More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΆμπαλη εγώ; της Αντιόπης Φραντζή (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος, σειρά Διαβάζω Ιστορίες)

    Άμπαλη εγώ; της Αντιόπης Φραντζή (εικ.: Νίκος Γιαννόπουλος, σειρά Διαβάζω Ιστορίες)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-10) – Εικονογραφημένη λογοτεχνία για παιδιά

    Επικρατέστερη

    Η Αντιόπη Φραντζή γράφει μια ευχάριστη, ρεαλιστική ιστορία από την σχολική καθημερινότητα σημαδεύοντας τα στερεότυπα και τα έμφυλα στερεότυπα που ακόμα κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η Χριστιάνα επιστρέφει από το σχολείο σπίτι τσαντισμένη. Ενώ της αρέσει το ποδόσφαιρο, κάποιοι απαίσιοι της λένε ότι δεν μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο γιατί είναι άμπαλη. Όλα τα κορίτσια δηλαδή.

    Δεν παίζει μόνο ποδόσφαιρο. Και κυνηγητό και σχοινάκι ή λάστιχο και ανταλλαγή αυτοκόλλητων. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι αγάπη μεγάλη κι το θεωρούν αγορίστικο. Δεν τη νοιάζει. “Εμένα με έμαθε ο μπαμπάς μου, που στο σχολείο ήταν ο καλύτερος αμυντικός“, τους λέει.

    Ανυπομονεί για τα διαλείμματα και τα φιλικά ματς στην αυλή του σχολείου! Κάποια αγόρια όμως, όπως ο Αντώνης, της δημιουργούν προβλήματα. Θα μπορέσει η Χριστιάνα να διεκδικήσει το δικαίωμά της στο παιχνίδι έξω από τα κουτάκια που έχουν οι άλλοι γι’ αυτήν; Πώς θα καταφέρει να μην πληγώνεται από την αδικία και την απόρριψη, ακόμα και από αυτές που νόμιζε φιλενάδες;

    Εστιάζοντας

    91.553. Τόσοι ήταν οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης. Μικρή λεπτομέρεια: ο αγώνας ήταν μεταξύ των γυναικείων ομάδων των ιστορικών συλλόγων. Το ένα sold out πίσω από το άλλο, σε αρκετά γήπεδα του κόσμου όπου αγωνίζονται γυναικείες ομάδες. Εδώ βέβαια, ακόμα ένα κορίτσι πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν είναι ελέφαντας, ήτοι να δικαιολογεί για ποιο λόγο θέλει να παίξει ποδόσφαιρο. Να δείξει ότι είναι καλή και όχι άμπαλη. Βέβαια ένα αγόρι δεν χρειάζεται να ξέρει ποδόσφαιρο για να παίξει, καθώς το διαβατήριό του είναι το φύλο του.

    Η Αντιόπη Φραντζή σημαδεύει αυτό το “αγορίστικα” και “κοριτσίστικα” παιχνίδια και χόμπι, τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Ακόμα αν πας σε καταστήματα, προσπάθησε να βρεις άλλο χρώμα κουβέρτας από ροζ για κορίτσι, ρίξε μια ματιά στις κούκλες που γεμίζει ροζ ο αμφιβληστροειδής σου, κοίτα τις βιτρίνες των παιδικών ρούχων. Και θα καταλάβεις ότι οι ίδιες οι βιομηχανίες και οι ενορχηστρωτές τους δεν εγκαταλείπουν εύκολα αυτή τη φασόν λογική με την οποία πορεύτηκαν επί δεκαετίες.

    Η ηρωίδα της, μια μαθήτρια δημοτικού, χαριτωμένη και θαρραλέα, μια ευκρινής εικόνα μέσα από τις λέξεις και την ιστορία της συγγραφέα ενός κοριτσιού του σήμερα, που διεκδικεί τα θέλω της, που δεν ζαρώνει πίσω από τις προσβολές και το μπούλινγκ τύπου “είσαι άμπαλη“, που προσπαθεί να διαχειρίζεται τον θυμό, την αδικία και όλα τα συναισθήματα που της δημιουργεί αυτή η συνεχής αναμέτρηση με όσους τη θεωρούν κατώτερη ή μη αποδεκτή σε κάτι (στο ποδόσφαιρο εν προκειμένω), αλλά και στις αντίστοιχες οχυρώσεις του ίδιου της του φύλου, καθώς τα κορίτσια φίλες της, μετά την σθεναρή ποδοσφαιρική μάχη της Χριστιάνας, ούτε λίγο ούτε πολύ της είπαν να προσέχει μη γίνει άχαρη, στραβοπόδαρη και… αγοροκόριτσο.

    Είναι η ιστορία της Χριστιάνας, δίχως όμως να παραλείπεται το πλαίσιο στο οποίο κινείται. Συνομήλικοι που ζουν μέσα από τις πάγιες κοινωνικές κατηγοριοποιήσεις και χαρακτηρισμούς, ένας αδερφός που έκανε πρώτες τη δική του “επανάσταση” και της έδωσε δύναμη να συνεχίσει τη δική της, μια μητέρα που της μαθαίνει μηχανισμούς διαχείρισης συναισθημάτων, ένας μπαμπάς που έπαιρνε την κόρη του να παίζει μαζί του ποδόσφαιρο. Μια κοινωνία σε ανάταξη και αναδιάταξη. Και όλη αυτή τη ζωντανή ζύμωση την παρακολουθούμε μέσα από μια γρήγορη, ευχάριστη, μεστή ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα.

    Η πολύχρωμη εικονογράφηση που εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στα πρόσωπα της Χριστιάνας και των άλλων ηρώων και τις εκφράσεις τους είναι του Νίκου Γιαννόπουλου.

    Σειρά Διαβάζω ιστορίες.

    Για αναγνώστες από 7 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αρχίζει το ματς-Λουκιανός Κηλαηδόνης

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Άμπαλη εγώ;
    Σειρά: Διαβάζω ιστορίες
    Συγγραφέας: Αντιόπη Φραντζή
    Εικονογράφος: Νίκος Γιαννόπουλος
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021
    Δραστηριότητες: Μάρω Ταυρή
    Διορθώσεις: Μάρω Ταυρή
    Μακέτα: Γιώργος Παναρετάκης
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2761-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular