More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΈνας καναπές στο διάστημα: Το διδυμόπλοιο, της Αναστασίας Σπανογεώργου

    Ένας καναπές στο διάστημα: Το διδυμόπλοιο, της Αναστασίας Σπανογεώργου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-6) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μετά από την αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από τη φαντασία.
    Αντόνιο Ματσάδο

    Το πρώτο παιδικό βιβλίο της Αναστασίας Σπανογεώργου σε εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου, από τις εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η ξαφνική νεροποντή ακύρωσε την εκδρομή που τόσο ήθελαν να κάνουν ο Άνθιμος κι ο Περικλής, οι δίδυμοι αδερφοί. Όμως, δεν το έβαλαν κάτω. “Αφού έξω η βροχή συνέχεια δυναμώνει, εμείς θα κάνουμε την εκδρομή… μες στο σαλόνι”! είπε ο Άνθιμος που σκέφτηκε μάλιστα μια μοναδική εκδρομή στο.. διάστημα με διαστημόπλοιο τον καναπέ! Οι μαξιλάρες γίνονται πλανήτες, το πουφ το κίτρινο είναι ο ήλιος και.. εκτόξευση! Το Διδυμόπλοιο έβαλε πλώρη για τον Άρη, τον Δία και τον Ποσειδώνα.

    Υπάρχουν όντως Αρειανοί στον Άρη, εξωγήινοι, πράσινοι και λιγνοί; Και βουνό με όνομα ελληνικό; Κι ο ουρανός του γιατί έχει χρώμα… σολομί; Κι υπάρχουν αλήθεια πατατόμορφοι αστεροειδείς; Πώς μυρίζει το διάστημα; Μήπως κάπως σαν οξυγονοκόλληση; Και πόσα φεγγάρια έχει ο Δίας, είπαμε; Εβδομήντα εννιά; Μήπως να πούμε εβδομήντα εννιά φορές καληνύχτα και φεγγαράκι μου λαμπρό; Εκεί κάπου και το Τζούνο, το διαστημόπλοιο που στάλθηκε από τη Γη τον Δία να παρατηρεί.

    Κι ύστερα γραμμή για τον Ποσειδώνα, όνειρο πραγματικό. Μόνο το Διδυμόπλοιο και το Βόγιατζερ 2 έχουν φτάσει ως εδώ! Γιατί είναι ο καιρός τόσο παγερός και ο αέρας υπερηχητικός; Και μπορεί να φρυγανιά να κάνει μια τόσο μεγάλη ζημιά, όσο η βλάβη στη μηχανή; Μπορεί, μπορεί, πληροφορία επιστημονική.

    Το ταξίδι κάποτε ολοκληρώνεται. Αλλά η εμπειρία είναι ανεπανάληπτη…

    Εστιάζοντας

    Αξιόλογο και πρωτότυπο βιβλίο με κέντρο του το διάστημα. Υπάρχουν βιβλία όπου τα παιδιά, εγκλωβισμένα για κάποιο λόγο στο σπίτι, δημιουργούν με τη φαντασία τους συνθήκες διαφυγής και διασκέδασης, ωστόσο εν προκειμένω η Αναστασία Σπανογεώργου δημιουργεί μια έξυπνη ιστορία, με χιούμορ, με πολλές έμμεσες και αρμονικά εγκιβωτισμένες γνώσεις και με ομοιοκατάληκτο στίχο ιδιαιτέρως δουλεμένο. Αν και έχω προσωπική διαφωνία με τα βιβλία που αναπτύσσονται σε στίχους, αναγνωρίζω ότι εδώ υπάρχει μια δουλειά που φαίνεται.

    Τα δυο αδέρφια δεν ολιγωρούν στιγμή πίσω από τη θλίψη μιας ματαίωσης. Καταστρώνουν αμέσως την εναλλακτική τους διαδρομή, ένα ταξίδι στο διάστημα με καναπέδες και μαξιλάρες. Αυτό φανερώνει παιδιά με αξιακό κώδικα την απόλαυση της στιγμής και με οδηγό τη φαντασία που πλέον είναι ζητούμενο για τα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Παιδιά που διασκεδάζουν μακριά από τον υλικό κόσμο, δίχως να έχουν ανάγκη στηρίγματα πέραν της καλπάζουσας φαντασίας τους.

    Εξίσου αξιόλογη δουλειά έχει κάνει η ταλαντούχα εικονογράφος Ράνια Ηλιάδου που εικονοποιεί όλο αυτό το φανταστικό ταξίδι με καλαίσθητα στοιχεία και διατάξεις, με ενίοτε αφαιρετικές εικόνες, με ταιριαστές χρωματικές αντιθέσεις και ευρύτερες επιλογές, παράγοντας τις δικές της οπτικές σημάνσεις και αφηγήσεις, συμπληρώνοντας αυτήν της συγγραφέα.

    Μια διαφορετική πρότασης ταξιδιού στο διάστημα για όσους το αγαπούν και ασχολούνται ιδιαιτέρως μαζί του.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένας καναπές στο διάστημα: Το διδυμόπλοιο
    Συγγραφέας: Αναστασία Σπανογεώργου
    Εικονογράφος: Ράνια Ηλιάδου
    Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα, Οκτώβριος 2021
    Πρόλογος: Αντώνιος Αρκάς
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Pyramida Design
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 23,5 X 28,7
    ISBN: 978-960-593-602-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular