειο τηλέφωνο. Ακόμα κι από έναν τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεκάρτα. Και θα καλέσει!

    Σε ποιες περιπτώσεις καλούμε το 112;
    (εστιάζουμε στις περιπτώσεις παιδιών αλλά ισχύει για όλους τους ανθρώπους)
    Με δυο λέξεις "σε όλες" όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη ζωη ή την περιουσία, δική μας ή άλλων ανθρώπων.
    1. Όταν ένα παιδί κινδυνεύει με οποιονδήποτε τρόπο
    2. Σε οποιοδήποτε ατύχημα το οποίο χρήζει άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομείο
    3. Σε περίπτωση που ένα παιδί αγνοείται
    4. Όταν γίνει σεισμός και αναζητούμε άμεση βοήθεια
    5. Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, εγκλωβισμού σε οποιονδήποτε χώρο.
    6. Σε περιπτώσεις που ένα παιδί κρίνει ότι θέλει να ζητήσει βοήθεια.

    Πότε ΔΕΝ καλούμε το 112;
    1. Για να δούμε αν δουλεύει πραγματικά. Πιστέψτε το, δουλεύει.
    2. Για να κάνουμε κάποιου είδους φάρσα. Δεν είναι αστείο. Στερούμε τη γραμμή από κάποιον άλλον που το έχει πραγματικά ανάγκη.
    3. Για να πάρουμε πληροφορίες για κάποιο τηλέφωνο ή διεύθυνση. Για αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι κλασικοί 5ψήφιοι αριθμοί.
    4. Επειδή κλειδωθήκαμε έξω από το σπίτι μας. Το 112 δεν είναι κλειδαράδες. Ασχολούνται με τον πραγματικό κίνδυνο.
    5. Για να παραγγείλουμε ο,τιδήποτε, από ταξί ή πίτσα επειδή μας έκοψε μια πείνα.

    Το 112 χτυπά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο, ανάλογα με την περίπτωση, διοχετεύει την κλήση στο φορέα που είναι εγγύτερα στην αρμοδιότητά του: αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική, λιμενικό σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.

    Όταν ένα παιδί ή ένα οποιοδήποτε άτομο καλέσει στο 112, ουσιαστικά δίνει το στίγμα της παρουσίας του, γίνεται ένα φορητό GPS και παρέχει στους φορείς και τις υπηρεσίες που συνδέονται με το 112 να εντοπίσουν το σημείο κλήσης.

    Στην Ελλάδα
    Στην Ελλάδα εξακολουθούν να ισχύουν οι κλασικοί αρθμοί 100, 166, 199. Ωστόσο το 112 τους περιλαμβάνει όλους. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112  στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

    Πότε και που ισχύει το 112
    Το 112 είναι διαθέσιμο 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Έχει ισχύ στις 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε άλλες πέντε χώρες: Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Νορβηγία και Ελβετία. Δημιουργήθηκε το 1991 και από το 2008 η 11η Φεβρουαρίου θεωρείται η παγκόσμια ημέρα εορτασμού του.

    Ποια γλώσσα μιλάμε όταν καλούμε το 112
    Ασφαλώς τη γλώσσα μας.

    Το 112 στην πράξη και την τάξη
    Το 112 είναι μαθηματικά. Είναι το 1, το 1 και το 2. Κανένα φύλλο εργασίας τύπου "κύκλωσε όσα λέει ο αριθμός" δεν είναι σημαντικότερο από την πραγματικότητα του 112.

    Μαθαίνουμε με τα παιδιά να καλούμε το 112: σενάρια πραγματικού κινδύνου
    Ένα τηλέφωνο, ψεύτικο ή αληθινό, σταθερό ή κινητό, (όχι στη γραμμή ασφαλώς ή χωρίς κάρτα, δεν παίζουμε με το 112 ούτε για παιδαγωγικούς σκοπούς) θα μας μάθει να καλούμε το 112. Υιοθετούμε πραγματικούς ρόλους προσώπων σε κίνδυνο και καλούμε το 112 για να αναφέρουμε το πρόβλημά μας. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής απαντάει ένα άλλο παιδί που υποδύεται τον εκπαιδευμένο υπάλληλο του 112. Τα σενάρια πραγματικού κινδύνου είναι υψίστης σημασίας για την εμπέδωση της αξίας του 112. Προσωπικά, τα θεωρώ εξίσου σημαντικά με τις ασκήσεις σεισμικής ετοιμότητας. Τα σενάρια μπορούν να λάβουν χώρα στην τάξη, με αντίστοιχη θεατρικότητα (ο υπάλληλος στο γραφείο, ο καλών σε κάποια αντίστοιχη κατάσταση κινδύνου-ξαπλωμένος κτλ).

    Γράφουμε το 112
    Εντάξει, αυτό είναι εύκολο, μπορεί να γίνει εντελώς μηχανικά ή και παπαγαλίστικα. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα τον κατηγορήσουμε αυτόν τον παπαγάλο. Μπορούμε όμως να αποκαλύψουμε ακόμα περισσότερο τη μαγεία του αριθμού.
    1. Κολλάμε σε ένα χαρτί Α3 ή Α4 (αν πρόκειται για ατομική εργασία) ή σε χαρτί του μέτρου (αν πρόκειται για ομαδική) λωρίδες από κολλητική ταινία που σχηματίζουν το 112. Τα παιδιά ζωγραφίζουν όλο το χαρτί με νερομπογιές ή κηρομπογιές ή μαρκαδόρους ή τέμπερες ή όποιο άλλο υλικό θέλουν. Μπορούν να ζωγραφίσουν τυχαία, κάποιο σχέδιο που έχουν σκεφτεί, κάποιες καταστάσεις κινδύνου ή κάποιες εικόνες σε στυλ κόμικ καρέ όπου κάποιος κινδυνεύει. Όταν τελειώσουν, ξεκολλάμε τις ταινίες προσεκτικά και αποκαλύπτεται το μαγικό 112 που διακοσμεί τη δημιουργία μας. Μπορούμε να γεμίσουμε το 112 με φωσφορίζοντα χρώματα για να φαίνονται και τη νύχτα.
    2. Γράφουμε με ατλακόλ το 112 και ατο αφήνουμε να στεγνώσει. Τα παιδιά χρωματίζουν με τον ίδιο τρόπο τη σελίδα τους (όπως παραπάνω). Όταν στεγνώσει, το 112 ζωντανεύει αφού η κόλλα δεν αφήνει το χρώμα να επιζήσει πάνω της.

    "Κατασκευάζουμε" το 112
    Δυο κομμάτια χαρτόκουτας σούπερ μάρκετ μεγέθος λίγο μεγαλύτερα της μιας παλάμης αρκούν για να δημιουργήσουμε. Τα παιδιά ζωγραφίζουν την χάρτινη "κάρτα" τους όπως νομίζουν. Μονόχρωμα, με κάποια απεικόνιση, με πολλά χρώματα, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι οι χρωματιστές ρίγες ή τα χρωματιστά τετράγωνα. Αλλά στη δική μας περίπτωση κανείς δεν τις προτίμησε. Τα παιδιά αρχικά έβαψαν όπως ήθελαν τη βάση του χαρτονιού. Αφήσαμε την κούτα να στεγνώσει. Την επόμενη μέρα τους δώσαμε ξανά την κούτα να ζωγραφίσουν εικόνες που τους φέρνει στο μυαλό το 112: κλοπή, φωτιά, τροχαία, οχήματα άμεσης ανάγκης κ.α., Προηγουμένως είχαμε χαράξει εμείς με κοπίδι τους τρεις αριθμούς (1-1-2) σε κάθε χαρτόκουτα έτσι ώστε οι τρεις αριθμοί να μπορούν να σηκωθούν όρθιοι.Το αποτέλεσμα ήταν πρωτότυπο. Και σίγουρα το 112 που σηκώνεται έτσι δε θα το ξεχάσουμε εύκολα.

    Μαθηματικά με το 112: τα ζητάει ο οργανισμός του
    Το 1, το 1, το 2. Ένας εύκολος αριθμός φτιαγμένος από 3 αριθμούς.
    1. Αν και τα καλύτερα μαθηματικά είναι ο σχηματισμός του αριθμού σε ένα τηλέφωνο (δες παραπάνω), ωστόσο μπορούμε να εξασκηθούμε λίγο ακόμα: στον πίνακα γράφοντας το, βάζοντας στη σειρά απλές καρτέλες με αριθμούς ώστε να σχηματιστεί το 112 και διάφορα άλλα παρόμοια. Πάμε σε πιο ενδιαφέροντα τώρα.
    2. Μουσική. Τα παιδιά έχουν όλα καρφιτσωμένο στο στήθος σαν αθλητές αριθμούς από 0 ως το 9. Ένα παιδί είναι αυτός που κινδυνεύει. Όσο παίζει η μουσική τα παιδιά κινούνται στο χώρο. Όταν σταματήσει, τα παιδιά ακινητοποιούνται και ο κινδυνεύων πρέπει να βρει τα παιδιά που σχηματίζουν το 112.
    3. Παραλλαγή (πιο ενδιαφέρουσα). Η μουσική δε σταματά. Με το χτύπημα του ταμπουρίνο, το παιδί που κινδυνεύει πρέπει να βρει τα τρία παιδιά που σχηματίζουν το 112 ενώ κινούνται στο χώρο ασταμάτητα. Όταν πιάνει ένα παιδί το ακινητοποιεί και το βάζει στη σωστή σειρά για να σχηματίσει τον αριθμό.
    4. Σχηματισμός του 112 με τα σώματα των παιδιών. Ένα παιδί επιλέγει όσα παιδιά χρειάζεται και τα τοποθετεί στο πάτωμα για να σχηματίσει με τα σώματά τους τον αριθμό. Υψηλής φαντασίας.

    Τεχνολογώντας
    1. Στο πληκτρολόγιο εντοπίζουμε τους αριθμούς.
    2. Στο word γράφουμε τους αριθμούς του 112.
    3. Ο υπολογιστής μας κλειδώθηκε! Κάποιος έβαλε ένα pin, έναν κωδικό ασφαλείας. Είναι το 112. Μήπως μπορείς να τον ξεκλειδώσεις;

    Τραγουδώντας
    Ένα ένα δύο
    αχ, δεν είναι αστείο
    όταν κινδυνεύω
    ψύχραιμα γυρεύω
    να τηλεφωνήσω
    για να με βοηθήσω.

    Ένα ένα δύο
    για φωτιά ή για φορείο
    για κλοπή ή όταν κάποιος
    τη ζωή μου απειλεί
    το εκατόν δώδεκα εγώ
    ξέρω να παίρνω στο λεπτό.
    (copyright elniplex)

    Φτιάχνοντας παζλ
    Παζλ μπορούμε να φτιάξουμε με πολλά on line προγράμματα και να τα παίξουμε και διαδυκτυακά. Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού ποτέ δε θα ξεπεράσει το χειρωνακτικό παζλ, εκείνο που φτιάχνεις με τα χεράκια σου. Έτσι, φτιάξαμε ένα δικό μας που μπορεί να γίνει και ένα μικρό δωράκι για κάθε παιδί. Αποτελείται από 30 κομμάτια (6Χ5) και μπορεί να μπει σε ένα κουτάκι για να γίνει το δώρο-φυλαχτό των παιδιών. Επίσης μπορεί να πλαστικοποιηθεί και να γίνει κάρτα για την τσάντα τους.

    Και ένα δεύτερο…

    Δείτε
    Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112- Περίπτωση διάρρηξης
    Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112: Τροχαίο ατύχημα
    Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112: Πυρκαγιά
    Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 (long version)
    Πανευρωπαϊκός αριθμός έκκτακτης ανάγκης 112 (short version)

    112- Αριμός έκτακτης ανάγκης

    Παίξτε
    το κουίζ, το παζλ και χρωματίστε σελίδες τύπου coloring στη σελίδα της Ευρωπαικής Ένωσης όπου λειτουργεί η γωνιά του 112 για παιδιά. Πατήστε εδώ.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular